

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Lekka, kwiatowa i aromatyczna mineralność pochodzi z wina z bukietem czerwonych wiśni i śródziemnomorskich przypraw. Delikatne na podniebieniu, z bardzo gładkimi taninami, dostarcza smaki jeżyny, truskawki, białej czekolady i fiołka. Ta wyjątkowa odmiana winogron najlepiej smakuje podczas specjalnych świąt i uroczystości w gronie najbliższych przyjaciół i rodziny. Bittuni to lokalna, starożytna odmiana, z której czerwone wina wytwarzano już tysiące lat temu na Wzgórzach Judzkich. Odmiana prawie wymarła i pozostało tylko kilka winorośli. Zlokalizowana w izraelskiej dolinie Hefer w Górnej Galilei, nowo wybudowana winiarnia Recanati jest wizytówką zakładu winiarskiego, wyposażonego w najbardziej innowacyjną dostępną obecnie technologię. Pozyskuje winogrona z jednych z najlepszych winnic położonych na dużych wysokościach w regionie, które cieszą się klimatem podobnym do klimatu kalifornijskiej Doliny Napa. Ciepłe dni i kontrastowo chłodne noce, wraz z idealnymi kredowo-żwirowymi warunkami glebowymi i ograniczonymi opadami deszczu, tworzą idealne środowisko do uprawy tych klasycznych odmian. Należąca do Lenny'ego Recanati, rodowitego Izraelczyka, którego rodowe korzenie sięgają Włoch, winiarnia jest owocem wieloletniego marzenia Lenny'ego o produkcji prawdziwie światowej klasy win. Głównym winiarzem jest Kobi Arviv, znany ze swojej twórczej pracy i autentycznej filozofii winiarskiej. Wykorzystanie przez Arviv starożytnych i unikalnych technik, wraz z dzisiejszym postępem technologicznym, podnosi poprzeczkę jakości win izraelskich w USA. Ręcznie zbierane w połowie września winogrona Bittuni są transportowane w warunkach chłodniczych do winnicy, gdzie poddawane są delikatnej fermentacji z osadkami, a następnie dojrzewają przez 6 miesięcy w rocznych beczkach z dębu burgundzkiego. Bittuni jest zbierany z nienawadnianej winnicy i uprawiany przy użyciu tradycyjnej metody kratowania znanej jako „Hebron Overhead Arbor”.
Aromat delikatnie kwiatowy, z akcentami czerwonych owoców – głównie wiśni. W smaku gładkie, soczyście owocowe, delikatnie przyprawowe, z wyraźną nutą mineralną.