Wino Recanati Bittuni Galilee

244,00 zł
Brutto
9998 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Wino Galilea Recanati Bittuni

 

Kraj: Izrael

Region: Górna

Producent: Recanati

Apelacja: Górna Galilea

Szczepy: Bittuni

Rodzaj: Wytrawne czerwone

Wino Koszerne, יין כשר

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 11% PAW1

 

Rozwiń opis...

Bittuni, to lokalna, starożytna, czerwona odmiana winogron, wykorzystywana do produkcji wina jeszcze przed Chrystusem. Szczep ten praktycznie już nie występuje, zostało dosłownie tylko kilka krzewów. Owoce zostały zebrane ręcznie, a następnie wino dojrzewało przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Aromat delikatnie kwiatowy, z akcentami czerwonych owoców z dominacją wiśni. W smaku gładkie, soczyście owocowe, delikatnie przyprawowe, z wyraźną nutą mineralną.

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Wina Bittuni to lokalna starożytna odmiana, z której tysiące lat temu wytwarzano czerwone wina. Ta odmiana prawie wyginęła i pozostało tylko kilka winorośli. Tutaj w Recanati jesteśmy dumni i podekscytowani, że możemy zaoferować wam czerwone wino z tej starożytnej odmiany winogron. Po starannych, wczesnych porannych zbiorach we wrześniu winogrona zostały przetransportowane w chłodni do winnicy, gdzie zostały pozbawione łodyg (80%) i zmiażdżone przy użyciu całej techniki jagodowej. Fermentacja trwała 10 dni w temperaturze około 75 ° F, a następnie nastąpiła 48 godzin maceracji po fermentacji. Wino leżakowało w 225-letnich beczkach z dębu bordowego (10% nowe) przez 6 miesięcy i przed wypuszczeniem wypoczywało w butelce co najmniej 5 miesięcy.

W ostatnich latach wznowiono zainteresowanie badaniami lokalnych winogron naszego regionu, odmian, z których wino zostało wyprodukowane tysiące lat temu - w czasach Jezusa, Rzymian i Króla Dawida. W okresie Mameluke, a później w czasach osmańskich, lokalne władze zabroniły przygotowywania wina, więc lokalny przemysł winiarski poniósł poważną porażkę. Lokalne odmiany winogron, które były wykorzystywane do produkcji wina, stopniowo wyginęły, a tylko kilka odmian winogron - na pozór smacznych do jedzenia - ledwo przetrwało. Winnica Recanati jest dumna z tego, że jest pierwszą winiarnią, która przywróciła starożytną odmianę Bittuni i do kieliszków do wina w Izraelu i na świecie.

Recanati Bittuni Galilee - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2023-08-09

Recanati Bittuni 100% Upper Galilee Judean Hills

Lekka, kwiatowa i aromatyczna mineralność pochodzi z wina z bukietem czerwonych wiśni i śródziemnomorskich przypraw. Delikatne na podniebieniu, z bardzo gładkimi taninami, dostarcza smaki jeżyny, truskawki, białej czekolady i fiołka. Ta wyjątkowa odmiana winogron najlepiej smakuje podczas specjalnych świąt i uroczystości w gronie najbliższych przyjaciół i rodziny. Bittuni to lokalna, starożytna odmiana, z której czerwone wina wytwarzano już tysiące lat temu na Wzgórzach Judzkich. Odmiana prawie wymarła i pozostało tylko kilka winorośli. Zlokalizowana w izraelskiej dolinie Hefer w Górnej Galilei, nowo wybudowana winiarnia Recanati jest wizytówką zakładu winiarskiego, wyposażonego w najbardziej innowacyjną dostępną obecnie technologię. Pozyskuje winogrona z jednych z najlepszych winnic położonych na dużych wysokościach w regionie, które cieszą się klimatem podobnym do klimatu kalifornijskiej Doliny Napa. Ciepłe dni i kontrastowo chłodne noce, wraz z idealnymi kredowo-żwirowymi warunkami glebowymi i ograniczonymi opadami deszczu, tworzą idealne środowisko do uprawy tych klasycznych odmian. Należąca do Lenny'ego Recanati, rodowitego Izraelczyka, którego rodowe korzenie sięgają Włoch, winiarnia jest owocem wieloletniego marzenia Lenny'ego o produkcji prawdziwie światowej klasy win. Głównym winiarzem jest Kobi Arviv, znany ze swojej twórczej pracy i autentycznej filozofii winiarskiej. Wykorzystanie przez Arviv starożytnych i unikalnych technik, wraz z dzisiejszym postępem technologicznym, podnosi poprzeczkę jakości win izraelskich w USA. Ręcznie zbierane w połowie września winogrona Bittuni są transportowane w warunkach chłodniczych do winnicy, gdzie poddawane są delikatnej fermentacji z osadkami, a następnie dojrzewają przez 6 miesięcy w rocznych beczkach z dębu burgundzkiego. Bittuni jest zbierany z nienawadnianej winnicy i uprawiany przy użyciu tradycyjnej metody kratowania znanej jako „Hebron Overhead Arbor”.

Oceń 
Quality


2022-09-20

Recanati Bittuni 2019

Aromat delikatnie kwiatowy, z akcentami czerwonych owoców – głównie wiśni. W smaku gładkie, soczyście owocowe, delikatnie przyprawowe, z wyraźną nutą mineralną.

Dodaj opinię

Recanati Bittuni Galilee

Dodaj opinię