Akashi Tai Daiginjo Sake
Akashi Tai Daiginjo Sake
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Akashi Tai Daiginjo Sake
Kraj: Japonia
Region: Hyogo
Rodzaj: biały, wytrawny
Pojemność: 0,72 l
Alkohol; 17 %
eお酒
Cieszący się ciepłym lub schłodzonym, aby uzupełnić sezon, tradycyjne japońskie sake można delektować w szerokim zakresie temperatur. Różne temperatury zapewniają zmieniającą się gamę smaków dla docenienia podniebienia.
Notatki Sommelier Bachus
Chociaż sake to napój przesiąknięty starożytną japońską tradycją i historią, jest to kategoria, która nie zawsze jest łatwo zrozumiała poza Japonią. Na szczęście jakość, kunszt i smak są uniwersalne – a Akashi-Tai stawia to wszystko na czele swojej produkcji, tworząc eleganckie, wyważone, ale pełne charakteru sake.
Akashi-Tai nosi nazwę swojego rodzinnego miasta, w którym browar rozpoczął swoją działalność w 1856 roku i trwa do dziś. Miasto Akashi to nadmorskie miasteczko rybackie w prefekturze Hyogo, znane jako tradycyjna stolica japońskiego warzenia sake.Biorąc pod uwagę reputację regionu jako producenta sake, nie dziwi fakt, że browar jest poświęcony głęboko zakorzenionym tradycjom i dziedzictwu browarniczemu. Akashi-Tai to prawdziwe sake rzemieślnicze, ręcznie robione w małych partiach przez toji (lub mistrza piwowara) Kimio Yonezawę i jego bliski zespół zaufanych rzemieślników. Ale dla Akashi-Tai szanowanie tradycji oznacza również podtrzymywanie jej przy życiu, w niekończącym się dążeniu do stawiania wyzwań i doskonalenia na każdym etapie procesu wytwarzania sake.Dla dzisiejszego browaru oznacza to traktowanie ryżu z szacunkiem. Oznacza to skrupulatną dbałość o szczegóły i nigdy nie chodzenie na skróty. Czasami oznacza to ekstremalne działanie, na przykład robienie sake nie tylko z najlepszego ryżu Yamada Nishiki uprawianego w Hyogo, ale także warzenie z tą samą wodą, której używa się przede wszystkim do uprawy ryżu Yamada Nishiki. Pan Yonezawa wyjaśnia filozofię browaru w ten sposób: „Moją misją jest wytwarzanie sake, która może ujawnić charakter wody, ryżu i drożdży Hyogo, jednych z najlepszych w Japonii i naprawdę pozwolić im błyszczeć”. Niestrudzona dbałość pana Yonezawy o szczegóły skutkuje tym, że sake jest równie wyrazista, co delikatna. Każda kropla pozostaje wierna wyjątkowemu charakterowi ryżu, z którego jest zrobiona, co skutkuje imponującą głębią smaku i aromatu we wszystkim, od Honjozo Akashi-Tai
Równowaga wyrafinowanej elegancji i złożoności, którą można znaleźć w gamie sake Akashi-Tai, sprawia, że świetnie nadają się do samodzielnego picia, ale działają również pięknie w połączeniu ze wszystkimi rodzajami żywności. Oprócz tego, że jest sercem sake, Hyogo jest również znane w całej Japonii i poza jej granicami ze swojej kultury kulinarnej, dzięki czemu jest globalnym hotspotem gastronomicznym. Ta epikurejska cecha miała oczywiście wpływ na dobro, z którego słynie ten region, a Akashi-Tai jest doskonałym przykładem, dorastając obok żywych smaków jednej z najbardziej rozwiniętych kuchni świata. Pan Yonezawa mówi, że kieruje nim „ten moment, w którym jedzenie i sake stają się jednym i oba są wzmacniane, gdy jedzenie ujawnia ukryte głębie w sake, a sake trwa i przedłuża przyjemność posiłku”. Podczas gdy ludzie spoza Japonii po prostu dostrzegają ogromny potencjał sake i dopasowywania potraw, w ojczyźnie sake jest znany fakt, że może to zmienić posiłek. Co więcej, pasuje do wielu dań, które wykraczają poza to, co moglibyśmy uważać za jego klasycznego partnera, sushi . Jak mówi japońskie powiedzenie, „sake i jedzenie nigdy nie walczą”. Jako kategoria sake może nadal kojarzyć się z tajemnicą – ale dzięki skupieniu Akashi-Tai na jakości, smaku i prawdziwym rzemiośle, browar udowadnia, że z pewnością warto go zbadać.