Santalba Viña Hermosa Blanco Rioja
Wino Santalba Viña Hermosa Blanco Rioja
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Santalba Viña Hermosa Blanco
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja
Apelacja: DOCa Rioja
Producent: Bodegas Santalba
Szczepy: 100% Viura
Rodzaj: białe wytrawne
Temperatura: 6–8°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% C4
Nota degustacyjna:
Santalba Viña Hermosa Blanco to białe wytrawne wino powstało w całości z odmiany Viura, pochodzącej z wyselekcjonowanych winnic w Gimileo, w sercu La Rioja Alta. Wino prezentuje słomkowo żółty odcień z lekką srebrzystą obwódką. Nos uwydatnia intensywne aromaty cytrusów, owoców egzotycznych , białych owoców oraz kwiatów. Na podniebieniu świeże, soczyste z przyjemnie zaznaczoną kwasowością, której towarzyszy intensywny trwały owocowy posmak. Sugestie kulinarne: białe mięsa, pieczona pierś z kurczaka, ryby, owoce morza, makarony z białymi sosami, miękkie sery, sałatki.
Producent: Bodegas Santalba
Santalba znajduje się w Gimileo, pięknym i małym miasteczku w La Rioja, skąd widok sięga San Vicente de la Sonsierra i Haro: tradycja wina ze wszystkich czterech stron. Zgodnie z wolą Santiago, co było jasne od dnia, w którym założył winnicę, wszystkie jego winnice są ekologiczne. I tak jest od 1999 roku. Z reguły to nowe pokolenia walczą o bardziej pełne szacunku opracowania, ale dla Santiago była to kwestia zasad. Całkiem pionier. Nowoczesność to oni. Dla tej winnicy minęły 23 lata, w której bardzo i bardzo szybko się zmieniły. Innym z jego przekonań było katalogowanie i opracowywanie asortymentu win w zależności od ziemi i gleby. Wyraźna innowacja, zrywająca ze zwykłą Rioją. Od 2010 roku jego produkcja jest zrewolucjonizowana. Zaczynają produkować wina naturalne, bez siarczynów i zabiegów. Szczyt jego eksperymentów nastąpił w 2014 roku, dzięki produkcji rodzynek podobnej do metody Valpolicella Amarone.
2023-06-13
wino Santalba Viña Hermosa Blanco Rioja
Rześkie białe wytrawne wino hiszpańskie o intensywnych aromatach cytrusów i owoców egzotycznych. W ustach świeże, lekkie, o dobrej strukturze i kwasowości. Podawać do ryb, owoców morza, makaronów, białych mięs, miękkich serów.