Sol Del Rey Tinto Seco
Wino Sol Del Rey Tinto Seco
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Sol Del Rey Tinto Seco
Kraj: Hiszpania
Region: Walencja
Apelacja: DO Valencia
Producent: Bodega La Viña (Anecoop)
Szczepy: tempranillo , monastrell
Rodzaj: czerwone wytrawne
Temperatura: 16–18°C
Pojemność: 0,75 l
Certyfikaty: Wino ekologiczne
Lekkie hiszpańskie czerwone wino wytrawne o świeżych aromatach czerwonych owoców. W ustach krągłe i delikatne, subtelnie taniczne, o rześkim posmaku. Podawać do dań na bazie makaronu i ryżu, paelli.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Region Walencji można podzielić na trzy strefy produkcyjne. Pierwsza, Alto Turia, znajduje się około 70 kilometrów (45 mil) na północny wschód od Walencji. Jak sama nazwa wskazuje, jest to wzniesiony obszar skupiony wokół górnych odcinków rzeki Turia. Winnice są tu sadzone na wysokości od 700 do 1100 metrów (2300–3600 stóp). To sprawia, że jest to najwyższa i najchłodniejsza z podstref Valencia DO, a zatem najlepiej przystosowana do produkcji wytrawnych win białych. Macabeo i lokalna Merseguera to ulubione odmiany winorośli.
Niżej doliny Turia leży druga strefa produkcyjna, w której produkowane jest słodkie, charakterystyczne dla tego regionu wino Moscatel de Valencia. Winnice i bodegi skupiają się wokół parafii Chiva, Cheste, Godelleta, Montroy, Monserrat i Turís, na wysokości od 150 do 400 metrów (500–1300 stóp). Chociaż nieco cieplejszy niż Alto Turia, obszar ten jest nieco chłodzony morską bryzą znad Morza Śródziemnego. Moscatel de Alejandra to odmiana winorośli, z której powstają soczyście słodkie wina.