- -30,00 zł
HOCHAR PERE ET FILS Chateau Musar
Wino HOCHAR PERE ET FILS Chateau Musar
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chateau Musar Hochar Pere et Fils
Kraj: Liban
Region: Dolina Bekaa
Winiarz: Tarek Sakr
Pojemność: 075l
Alkohol: 14%
Chateau Musar jest znany na całym świecie, a rodzina Hochar produkuje wina w Libanie od 1930 roku. Cudownie elegancka mieszanka Cinsault, Grenache i Cabernet Sauvignon. Intensywne aromaty i skoncentrowane aromaty wiśni, tytoniu, ziół śródziemnomorskich i ciepłych przypraw, poparte satysfakcjonującymi taninami. Wytrawne wino o głębokim intensywnym kolorze rubinu. W nosie delikatna woń prażonych azjatyckich przypraw ewoluuje w słodki zapach czerwonych owoców, dojrzałych śliwek z balsamicznymi nutami. W ustach pełne, wyraźne ciemne owoce z jedwabistymi taninami na tle przypraw. Sugestie kulinarne: Wędliny, sery, gulasze, baranina w sosach, pieczone ptactwo, warzywa smażone z makaronem, jagnięcina z rusztu, makarony z trufla
Notatki Sommelier Bachus Wina
Hochar Père et Fils jest często określane jako „drugie wino” Chateau Musar, ale nie jest to wcale dokładny opis tego wina. To nie są wyrzucone winogrona, które nie trafiają do Grand Vin, ale są specjalnie pozyskiwane z jednej winnicy zasadzonej ponad 50 lat temu na wysokości 1000 m nad poziomem morza w pobliżu wioski Aana w dolinie Bekaa. Tutejsze terroir charakteryzuje się głęboką, żwirową glebą na wapiennym podłożu. Niskie zbiory winorośli dają skoncentrowane, złożone wina, a wysokość utrzymuje średnią roczną temperaturę na przyjemnym poziomie 25 ° C - z śnieżnymi zimami i gorącymi latami.
Chateau Musar był pierwszym producentem w Libanie, który uzyskał certyfikat ekologiczny dla swoich winnic. Oddalone i nieskażone winnice Musar były „ekologiczne” domyślnie, zanim ukuto ten termin. Większość z nich znajduje się w dolinie Bekaa, położonej między dwoma łańcuchami górskimi biegnącymi równolegle do śródziemnomorskiego wybrzeża Libanu. Winorośl uprawiana jest tu od co najmniej 6000 lat. Filozofia poszanowania środowiska przez rodzinę Hochar oznacza, że 180 hektarów winnic Musar jest zarządzanych przy minimalnej ingerencji człowieka, a wszystkie wina są wytwarzane w sposób możliwie naturalny. Wszystkie winogrona są zbierane ręcznie przez miejscowych Beduinów od sierpnia do października. W winiarni drożdże w temperaturze pokojowej wykonują proces fermentacji. Wykorzystywane jest absolutne minimum siarki, a wina Chateau Musar nie są ani klarowane, ani filtrowane.
„Winogrona były fermentowane i macerowane przez 15-20 dni w cementowych kadziach, a następnie przez 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Powstałe wino ma rubinowoczerwony kolor, jasne i żywe. Złożony aromat czerwonych wiśni, słodkiego dymu i cynamonowej przyprawy aromaty. Wiśniowe nuty, subtelne ziemiste akcenty na bogatym, skoncentrowanym podniebieniu - to wszystko jednocześnie owocowe, świeże i eleganckie, z pewnością wino do jedzenia z dość długim finiszem. " - Tarek Sakr, winiarz.
2022-09-10
Wino z winnicy Chateau musar
Młodszy brat słynnego Château Musar ma głęboki, granatowy kolor i urzeka nutami jeżyn, śliwek i wiśni, a także nutami czarnej herbaty, liści tytoniu i goździków. Na podniebieniu jest wytrawne, ma jędrną strukturę, zrównoważone smaki owocowe i przyjemną naturalną kwasowość.