Chateau Musar Jeune Red
Kraj: Liban
Region: Dolina Bekaa
Winiarz: Tarek Sakr
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Rozwiń opis...Chateau Musar jest lśniącym światłem libańskiej uprawy winorośli i jest czczony na całym świecie. Ta śliczna, pozbawiona dębu czerwień jest cudownie świeża i pełna dojrzałych owoców borówki. Naturalnie wytwarzane z nisko wydajnych winogron Cinsault, Syrah i Cabernet.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wykonany przez głównego winiarza Musara, Tarka Sakra, w bardziej przystępnym stylu niż „grand cru” Chateau Musar. Zmiksowany, aby był przyjemny od butelkowania do 10 lat później. To młode jeune (młode) zostało pozostawione bez dębu, aby wysunąć na pierwszy plan naturalne cechy owoców w winogronach Cinsault, Syrah i Cabernet Sauvignon. W nosie znajdziesz jagodę, śliwkę i czarną porzeczkę, średnio treściwe podniebienie soczystych owoców czarnej porzeczki, z cudownie uniesioną nutą i świeżością na finiszu. Imponujący balans.
Chateau Musar był pierwszym producentem w Libanie, który uzyskał certyfikat ekologiczny dla swoich winnic. Oddalone i nieskażone winnice Musar były „ekologiczne” domyślnie, zanim ukuto ten termin. Większość z nich znajduje się w dolinie Bekaa, położonej między dwoma łańcuchami górskimi biegnącymi równolegle do śródziemnomorskiego wybrzeża Libanu. Winorośl uprawiana jest tu od co najmniej 6000 lat. Filozofia poszanowania środowiska przez rodzinę Hochar oznacza, że 180 hektarów winnic Musar jest zarządzanych przy minimalnej ingerencji człowieka, a wszystkie wina są wytwarzane w sposób możliwie naturalny. Wszystkie winogrona są zbierane ręcznie przez miejscowych Beduinów od sierpnia do października. W winiarni drożdże w temperaturze pokojowej wykonują proces fermentacji. Wykorzystywane jest absolutne minimum siarki, a wina Chateau Musar nie są ani klarowane, ani filtrowane.
Młode wina Musar „Jeune” są wytwarzane z owoców winorośli Bekaa Valley o niskich plonach na wysokości około 1000 metrów, utrzymując temperaturę winogron na umiarkowanym poziomie 25 ° Celsjusza. Dodajmy do tego 300 słonecznych dni w roku, a winogrona dojrzeją do perfekcji. To czerwone wino jest wytwarzane z mieszanki organicznych winogron składających się w 50% z Cinsault (winorośl ma ponad 40 lat!), 35% Syrah i 15% Cabernet Sauvignon. W najlepszym wydaniu: Teraz - koniec 2024