Sherry Àlvaro Domecq Pedro Ximenez Jerez
Wino Sherry Àlvaro Domecq Pedro Ximenez Jerez
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Sherry Àlvaro Domecq Pedro Ximenez Jerez
Kraj: Hiszpania
Region: Andaluzja
Apelacja: DO Jerez-Xéres-Sherry, Manzanilla Sanlucar de Barrameda
Producent: Alvaro Domecq
Szczepy: Pedro Ximenez
Rodzaj: białe, słodkie, wzmacniane
Temp. serwowania: 16°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15% c3
Nota degustacyjna:
Tradycyjnie winogrona odmiany Pedro Ximénez są po zbiorach przechowywane na słońcu do wyschnięcia, aż stracą około połowę swojej wagi – w ten sposób aromaty i zawartość cukru w jagodach są niezwykle skoncentrowane. Pofermentacja, pięć lat leżakowania w dębowych beczkach nadaje tej przystępnej i bardzo wyrazistej sherry Álvaro Domecq PX delikatną pikantność i aromatyczne wyrafinowanie. Dzięki charakterystycznemu zapachowi rodzynek, kremowo-gęstej i gładko-miękkiej konsystencji oraz karmelowej słodyczy, Pedro Ximénez „Viña 98” jest również absolutną ucztą samą w sobie, która jest również wspaniałym dodatkiem do deserów, takich jak wanilia lody, ciastka lub ciemna czekolada.
Klimat prowincji Andaluzja,które znajduje się na południu Hiszpanii, charakteryzuje się ciepłą wiosną i jesienią oraz raczej suchą zimą. Dodaj do tego bliskość wybrzeża morskiego, a otrzymasz idealne warunki do uprawy winorośli na suchych, białych glebach o wysokiej zawartości substancji organicznych. Wina wzmocnione, które są produkowane w tej prowincji, są przechowywane w systemie „Solera”. Ten system to kilka beczek, połączonych ze sobą w pionie. Młode wino wlewa się do górnej beczki, a następnie stopniowo spływa w dół. Dlatego na dnie beczki z czasem zostaje wino składające się ze zbiorów w różnych latach.
Rozpoczęcie produkcji sherry w gospodarce, która obecnie nosi nazwę Alvaro Domecq, sięga 1800 roku, kiedy Antonio Maria de Aranda założył bodegę w Jerez. Tradycja robienia sherry w rodzinie przeszła w spadku, w 1946 roku gospodarstwo przeszło Pilar Aranda, która była bardzo znaną „almacenistką” (z hiszp. „Almacenar” – sklep, sklep). W tamtych czasach „almacenista” był dość rzadki, ale dla prestiżowego zawodu handlarza winem.
W 1999 roku firma rodzinna została sprzedana Aranda Alvaro Domecq, dyrektorowi jednej z pięciu wiodących dynastii winiarskich w Jerez, a farma stała się znana jako Alvaro Domecq.
Sherry Àlvaro Domecq Pedro Ximenez Jerez - Opinie klientów
Sherry Àlvaro Domecq Pedro Ximenez
świetne słodkie sherry o pięknym bursztynowym odcieniu z aromatami moreli, rodzynek i daktyli. z przyjemnym długim wykończeniem. Polecam jako aperitif lub do deserów.
2023-10-16
Sherry słodkie jasne
Kolor mahoniowy. Posiada bardzo wyraźne rozdarcie, które wynika z jego dużej gęstości. A zapach to przewaga rodzynek oraz nuty prażonego cukru oraz lekkie nuty drewna i wanilii. Na podniebieniu ma wyśmienity smak rodzynek. Jest słodki, ale nie mdlący, ciepły i aksamitny. W posmaku pojawiają się nuty rodzynek i drewna. Jest to wino trwałe.