Akashi Tai Daiginjo Sake

283,00 zł
Brutto
9996 Przedmioty

Opis

Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Akashi Tai Daiginjo Sake

 

Kraj: Japonia

Region: Hyogo

Rodzaj: biały, wytrawny

Pojemność: 0,72 l

Alkohol; 17 %

eお酒

Cieszący się ciepłym lub schłodzonym, aby uzupełnić sezon, tradycyjne japońskie sake można delektować w szerokim zakresie temperatur. Różne temperatury zapewniają zmieniającą się gamę smaków dla docenienia podniebienia. 

Notatki Sommelier Bachus

Chociaż sake to napój przesiąknięty starożytną japońską tradycją i historią, jest to kategoria, która nie zawsze jest łatwo zrozumiała poza Japonią. Na szczęście jakość, kunszt i smak są uniwersalne – a Akashi-Tai stawia to wszystko na czele swojej produkcji, tworząc eleganckie, wyważone, ale pełne charakteru sake.

 

 Sake 001

Akashi-Tai nosi nazwę swojego rodzinnego miasta, w którym browar rozpoczął swoją działalność w 1856 roku i trwa do dziś. Miasto Akashi to nadmorskie miasteczko rybackie w prefekturze Hyogo, znane jako tradycyjna stolica japońskiego warzenia sake.Biorąc pod uwagę reputację regionu jako producenta sake, nie dziwi fakt, że browar jest poświęcony głęboko zakorzenionym tradycjom i dziedzictwu browarniczemu. Akashi-Tai to prawdziwe sake rzemieślnicze, ręcznie robione w małych partiach przez toji (lub mistrza piwowara) Kimio Yonezawę i jego bliski zespół zaufanych rzemieślników. Ale dla Akashi-Tai szanowanie tradycji oznacza również podtrzymywanie jej przy życiu, w niekończącym się dążeniu do stawiania wyzwań i doskonalenia na każdym etapie procesu wytwarzania sake.Dla dzisiejszego browaru oznacza to traktowanie ryżu z szacunkiem. Oznacza to skrupulatną dbałość o szczegóły i nigdy nie chodzenie na skróty. Czasami oznacza to ekstremalne działanie, na przykład robienie sake nie tylko z najlepszego ryżu Yamada Nishiki uprawianego w Hyogo, ale także warzenie z tą samą wodą, której używa się przede wszystkim do uprawy ryżu Yamada Nishiki. Pan Yonezawa wyjaśnia filozofię browaru w ten sposób: „Moją misją jest wytwarzanie sake, która może ujawnić charakter wody, ryżu i drożdży Hyogo, jednych z najlepszych w Japonii i naprawdę pozwolić im błyszczeć”. Niestrudzona dbałość pana Yonezawy o szczegóły skutkuje tym, że sake jest równie wyrazista, co delikatna. Każda kropla pozostaje wierna wyjątkowemu charakterowi ryżu, z którego jest zrobiona, co skutkuje imponującą głębią smaku i aromatu we wszystkim, od Honjozo Akashi-Tai

 

 Sake 002

Równowaga wyrafinowanej elegancji i złożoności, którą można znaleźć w gamie sake Akashi-Tai, sprawia, że ​​świetnie nadają się do samodzielnego picia, ale działają również pięknie w połączeniu ze wszystkimi rodzajami żywności. Oprócz tego, że jest sercem sake, Hyogo jest również znane w całej Japonii i poza jej granicami ze swojej kultury kulinarnej, dzięki czemu jest globalnym hotspotem gastronomicznym. Ta epikurejska cecha miała oczywiście wpływ na dobro, z którego słynie ten region, a Akashi-Tai jest doskonałym przykładem, dorastając obok żywych smaków jednej z najbardziej rozwiniętych kuchni świata. Pan Yonezawa mówi, że kieruje nim „ten moment, w którym jedzenie i sake stają się jednym i oba są wzmacniane, gdy jedzenie ujawnia ukryte głębie w sake, a sake trwa i przedłuża przyjemność posiłku”. Podczas gdy ludzie spoza Japonii po prostu dostrzegają ogromny potencjał sake i dopasowywania potraw, w ojczyźnie sake jest znany fakt, że może to zmienić posiłek. Co więcej, pasuje do wielu dań, które wykraczają poza to, co moglibyśmy uważać za jego klasycznego partnera, sushi . Jak mówi japońskie powiedzenie, „sake i jedzenie nigdy nie walczą”. Jako kategoria sake może nadal kojarzyć się z tajemnicą – ale dzięki skupieniu Akashi-Tai na jakości, smaku i prawdziwym rzemiośle, browar udowadnia, że ​​z pewnością warto go zbadać.

Akashi Tai Daiginjo Sake - Opinie klientów

Dodaj opinię

Akashi Tai Daiginjo Sake

Dodaj opinię

POZNAJ OPINIE O NASZYM SKLEPIE:
4.5
Na podstawie 171 opinii w serwisie Google
Nie polecam. Zamieszczone na stronie zdjęcia wina nie pokrywają się z tymi dostarczanymi. Zapłaciłem za wina z wyższej kategorii, a dostałem z niższej bo niby "główna nazwa się zgadza" - takie tłumaczenie dla markowego sklepu z winami to kompromitacja. Choć myślę, że to jednak taki numer... żeby zwiększyć zyski. ( więcej )
Piotr S (PS)
Nie polecam! Sprzedawca w swoim sklepiku proponuje i dopuszcza zapłatę za pobraniem. Po dokończonych zakupach wysyła @ z informacją, że zakupy należy opłacić przed wysłaniem. Najwidoczniej swoich klientów uważa za oszustów. Szkoda marnować czas na tego sklepikarza!
Mirosław Trzcinka
Bachus Wina , miejsce gdzie znalazłem coś nietypowego dla siebie. Byłem bardzo zadowolony z obsługi i doradztwa. Jeżeli szukacie wyjątkowego wina na każdą okazję to w tym miejscu warto. Pozdrawiam
Antek Ign
Polecam. Przesyłka dotarła w świetnym stanie, produkty były bardzo dobrze zabezpieczone w czasie transportu. Zamówienie zostało zrealizowane szybko, na bieżąco były przekazywane informacje o statusie paczki. Serdecznie polecam! W dniu dzisiejszym przejeżdżałam przez Warszawę i zawitałem... do sklepu z winami. Miło mnie powitali nawet dostałem wino do degustacji Uno 1 primitivo za 1zł. Super. zobaczcie Ci co mało wysyłają. ( więcej )
Damian Kowalski