Akashi Tai Honjozo Sake
Akashi Tai Honjozo Sake
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Akashi Tai Honjozo Sake
Kraj: Japonia
Region: Hyogo
Rodzaj: białe wytrawny
Pojemność: 0,72 l
Alkohol; 15% BK17
Uznanie Honjozo Akashi-Tai jest nieco lżejsze niż ich inne rodzaje sake, przy użyciu wysokiej jakości ryżu i małej ilości alkoholu do produkcji, aby stworzyć ostry, suchy i łatwy do picia sake.
Notatki Sommelier Bachus
Akashi-Tai Honjozo Sake to tradycyjny sake, stworzony tak, aby był lżejszy w stylu niż inne sake. Rześkie, wytrawne i łatwe do picia z delikatnym aromatem limonki, cytryny i słomy. Na podniebieniu gładkie, wytrawne i dobrze zrównoważone z nutami cytrusów. Ryż użyty do produkcji Akashi-Tai Tokubetsu Honjozo to w 100% Gohayakumangoku z Hyogo. 40% zewnętrznej warstwy ryżu jest wypolerowane, więcej niż w standardowych sake; pracochłonny proces, który tworzy bardziej złożony i delikatny smak. Klasyfikacja Honjozo wskazuje, że podczas fermentacji dodano bardzo niewielką ilość alkoholu browarniczego, co jest tradycyjną metodą stosowaną od setek lat do produkcji lżejszych i bardziej aromatycznych sake.
Aromaty Chlebowo słodowe, ze świeżym melonem i przejrzałą gruszką. Lekki sos z wodorostów i soi. Smak bardzo delikatnie słone, drożdżowe zielone jabłko o gliniastej złożoności mineralnej, delikatnej marakui i lekko pikantnej limonki. Atrakcyjne kremowe odczucie w ustach. Posmak tarta gruszkowa, delikatny wędzony łosoś z zielonym jabłkiem i fermentująca kwasowością, słodkie owoce tropikalne i lekkie cytrusy z limonki. Ogólnie złożone, pełne charakteru, dobrze wyważone i bardzo przystępne. Dobre do popijania i świetne do koktajlu.