Masseria Cuturi Cuturi Zacinto Negroamaro Puglia IGT
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Apelacja: IGT Puglia
Producent: Masseria Cuturi
Typ: Dry Red Negroamaro
Pojemność: 0,75l c2
Rozwiń opis...Wino o rubinowo czerwonym odcieniu z fioletowymi refleksami, aromatach ciemnych owoców, wiśni oraz przypraw. Na podniebieniu miękka delikatna budowa z aromatami owoców, kwiatów oraz ziół. Sugestie kulinarne: pieczone mięsa, mięsa z grilla, dojrzewające sery.
Notatki Winiarskie
Zbiór ręczny we wrześniu z ostrożną selekcją winogron. Maceracja przez 7 dni w stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze 22-28°C, niezbędnej do wydobycia aromatów, garbników i smaków z miąższu i skórek. Następnie w tych samych kadziach następuje fermentacja alkoholowa. Leżakowanie przez 3 miesiące w stalowych kadziach. Wydajność: 4500 roślin/hektar
Nota degustacyjna: Głęboki rubinowoczerwony kolor z fioletowymi refleksami. W nosie wino jest pachnące i owocowe ze świeżymi nutami dzikich wiśni, śliwek, fiołków i minerałów. W smaku wino jest okrągłe i trwałe z eleganckimi taninami i energetyczną świeżością, które równoważą ciepło i miękkość, które charakteryzuje.
Zacinto – jeden z rolników w Masseria Cuturi, który był szaleńczo zakochany w odmianie winogron Negroamaro. Potajemnie robił partie wina dla siebie i je ukrywał. Jego legenda żyje nadal.