Chateau Musar Rouge Liban
Wino Chateau Musar Rouge Liban
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau Musar Rouge Bakka Valley
Kraj: Liban
Region: Bakka Valley
Producent: Chateau Musar
Winiarz: Serge Hochar
Szczepy: Cabernet Sauvignon, Cinsault i Grenache
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Chateau Musar Rouge idealny do przełamania tabu libańskiego wina - ten sok jest niesamowity. Barwa wina ciemno rubinowa. Aromaty złożone z nutami delikatnych suszonych owoców,współgrającymi z bardzo wonnymi nutami wiśni I czekolady. W ustach wino na pograniczu cierpkości i słodyczy z nutą korzennych przypraw. Bardzo eleganckie, trwałe w smaku. Sugestie kulinarne: Wędliny, sery, gulasze, baranina w sosach, pieczone ptactwo, warzywa smażone z makaronem, jagnięcina z rusztu, makarony z trufla. Mieszanka Cabernet Sauvignon, Cinsault i Grenache z jednej winnicy w pobliżu wioski Aana w dolinie Bekaa, charakteryzującej się głębokimi glebami nad wapieniem. W średnim wieku 40 lat plony są niskie od tych dojrzałych krzewów: 20-30 hl na hektar
Notatka Sommelier Bachus Wina
Przez 20 lat wojny domowej Serge Hochar nadal produkował wspaniałe wino w Chateau Musar, mimo że jego winnice znajdowały się w rozdartej wojną dolinie Bekaa. Zdumiewająca jakość jest świadectwem jego marzeń, talentu i odporności. Bogata, aksamitna mieszanka Cabernet i Cinsault, starzeje się jak dobre Bordeaux, ale teraz też dobrze się pije. Mieszanka pełna jest przypraw i pieprznych owoców osadzonych na ziemi i czekoladzie. To czysta przyjemność w kieliszku i ma status jednej z najlepiej sprzedających się opcji w naszej ofercie win wegańskich .
Chateau Musar był pierwszym producentem w Libanie, który uzyskał certyfikat ekologiczny dla swoich winnic. Oddalone i nieskażone winnice Musar były „ekologiczne” domyślnie, zanim ukuto ten termin. Większość z nich znajduje się w dolinie Bekaa, położonej między dwoma łańcuchami górskimi biegnącymi równolegle do śródziemnomorskiego wybrzeża Libanu. Winorośl uprawiana jest tu od co najmniej 6000 lat. Filozofia poszanowania środowiska przez rodzinę Hochar oznacza, że 180 hektarów winnic Musar jest zarządzanych przy minimalnej ingerencji człowieka, a wszystkie wina są wytwarzane w sposób możliwie naturalny. Wszystkie winogrona są zbierane ręcznie przez miejscowych Beduinów od sierpnia do października. W winiarni drożdże w temperaturze pokojowej wykonują proces fermentacji. Wykorzystywane jest absolutne minimum siarki, a wina Chateau Musar nie są ani klarowane, ani filtrowane.
„Cabernet Sauvignon z winogron Bordeaux nadaje czarnemu posmakowi owoców; Winogrona Rodanu Cinsault i Carignan zapewniają zapach (fiołki; pieprz) i delikatną pikantność. Styl jest zawsze zdecydowanie libański: kusząco aromatyczny, z trwałymi owocowymi smakami. przed otwarciem w celu osadzenia osadu. Po starannym z dekantowaniu należy pozwolić winu oddychać przez kilka godzin i podawać w temperaturze 18 ° C do pieczeni, grilla (zwłaszcza jagnięcego), zapiekanek, dziczyzny i dojrzałych serów. ” - Serge Hochar, winiarz.