HAKUTSURU PLUM WINE
HAKUTSURU PLUM WINE
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino śliwkowe Hakutsuru 750 ml
Kraj: Japonia
Region: Hyogo
Rodzaj: Wino spokojne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5%
Delikatnie słodkie wino produkowane ze starannie wyselekcjonowanych owoców japońskiej śliwy. Orzeźwiające, z delikatnie zaznaczoną kwasowością i wyraźnym aromatem dojrzałych śliwek. Idealne jako aperitif lub wino deserowe.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino śliwkowe lub umeshu to sfermentowany napój alkoholowy wytwarzany ze śliwek i produkowany głównie w Japonii i Korei, ze śliwki ume (wymawianej jako `` wu-meh ''), który zawiera potas i wapń, dzięki czemu napój jest ceniony za działanie odprężające, a także dla zachowania zdrowia. Napój umeshu jest spożywany od ponad 1000 lat w Japonii i do dnia dzisiejszego likier i / lub wino z owoców ume pozostaje znanym napojem w japońskich gospodarstwach domowych.
Założony w 1743 roku Hakutsuru jest jednym z najstarszych producentów sake w Japonii i znajduje się w dystrykcie Nada w Kobe, wiodącym obszarze produkcji sake znanym w całej Japonii. Nazwa Hakutsuru oznacza „biały żuraw”. Powściągliwy charakter i wdzięczny wygląd japońskiego żurawia, a także skojarzenie kulturowe postrzegania żurawia w locie jako pomyślnego znaku sprawiły, że żuraw był idealnym symbolem reprezentującym doskonałą jakość sake Hakutsuru.