Sommos Crianza Somontano DO
Kraj: Hiszpania
Region: Aragonia
Apelacja: DO Somontano
Producent: Sommos
Szczepy:Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l BK17
Rozwiń opis...Intensywny czerwony rubin z fioletowymi refleksami. Złożone aromaty czerwonych dojrzałych owoców i drewna, delikatne nuty pikantnych przypraw. W ustach okrągłe, eleganckie, z dobrze zintegrowanymi taninami. Starzone w beczkach z francuskiego dębu przez 9 miesięcy. Sugestie kulinarne: Steki, mięso z grilla, pieczenie, gulasze, wędliny i sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Charakterystyka winnicy : Winnica położona w Finca de Montesa, prowadzona w Cordón Libero o wysokości 1,30 m. Uprawiana w suchych warunkach na glebach gliniasto-piaszczystych o niskiej zawartości materii organicznej. Średnia produkcja 4500 kg/ha. Zbiory : Nocne zmechanizowane zbiory między drugim a trzecim tygodniem września. Poletka są zbierane i poddawane winifikacji oddzielnie. Wszystkie winogrona przechodzą przez stół selekcyjny, a inkubacja odbywa się grawitacyjnie. Opracowanie : Fermentacja prowadzona w temperaturze od 26º do 28º, po której następuje maceracja przez około 15 dni w przypadku Cabernet i Merlot oraz 5 dni w przypadku Syrah. Fermentacja jabłkowo-mlekowa rozwinęła się w zbiornikach cementowych. Starzenie : W beczkach z francuskiego dębu przez okres 9 miesięcy. Po tym czasie następuje ostateczny „montaż”.
Wino, które sprawia, że stoimy nieruchomo w kieliszku, wino o bardzo intensywnej wiśniowej barwie, czyste i jasne, z pewnymi refleksami między rubinem a granatem. Łza z glicerynowymi akcentami, która pokrywa całe szkło i ma bardzo powolny przepływ.
Pomimo tego, że leżakowanie w beczkach nie trwa tak długo, jak mówiłem, pozwala to na postrzeganie go jako mocno wyczuwalnego na nosie. Franka, o średniej intensywności, udziały trzeciorzędowe obecne podczas napowietrzania szkła. Bardzo obecne owoce, głównie czarne owoce, połączone z pikantnymi akcentami dojrzewania i niektórych odmian, takich jak pieprz i goździki, bardzo dużo z Syrah. Złożony, zrównoważony. Dobrze zachowuje świeżość owoców, z dobrą kwasowością. Średnie ciało z dobrą objętością, dzięki połączeniu winogron tak mocnych jak te, które składają się na kupaż, dość słodkie taniny pomimo krótkiego dojrzewania. Oddzielna winifikacja pomaga każdemu winu później wnieść swój szczególny wkład na podniebieniu. Bardzo dobra trwałość i dość długi finisz.