Tinto Pesquera Crianza Ribera del Duero
Wino Tinto Pesquera Crianza Ribera del Duero
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Tinto Pesquera Crianza Ribera del Duero DO
Kraj: Hiszpania
Region: Ribera del Duero
Apelacja: Ribera del Duero DO
Producent: Pesquera – Familia Fernández Rivera
Typ: Red Dry - Tempranillo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5% VIP
Nota degustacyjna:
Wino o złożonej strukturze i perfekcyjnej równowadze rozwijające się przez wiele lat. Dojrzewa 18 miesięcy w beczce oraz rok w butelce. Ma intensywny, rubinowy kolor, zapach dojrzałych czerwonych i czarnych owoców, kandyzowanych śliwek z nutą lukrecji i przypraw korzennych. W ustach delikatne i owocowe. 100% tempranillo. Należy dekantować do kilku godzin, a najlepiej otworzyć dzień przed degustacją. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, mięsa z grilla, pieczone prosię, klopsiki, pieczony kurczak, sery.
Producent: Familia Fernández Rivera
Założona w 1972 roku przez Alejandro Fernandeza firma Tinto Pesquera jest pionierem metod produkcji wina Tempranillo od czasu ich pierwszego wydania w 1975 roku. Od samego początku marzeniem rodziny Fernandez Rivera było posiadanie własnej winnicy i tłoczenie wspaniałych czerwonych win. Chociaż rodzina Fernandez Rivera odniosła duże sukcesy w produkcji i sprzedaży maszyn do zbioru, inwestowanie we własną winnicę stanowiło ogromne ryzyko, ponieważ w tamtym czasie Ribera del Duero była nadal w dużej mierze nieznanym regionem uprawy winorośli i, poza wyjątkowy wygląd Vega Sicilia, brak reputacji wśród win wysokiej jakości. Przez długi czas w tym regionie o ekstremalnych warunkach klimatycznych z bardzo gorącymi latami i wyjątkowo mroźnymi zimami produkowano tylko wina jasnoczerwone do wczesnego spożycia.
Rodzina wcześnie dostrzegła potencjał regionu i miała wizję skoncentrowanych czerwonych win dojrzewających w drewnianych beczkach o dużym potencjale przechowywania. Po tym, jak pierwszy rocznik „Pesquera” w 1975 r. był nadal tłoczony w staromodny sposób za pomocą starej, kamiennej prasy do wina z XVI wieku, bodega nadal szybko się rozwijała, a w 1982 r. zaznaczono dwa ważne kamienie milowe w historii winnicy : z jednej strony otrzymany region winiarski Ribera del Duero ma oficjalny status „Denominación de Origen”, z drugiej strony krytyk wina Robert Parker zachwycał się „Pesquera” jako „Chateau Petrus” Hiszpanii - wspaniałe porównanie i wyróżnienie dla wciąż młodej bodegi! Obecnie mocne, eleganckie wina z rodziny Fernández można znaleźć na kartach win najlepszych restauracji i bez wątpienia należą do największych klasyków w Hiszpanii - wina takie jak „Reserva Millenium” czy „Gran Reserva Janus” to absolutne legendy .
Tinto Pesquera Crianza Ribera del Duero - Opinie klientów
Pesquera Crianza Tinto Ribera del Duero
Świetnie zrównoważone czerwone hiszpańskie wino wytrawne o intensywnym bukiecie pełnym aromatów dojrzałych ciemnych owoców przemieszanych z nutami opadłych liści i przypraw. W ustach bujne, pełne, o dojrzałych taninach i długim posmaku.
Tempranillo 'Crianza' Tinto Pesquera 2019
Tempranillo „Crianza” Tinto Pasquera to hiszpańskie czerwone wino o pełnym smaku, które jest bardzo przyjemne w piciu i nie powoduje nudy ani powtarzalności. To zasługa okrągłej taniny, fachowo wykonanej, która nadaje jedwabistości świeżemu łykowi. Nos zdradza zarówno podstawowe cechy użytej odmiany Tempranillo, jak i trzeciorzędne niuanse wchłonięte podczas fazy starzenia drewna. Jeśli chodzi o gastronomię, jeśli chcesz rozpieszczać się pobytem na hiszpańskiej ziemi, zalecamy połączenie go z Jamón Ibérico de Bellota.
„Crianza” Tinto Pasquera to czyste Tempranillo, winogrono uprawiane na wysokości około 800 metrów nad poziomem morza na działkach doskonale eksponowanych na południe. Podglebie charakteryzuje się piaszczystym rdzeniem, a klimat jest kontynentalny, łagodzony przez przepływy z Oceanu Atlantyckiego, z opadami deszczu, które pomagają stworzyć optymalne warunki dla doskonałego wzrostu winogron. Podczas zbiorów wybierane są tylko najlepsze grona, a etap produkcji wina przebiega ze szczególną starannością. Następnie następuje końcowe dojrzewanie, podczas którego wino odpoczywa najpierw przez 18 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu, a następnie po butelkowaniu przez kolejne sześć miesięcy bezpośrednio w kieliszku.
Wino Tempranillo „Crianza” Tinto Pesquera rzuca się w oczy rubinowo-czerwoną barwą. Nos otwiera się na owocowe akcenty, które następnie skręcają w kierunku kwiatowych doznań oraz lekko pikantnych i drzewnych niuansów. Na podniebieniu pełne, o smacznym i rześkim, zaokrąglonym posmaku, z którego wyłania się smak charakteryzujący się przyjemną świeżością. Butelka, w której odmiana Tempranillo została zaprezentowana w klasycystyczny sposób, jest zatem idealna dla tych, którzy chcą zbliżyć się do tego szczepu, który w Hiszpanii jest uważany za bardzo ważny dla całej sceny winiarskiej.
2024-08-08
Hiszpanskie wino Tinto Pesquera Crianza Ribera del Duero
wino koniecznie potrzebuje czasu po otwarciu. Ciemnorubinowa czerwień z atrakcyjnym, eleganckim odcieniem granatu. Przyjemny, świeży bukiet z aromatami czerwonych owoców (maliny) z nutą balsamiczną. Całość tworzy złożone, poważne wino. Na podniebieniu atrakcyjny, owocowy charakter z nutą słodyczy, po chwili ustępuje nutom balsamicznym z akcentem lukrecji. Długi, elegancki finisz z akcentem brioszki. Przy stole: grillowane mięso, pieczona jagnięcina, prosię i szynka bellota oraz dobre sery