- -60,00 zł
Muga Reserva Seleccion Especial Rioja Tempranillo
- -65,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wine Tinto Pesquera Reserva Ribera del Duero DO
Kraj: Hiszpania
Region: Spain, Ribera del Duero
Producer: Tinto Pesquera
Typ: Red Dry - Tempranillo
Poj. 0,75l VIP
Alk 14%
Wino o jasnym rubinowym kolorze. Wino ma miękki, aksamitny smak z bogatymi tonami czarnych owoców, kwiatowymi i dymnymi odcieniami intonacji, doskonałą kwasowością, dobrze zintegrowanymi taninami i słodkim, długim posmakiem. Elegancki aromat wina czaruje intensywnymi korzennymi i kwiatowymi nutami, niuansami wiśni, ciemnej maliny, mineralnymi tonacjami oraz nutami wanilii i lukrecji. Wino jest idealnym dodatkiem do pieczonych lub grillowanych czerwonych mięs, dziczyzny i dojrzałych serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
"Tinto Pesquera" Reserva, doskonałe czerwone wino o eleganckim bukiecie zdominowanym przez nuty korzenno-kwiatowe oraz delikatny, soczysty, owocowy smak z delikatną kwasowością z długim, przyjemnym posmakiem. Zaleca się zdekantować wino na godzinę przed podaniem. Potencjalny rozwój smaku wina to 10 lat, wraz z czasem ekspozycji smak nabierze jeszcze bardziej wyrazistej krągłości. "Tinto Pesquera" Reserva to klasyczny region winiarski Ribera del Duero. Zbiór do produkcji wina odbywa się od sierpnia do października. Zebrane winogrona oddzielone od redlin i poddane dwu- lub trzytygodniowej fermentacji w stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 22-27ºC. Następnie, po wytłoczeniu, wino jest przechowywane w pieczonych beczkach z amerykańskiego dębu przez 24 miesiące i 12 miesięcy w butelkach.
Alejandro Fernandez, powszechnie znany jako „mistrz Tempranillo” – kultowa postać w świecie hiszpańskiego wina, udowadniająca, że marzenia mogą się spełnić. Alejandro Great, jak to się nazywa, odegrał ważną rolę w odrodzeniu regionu winiarskiego Ribera del Duero. Długie czterdzieści lat los spotkał jego najdroższe życzenie własnej winnicy. Zajmował się dystrybucją maszyn rolniczych, urządzeń, a następnie zaczął produkować własny projekt (jego rewolucyjny kombajn do buraków cukrowych był sukcesem na szczeblu krajowym), co roku robi wino ze swojej małej winnicy w sercu pielęgnując marzenie o produkując wspaniałe czerwone wina. Ostatecznie w 1972 roku odziedziczył po ojcu gospodarstwo rolne Tinto Pesquera, które posiadało coś w rodzaju niepozornej szopy i małą prasę winiarską z XVI wieku, przy pomocy której prowadzono proces produkcyjny. Prasa zabytkowa zachowana do dziś jako relikt, choć używana w produkcji do 1982 roku. Długie, żmudne dziesięć lat od Fernandeza do Tinto Pesquery nabrało dzisiejszego wyglądu. Kiedy kryzys gospodarczy zmusił region do likwidacji winorośli i zastąpienia ich polami buraków, Alejandro, którego wielu uważało za szalonego, pozostał wierny sobie i niestrudzenie kupował ziemię i niszczył winnice. Wyprzedzając swój czas jako pierwsi wprowadzili rewolucyjny system Alejandro gobelinów (espalier) winnicę „Vina Alta”, która obniżyła plony, używając wyłącznie nawozów organicznych, zaczęła kontrolować czas i temperaturę fermentacji, eksperymentowała z beczkami i zaniechała filtracji win . Na sukces nie trzeba długo czekać. Jej wspaniałe czerwone wina, łączące doskonałe tony owocowe z jasnym drewnem i rozwijające się przez lata, jeszcze bardziej złożone ekspozycje z różnorodnymi ciekawymi niuansami, zostały docenione przez krytyków i miłośników wina na całym świecie. Tak więc Alejandro Fernandez otrzymał międzynarodowe uznanie, a na początku wino Ribera del Duero szybko ewoluowało. W 1982 r. region otrzymał oficjalnie status DO, a łuk i wieża przedstawione na etykiecie win Tinto Pesquera, stały się symbolem małego miasteczka o tej samej nazwie, jest domem dla słynnego Fernandeza. Dziś jest właścicielem Alejandro Pesquera Group, składającej się z czterech winnic - Tinto Pesquera, Dehesa La Granja, El Vinculo i Condado de Haza. Produkty Fernandez cieszą się dużą popularnością w 100 krajach na całym świecie. W winnicach winnic rośnie „królowa winogron” – Tempranillo. Winnice Tinto Pesquera zajmują powierzchnię 65 hektarów, z których część znajduje się na wysokości 1000 m n.p.m.
Tinto Pesquera Reserva charakteryzuje się piękną, bardzo intensywną czerwoną barwą z nutami fiołków; jest to wino o dobrej strukturze, słodko taninowe i zrównoważone. Finisz długi i trwały. „Reserva” wybierane są spośród butelek z najlepszych roczników, leżakujących przez co najmniej 2 lata w drewnie.
Pięknie zbalansowane z dojrzałymi, bogatymi owocami i gładkim, subtelnym dębem; doskonała struktura i długość.
Intensywny wiśniowy kolor czerwony, fioletowy nadal utrzymuje niektóre wykończenia, wysoka opłata kolor, który również świadczy łzy wyodrębnić kolor. Czysty nos, złożone, intensywne aromaty czarnych owoców i nutami toffi. Bardzo inteligentne usta, długie jedwabiste, okrągłe, aksamitne wino, które nie zmęczony, bardzo miłe do picia.
2024-09-21
Wino Hiszpanskie Tinto Pesquera Reserva
Tinto Pesquera o ciemnowiśniowym kolorze z bordowym brzegiem jest wytwarzane tylko w wybranych rocznikach. Zawierając bardzo złożony nos, z
nutami mieszanych jagód i lukrecji owiniętych w elegancki dąb, wanilię i paloną kawę, podniebienie jest delikatne i eleganckie, z
imponującą gładkością. Gęste, ale zauważalnie świeże wino