Santalba Natural Tempranillo
Wino Santalba Natural Tempranillo
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja
Apelacja: DOCa Rioja
Producent: Bodegas Santalba
Szczepy: Tempranillo
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Temperatura: 14–16°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5%
Certyfikaty: Wino Organiczne
Wino Ekologiczne
Wino Wegańskie
WINO NATURALNE (BEZ SIARCZANÓW)
Nota degustacyjna:
Santalba Natural Tempranillo to czerwone wytrawne wino powstało w całości z odmiany Tempranillo, pochodzące z wyselekcjonowanych winnic w Gimileo, w sercu La Rioja Alta. Winogrona uprawiane przy zastosowaniu praktyk organicznych i biodynamicznych. Wino prezentuje głęboki rubinowo fioletowy odcień z tendencją do czerni. Nos uwydatnia aromaty czerwonych owoców, dojrzałych wiśni, śliwek, tymianku, rozmarynu oraz fiołków. W ustach pełne z dużą ilością soczystych owoców, mineralne z apetyczną kwasowością.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, mięsa z grilla, dania z ryżu, risotto, gulasze, makarony, carry z kurczaka, pizza, makarony bolońskie, miękkie i półtwarde sery.
Producent: Bodegas Santalba
Santalba znajduje się w Gimileo, pięknym i małym miasteczku w La Rioja, skąd widok sięga San Vicente de la Sonsierra i Haro: tradycja wina ze wszystkich czterech stron. Zgodnie z wolą Santiago, co było jasne od dnia, w którym założył winnicę, wszystkie jego winnice są ekologiczne. I tak jest od 1999 roku. Z reguły to nowe pokolenia walczą o bardziej pełne szacunku opracowania, ale dla Santiago była to kwestia zasad. Całkiem pionier. Nowoczesność to oni. Dla tej winnicy minęły 23 lata, w której bardzo i bardzo szybko się zmieniły. Innym z jego przekonań było katalogowanie i opracowywanie asortymentu win w zależności od ziemi i gleby. Wyraźna innowacja, zrywająca ze zwykłą Rioją. Od 2010 roku jego produkcja jest zrewolucjonizowana. Zaczynają produkować wina naturalne, bez siarczynów i zabiegów. Szczyt jego eksperymentów nastąpił w 2014 roku, dzięki produkcji rodzynek podobnej do metody Valpolicella Amarone.