Choya Silver 0,5L
Wino Choya Silver 0,5L
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino śliwkowe Choya Silver to rodzaj wina wytwarzanego z japońskich owoców śliwki ume, uznawanej za skarb kraju kwitnącej wiśni, o charakterystycznym słodko kwaśnym smaku. Śliwka ume w winie Choya Silver jest owocem bogatym w witaminę C oraz jest znana z wielu cennych właściwości. Dlatego jest tak cenna dla Japończyków.
Sekretem jest Umeshu
Japońskie wino śliwkowe, w tym także Choya Silver to wino produkowane z japońskiej wódki shochu. Jej sekretem jest umeshu, czyli tradycyjny japoński likier o charakterystycznym słodko kwaśnym smaku, wytwarzany z japońskich owoców ume, w którym zielona śliwka ume nadaje oryginalny smak i delikatny aromat.
Japońska wódka Shochu
Wino Choya silver powstało na bazie japońskiej wódki shochu. Aby wytworzyć japońskie wino śliwkowe Choya Silver owoc ume maceruje się w cukrze i shochu. To właśnie ten proces nadaje Choya Silver wyjątkowy owocowy bukiet z nutami migdałów i marcepanu.
Śliwka Ume
Ciekawostką jest to, że wino Choya Silver nazywane jest potocznie winem śliwkowym, choć tak naprawdę ume nie jest śliwką lecz owocem z rodziny japońskich owoców różowatych, występującym w Azji Wschodniej i Japonii. Wyglądem i kolorem przypominają śliwki ume stąd rozpowszechniła się ich potoczna nazwa: wino śliwkowe.
Aromat i smak wina Choya Silver
W Choya Silver odnajdziemy dużo aksamitnej słodyczy, ekspresję owoców oraz delikatny aromat śliwek o charakterystycznym słodko kwaśnym smaku. Japońskie wino śliwkowe Choya Sliver jest słodkie, kolor zaś ma ciemnozłoty. Bliżej mu do likierów i nalewek owocowych, niż do wina, dla których stanowi bardzo przyjemną alternatywę.
Łączenie wina Choya Silver z jedzeniem
Produkt z japońskich owoców ume idealnie nadaje się do picia solo, koktajli oraz jako aperitif. Ze względu na swoją słodycz, Choya Silver warto pić schłodzoną lub z kilkoma kostkami lodu, zwłaszcza podczas letnich spotkań. Ze względu na kwaskowaty smak Choya Silver dobrze komponuje się w połączeniu z mało wyrazistymi potrawami. Idealnie nadaję się do ryb, owoców morza oraz deserów. Słodki smak Choya Silver doskonale współgra także z pikantnym stylem kuchni azjatyckiej, równoważąc jej ostrość.
Para idealna - Choya Silver i sushi
Japońskie wino śliwkowe i sushi od ponad tysiąca lat zajmują ważne miejsce w historii japońskiej kuchni – to połączenie pięknie się uzupełnia. A że Choya silver świetnie pasuje do owoców morza dlatego w niemalże każdej restauracji japońskiej znajdziemy wino Choya Silver, które ze względu na delikatny aromat i słodko kwaśny smak doskonale podkręca smak sushi i kuchni dalekowschodniej.