Rioja Bordon Gran Reserva
Wino Rioja Bordon Gran Reserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Rioja Bordón Gran Reserva
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja
Apelacja: DOC Rioja
Producent: Bodega Bordón
Szczep: Tempranillo , Mazuelo , Garnacha
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75 l.
Rioja Bordón Gran Reserva to wino powstałe z kupażu szczepów Tempranillo, Garnacha i Mazuelo, dojrzewające w beczkach z dębu amerykańskiego przez 30 miesięcy. Intensywnie rubinowa barwa, doskonały, pełny, ciepły i delikatny smak oraz świetne połączenie złożonych aromatów poziomek, wanilii, przyprawy, liście tytoniu to cechy charakterystyczne tego niezwykle eleganckiego wina. Wino wielokrotnie nagradzane.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winiarnia Franco-Españolas jest nie tylko jedną z najważniejszych posiadłości w Rioja, ale jedną z najstarszych. Francusko-hiszpańskie partnerstwo zostało założone w 1983 roku przez rodzinę Eguizábal. Ich wina z Rioja noszą ślady tradycji. W wieku 24 miesięcy w amerykańskich beczkach i 36 miesięcy w butelce, ten ma wiele złożoności i przywołuje nuty pudełka na cygara, skóry, wiśni i zarośla. Piękna! Gotowy do picia, idealny dla Twojego wewnętrznego mistrza grillowania.
Wino Rioja, pełne, eleganckie oraz gładkie na podniebieniu wino barwy rubinowej z trwałym posmakiem. Aromat owocowy z nutami czerwonych jagód, przypraw oraz tytoniu. Sugestie kulinarne dla wina Rioja - Wołowina z sosem grzybowym, Grillowana polędwica wołowa z chilijskim sosem pebre, Wolno warzący klopsik z wędzonym mięsem, Gulasz wołowy prowansalski, Wołowina z sosem grzybowym, Duszone policzki cielęce z grzybami i parmezanem, Burgery z jelenia z sosem barbecue i serem Quebec, Grillowana polędwica wołowa z chilijskim sosem pebre, Grillowane kotlety jagnięce z czosnkiem i rozmarynem, Nerka cielęca z sosem Madeira…
Eladerezo ocenia Gran Reserva de Bodegas Franco-Españolas jest wytwarzana z Tempranillo, Graciano i Mazuelo z winnic z 3 podobszarów Rioja o różnych rodzajach gleby: Rioja Alta, Rioja Alavesa i Rioja Oriental na zboczach Sierra de la Demanda. , skierowane na północ. Wino dojrzewa w nowych i dwuletnich beczkach z białego dębu amerykańskiego (Ohio) z białego dębu i francuskiego dębu. Następnie pozostaje w butelce przez 36 miesięcy w celu udoskonalenia. Kiedy próbujemy tej Gran Reservy, najpierw doceniamy jej kolor, rubinowy z ceglastoczerwonymi refleksami. W nosie złożony, o dobrej intensywności, balsamiczny, pikantny, skórzany, tytoniowy, a wszystko na przyjemnym tle kandyzowanych owoców. Na podniebieniu eleganckie, smaczne, bardzo aromatyczne, nadal obecne w dojrzałych taninach z doskonałym klasycyzmem, który utrzymuje się w posmaku. Z czym łączy się to wino? Otóż doskonale komponuje się z pieczonym czerwonym mięsem, dziczyzną: duszoną kuropatwą czy pieczoną poulardą, serami wędlin, mocnymi i pikantnymi.
2023-04-21
Gran Reserva Rioja
Tempranillo i Idiazabal są doskonałym przykładem starego powiedzenia „jeśli coś rośnie razem, to idzie razem”. Oba są hiszpańskie i oba mają pikantne, dymne smaki, które idealnie do siebie pasują. Pełne ciało znalezione w przeciętnym Tempranillo to wspaniałe połączenie z twardszą konsystencją Idiazabal, podczas gdy taniny wina kontrastują z maślanym smakiem sera.