Sumarroca Cava Nuria Claverol Brut Gran Reserva
Wino Sumarroca Cava Nuria Claverol Brut Gran Reserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Sumarroca Cava Nuria Claverol Brut Gran Reserva
Kraj: Hiszpania
Region: Katalonia
Apelacja: DO Cava
Producent: Sumarroca
Szczepy: chardonnay, pinot noir
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne, musujące
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12 %
Certyfikaty: wegetariańskie,
wegańskie
Sumarroca Cava Nuria Claverol Brut Gran Reserva to niepowtarzalny, intensywny aromat z mocnymi nutami mineralnymi i prażonymi nadający wysoce indywidualny charakter. W pełni faworyzowany z bąbelkami, które rozpuszczają się i mieszają z winem cava, aby nadać mu odpowiedni poziom złożoności; od mocno owocowego początku do intrygującego świeżego i mineralnego zakończenia.
Winogrona są zbierane ręcznie i szybko transportowane do winnicy w celu delikatnego tłoczenia bez odszypułkowania. Tylko pierwsza część moszczu jest ekstrahowana po schłodzeniu do 10ºC, aby zapobiec utlenianiu. Naturalna, statyczna filtracja przez 24 godziny. Fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w temperaturze 14ºC przez 17 dni. Leżakowane w stosach przez około 45 miesięcy.
Sumarroca
Początki rodziny Sumarroc sięgają wioski Llimiana, w Pallars Jussà ( Hiszpania ). Różne pokolenia poświęciły się uprawie winorośli ( Cava Brut Nature ), tak jak robią to do dziś. Na początku lat 80-tych rodzinna winnica przeniosła się do Penedès , gdzie kupiła winnice Molí Coloma w Subirats i Heretat Sabartés w Banyeres del Penedès. W 1999 roku nabyli dawną posiadłość markiza Monistrol, później nazwaną Sumarroca. Rodzinna firma Sumarroca ma obecnie powierzchnię 464,8 ha i dlatego może zaopatrywać się w 100% własnych winogron , które wykorzystuje do produkcji win i cavy. W rezultacie winiarnia kontroluje cały łańcuch produkcyjny, od uprawy i zbioru wina po fermentację, mieszanie, filtrację i butelkowanie.