Ramón Bilbao Verdejo Rueda DO
Wino Ramón Bilbao Verdejo Rueda DO
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Ramón Bilbao Verdejo Rueda DO
Kraj: Hiszpania
Region: Kastylia-León
Apelacja: DO Rueda
Producent: Bodegas Ramón Bilbao
Szczepy: Verdejo
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne
Temperatura: 8–10°C
Pojemność: 0,75l
Wino o żółto złotawej barwie z zielonymi refleksami, czyste i błyszczące. Nos przepełniony aromatami anyżu, białych kwiatów, siana, świeżo skoszonej trawy, cytrusów, ananasa oraz owocu męczennicy.
Na podniebieniu żywe, pełne, przepełnione nutami owoców tropikalnych, aromatycznych ziół z akcentami kopru włoskiego. Wino świeże, dobrze zrównoważone łatwe do picia.
Sugestie kulinarne: Podawać do owoców morza, ryb obiałym mięsie, sałatek. c4
Producent: Ramón Bilbao
Bodegas Ramon Bilbao została założona w 1924 roku przez Ramona Bilbao Murgę. Winiarnia wkroczyła do dywizji primera w 1999 roku, kiedy właściciel zmienił się i zatrudniono Rodolfo Bastida, jednego z najlepszych winiarzy w historii.
Od tego czasu jakość winnicy stale się poprawia. Winiarnia jest nowocześnie wyposażona, posiada nawet dwie hale do winifikacji i fermentacji. Zbiorniki ze stali nierdzewnej z kontrolowaną temperaturą znajdują się w jednej hali, natomiast mniejsza hala wyposażona jest w fermentory do drewna, które mogą być chłodzone i podgrzewane.
Wytwórnia produkuje obecnie około 1,2 miliona butelek na rocznik. Najważniejszym artykułem tematu jest Crianza. Reserva i Gran Reserva są również doskonałe. Oba wina mają również 5% Garnacha i Mazuelo w cuvée 90% Tempranillo. Przechowywane są przez bardzo długi czas w najczęściej używanych amerykańskich barriques.
Nagrody i wyróżnienia:
SILVER Medal – 93/100 ptk. - Decanter World Wine Awards 2017
2023-06-13
wino Ramón Bilbao Verdejo Rueda DO
Czyste i błyszczące wino o subtelnym nosie przepełnionym aromatami anyżku i kwiatów migdałowca na tle świeżo skoszonej trawy, wzbogaconymi o nuty cytrynowe i owoców tropikalnych. Na podniebieniu wibrująco świeże, dobrze zbudowane, o smaku przywodzącym na myśl koper włoski i owoce egzotyczne. Podawać do owoców morza, ryb o białym mięsie, sałatek.