Vina Oria Tempranillo
Wino Vina Oria Tempranillo
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Vina Oria Tempranillo
Kraj: Hiszpania
Region: Aragonia
Apelacja: DO Carinena
Producent: Covinca
Szczep: 100% Tempranillo
Rodzaj: czerwone wytrawne
Temp. serwowania: 16-18C
Pojemność: 0,75l PAR1
Alkohol: 13 %
Wino o czerwono bordowym odcieniu. Aromat obfituje w nuty malin i jeżyn. Na podniebieniu świeże i owocowe o dobrej strukturze. Sugestie kulinarne: pizza, zapiekanki makaronowe, lasagne mięsna, mięsa z grilla, pieczeń wieprzowa, tapas.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Głęboki rubinowy kolor. Intensywne dymne i pikantne aromaty tymianku, papryki i goździków. Pod spodem majaczą owocowe jeżyny i wiśnie. Ma średnią plus gęstość z intensywnymi smakami dżemu malinowego i cynamonu.
Winnice położone na wysokości ponad 500 metrów i winorośle, zarówno rodzimych, jak i międzynarodowych odmian, które mają ponad 40 lat , są wykorzystywane do produkcji tej najwyższej jakości marki win, która składa hołd jednemu z największych królestw w naszej historii: Corona de Aragonia . Między XII a XVIII wiekiem obejmował terytoria od wschodu Hiszpanii i południa Grecji, świętując głęboko zakorzeniony prestiż i kulturę winiarską , której jednym ze swoich epicentrów był Cariñena.
Ponad 4500 hektarów winnic położonych u podnóża iberyjskich sierras Algairén i Pecos, pomiędzy rzekami Huerva i Jalon, daje Grandes Vinos wyróżnienie jako jedyna winnica o nazwie pochodzenia , która obejmuje 14 gmin dystryktu Campo de Cariñena. Starożytna kamienista gleba z warstwami skał, minerałów i ziemi, miotana przez silny lokalny wiatr, el cierzo, jest idealnym miejscem do uprawy winorośli. Bogaty i zróżnicowany krajobraz pełen winnic w każdym wieku , niektóre ponad stuletnie, które rosną na różnych wysokościach, między 320 a 850 m n.p.m., mocno zakorzenione w niewiarygodnie wyjątkowym terroir . Ta ziemia, złożona z wiekowej, kamienistej gleby , warstw skał i ziemi, wytwarza wino, które jest tutaj produkowane, wino z ChNP Cariñena, dumne z tego, że otrzymało przydomek El Vino de las Piedras . Ale to nie tylko ziemia robi różnicę. Silny, suchy lokalny wiatr, el cierzo , jest strategicznym sprzymierzeńcem doskonałego rozwoju winnic , naturalnie pomagającym zapobiegać szkodnikom i chronić środowisko . Wszystkie te czynniki pomagają naszym winiarzom utrzymać zrównoważoną uprawę winorośli wspieraną przez cały czas przez innowacje technologiczne rygorystycznie stosowane przez Grandes Vinos.
2023-03-03
Vina Oria Tempranillo Wina Argonii
Wina Aragonii znajdują się w północno-wschodniej Hiszpanii, na granicy z Francją. Jest to wspólnota autonomiczna o powierzchni 47 720,25 km2, podzielona na trzy prowincje: Huesca, Teruel i Saragossa. Renoma aragońskich winiarni rosła powoli, z ciągłym zastosowaniem nowych technik enologicznych w winiarniach i winnicach. Jednak producenci wina zawsze bronili odmian rodzimych winogron, takich jak Cariñena, Garnacha, Parraleta lub Macabeo. Eksperymentuje również z winogronami obcymi, często uprawianymi w tym regionie, takimi jak Cabernet Sauvignon, Syrah, Chardonnay, Pinot Noir czy Merlo.
Obecnie istanieją cztery oznaczenia Denominación de Origen dla win w Aragonii: DO Somontano, DO Campo de Borja, DO Cariñena i DO Calatayud. Wspólnota autonomiczna posiada kategorię znaną w Hiszpanii jako Vino de Pago (Aylés VP) i sześć kategorii Vinos de la Tierra (Bajo Aragón VdT, Ribera del Gállego VdT, Ribera del Jiloca VdT, Ribera del Queiles VdT, Valdejalón VdT i Valle del Cinca VdT). Do głównych produktów tego obszaru należy również olej z oliwej z DO Bajo Aragón, a na poziomie gastronomicznych popularne są wędliny z tego regionu. Wieprzowina Ternasco de Aragón była pierwszym świeżym mięsem przyjętym jako oznaczenie Denominación Específica.