Massaya Le Colombier
Wino Massaya Le Colombier
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Massaya Le Colombier
Kraj: Liban
Region: Dolina Bekaa
Producent: Château Massaya
Szczepy:35% cinsault,, 35% grenache noir, syrah, tempranillo.
Rodzaj: czerwone wytrawny
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5 %
Dojrzała, gładka i bogata czerwień z Libanu. Trzecia porcja cinsault i grenache z resztą syrah i tempranillo, zmieszana, by stworzyć aromatyczną paletę z atrakcyjnymi nutami przypraw, tymianku, leśnej ściółki oraz owoców pigwy. W ustach świeże, eleganckie, z subtelnymi korzennymi nutami, dobrze zintegrowane, miękkie taniny w długim finiszu. Sugestie kulinarne: Wędliny, sery, gulasze, baranina w sosach, pieczone ptactwo, warzywa smażone z makaronem, jagnięcina z rusztu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winogrono Grenache (znane również jako Grenache Noir) daje stosunkowo jasne, owocowe czerwone wina, które często kończą się tuż przed słodyczą. Grenache jest znany większości miłośników wina jako składnik mieszanek Rodanu i Langwedocji-Roussillon, gdzie może dodać uroku odmianom, które są nieco bardziej szorstkie na brzegach. Wybitne apelacje Châteauneuf-du-Pape i Gigondas charakteryzują się znaczną zawartością procentową Grenache, podczas gdy w Tavel i Lirac winogrona są używane do produkcji doskonałych win różowych. W najbardziej cenionych regionach winiarskich w Hiszpanii (gdzie nosi nazwę Garnacha) jest często mieszany z Tempranillo, co daje pyszne rezultaty; daje również doskonałe hiszpańskie wina „rosado”. Grenache szybko zyskuje na popularności.
Aka Cencibel. Prawie synonim hiszpańskiego wina, czerwone winogrono Tempranillo w pełni podbiło serca i umysły krytyków i amatorskich enofilów na całym świecie. Najlepsze butelki są mocne i nie starzeją się, a ich ceny zaczynają osiągać ceny, których jeszcze kilka lat temu nikt by się nie spodziewał po hiszpańskich winach. Tempranillo jest często używane w mieszankach z winogronami Bordeaux, takimi jak Cabernet Sauvignon i Merlot, a ostatnio jest uprawiane ze znacznym sukcesem poza Hiszpanią, w regionach takich jak Portugalia, Argentyna i Kalifornia.