![](https://www.wina-bachus.pl/9877-large_default/santalba-organic-tempranillo.jpg)
![Baron de Ley Graciano Varietales Rioja](https://www.wina-bachus.pl/8685-home_default/baron-de-ley-graciano-varietales-rioja.jpg)
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja
Apelacja: DOCa Rioja
Producent: Bodegas Santalba
Szczepy: 100% Tempranillo
Kolor: czerwone
Rodzaj: wytrawne
Temperatura: 14–16°C
Dijrzewanie: 7 miesięcy dąb francuski
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5%
Certyfikaty: Wino Organiczne
Wino Wegańskie
Nota degustacyjna:
Santalba Organic Tempranillo to czerwone wytrawne wino do produkcji którego użyto ekologicznych winogron Tempranillo pochodzących z winnicy Vińa Hermosa. Wino prezentuje głęboki granatowy odcień z fioletowymi refleksami. Bukiet niezwykle intensywny ujawniający nuty czarnych owoców, dojrzałej śliwki, przepleciony z nutami kwiatowymi, karmelizowanym toffi, fiołkami, lukrecją oraz przyprawami. Na podniebieniu głębokie, pełne, owocowe o aksamitnych taninach, którym towarzyszy zrównoważona delikatna kwasowość.
Sugestie kulinarne: mięsa z grilla, polędwica z grilla, stek z polędwicy wołowej, pieczona jagnięcina, wieprzowina w musztardzie, dziczyzna, kuchnia hiszpańska.
Producent: Bodegas Santalba
Santalba znajduje się w Gimileo, pięknym i małym miasteczku w La Rioja, skąd widok sięga San Vicente de la Sonsierra i Haro: tradycja wina ze wszystkich czterech stron. Zgodnie z wolą Santiago, co było jasne od dnia, w którym założył winnicę, wszystkie jego winnice są ekologiczne. I tak jest od 1999 roku. Z reguły to nowe pokolenia walczą o bardziej pełne szacunku opracowania, ale dla Santiago była to kwestia zasad. Całkiem pionier. Nowoczesność to oni. Dla tej winnicy minęły 23 lata, w której bardzo i bardzo szybko się zmieniły. Innym z jego przekonań było katalogowanie i opracowywanie asortymentu win w zależności od ziemi i gleby. Wyraźna innowacja, zrywająca ze zwykłą Rioją. Od 2010 roku jego produkcja jest zrewolucjonizowana. Zaczynają produkować wina naturalne, bez siarczynów i zabiegów. Szczyt jego eksperymentów nastąpił w 2014 roku, dzięki produkcji rodzynek podobnej do metody Valpolicella Amarone.