Recanati Bittuni Galilee
Wino Recanati Bittuni Galilee
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino Galilea Recanati Bittuni
Kraj: Izrael
Region: Górna
Producent: Recanati
Apelacja: Górna Galilea
Szczepy: Bittuni
Rodzaj: Wytrawne czerwone
Wino Koszerne, יין כשר
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11% PAW1
Bittuni, to lokalna, starożytna, czerwona odmiana winogron, wykorzystywana do produkcji wina jeszcze przed Chrystusem. Szczep ten praktycznie już nie występuje, zostało dosłownie tylko kilka krzewów. Owoce zostały zebrane ręcznie, a następnie wino dojrzewało przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Aromat delikatnie kwiatowy, z akcentami czerwonych owoców z dominacją wiśni. W smaku gładkie, soczyście owocowe, delikatnie przyprawowe, z wyraźną nutą mineralną.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wina Bittuni to lokalna starożytna odmiana, z której tysiące lat temu wytwarzano czerwone wina. Ta odmiana prawie wyginęła i pozostało tylko kilka winorośli. Tutaj w Recanati jesteśmy dumni i podekscytowani, że możemy zaoferować wam czerwone wino z tej starożytnej odmiany winogron. Po starannych, wczesnych porannych zbiorach we wrześniu winogrona zostały przetransportowane w chłodni do winnicy, gdzie zostały pozbawione łodyg (80%) i zmiażdżone przy użyciu całej techniki jagodowej. Fermentacja trwała 10 dni w temperaturze około 75 ° F, a następnie nastąpiła 48 godzin maceracji po fermentacji. Wino leżakowało w 225-letnich beczkach z dębu bordowego (10% nowe) przez 6 miesięcy i przed wypuszczeniem wypoczywało w butelce co najmniej 5 miesięcy.
W ostatnich latach wznowiono zainteresowanie badaniami lokalnych winogron naszego regionu, odmian, z których wino zostało wyprodukowane tysiące lat temu - w czasach Jezusa, Rzymian i Króla Dawida. W okresie Mameluke, a później w czasach osmańskich, lokalne władze zabroniły przygotowywania wina, więc lokalny przemysł winiarski poniósł poważną porażkę. Lokalne odmiany winogron, które były wykorzystywane do produkcji wina, stopniowo wyginęły, a tylko kilka odmian winogron - na pozór smacznych do jedzenia - ledwo przetrwało. Winnica Recanati jest dumna z tego, że jest pierwszą winiarnią, która przywróciła starożytną odmianę Bittuni i do kieliszków do wina w Izraelu i na świecie.
Recanati Bittuni Galilee - Opinie klientów
Recanati Bittuni 2019
Aromat delikatnie kwiatowy, z akcentami czerwonych owoców – głównie wiśni. W smaku gładkie, soczyście owocowe, delikatnie przyprawowe, z wyraźną nutą mineralną.
2023-08-09
Recanati Bittuni 100% Upper Galilee Judean Hills
Lekka, kwiatowa i aromatyczna mineralność pochodzi z wina z bukietem czerwonych wiśni i śródziemnomorskich przypraw. Delikatne na podniebieniu, z bardzo gładkimi taninami, dostarcza smaki jeżyny, truskawki, białej czekolady i fiołka. Ta wyjątkowa odmiana winogron najlepiej smakuje podczas specjalnych świąt i uroczystości w gronie najbliższych przyjaciół i rodziny. Bittuni to lokalna, starożytna odmiana, z której czerwone wina wytwarzano już tysiące lat temu na Wzgórzach Judzkich. Odmiana prawie wymarła i pozostało tylko kilka winorośli. Zlokalizowana w izraelskiej dolinie Hefer w Górnej Galilei, nowo wybudowana winiarnia Recanati jest wizytówką zakładu winiarskiego, wyposażonego w najbardziej innowacyjną dostępną obecnie technologię. Pozyskuje winogrona z jednych z najlepszych winnic położonych na dużych wysokościach w regionie, które cieszą się klimatem podobnym do klimatu kalifornijskiej Doliny Napa. Ciepłe dni i kontrastowo chłodne noce, wraz z idealnymi kredowo-żwirowymi warunkami glebowymi i ograniczonymi opadami deszczu, tworzą idealne środowisko do uprawy tych klasycznych odmian. Należąca do Lenny'ego Recanati, rodowitego Izraelczyka, którego rodowe korzenie sięgają Włoch, winiarnia jest owocem wieloletniego marzenia Lenny'ego o produkcji prawdziwie światowej klasy win. Głównym winiarzem jest Kobi Arviv, znany ze swojej twórczej pracy i autentycznej filozofii winiarskiej. Wykorzystanie przez Arviv starożytnych i unikalnych technik, wraz z dzisiejszym postępem technologicznym, podnosi poprzeczkę jakości win izraelskich w USA. Ręcznie zbierane w połowie września winogrona Bittuni są transportowane w warunkach chłodniczych do winnicy, gdzie poddawane są delikatnej fermentacji z osadkami, a następnie dojrzewają przez 6 miesięcy w rocznych beczkach z dębu burgundzkiego. Bittuni jest zbierany z nienawadnianej winnicy i uprawiany przy użyciu tradycyjnej metody kratowania znanej jako „Hebron Overhead Arbor”.