Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak dobre ma wina Macedonia. Nie pozostaje więc nic innego jak skosztowanie ich, aby wyrobić sobie własną opinię. Klimat w Macedonii jest zróżnicowany, od równikowego, przez umiarkowany kontynentalny, do śródziemnomorskiego. Wiele słonecznych dni i optymalne temperatury sprzyjają uprawie winorośli. Praktycznie w każdej części Macedonii można trafić na winnice. W kraju tym najpopularniejsze są wina wytrawne, powstają one z wysokiej jakości gron. Oczywiście można kupić bez problemu trunki słodkie i półsłodkie, ale chętnie sięgają po nie turyści. Jeśli ktoś planuje wakacje w Macedonii, to warto zdecydować się na degustację win w najpopularniejszych winnicach.
Wina z Macedonii powstają z różnych odmian pnączy. Do najpopularniejszych zalicza się Vranec, Smederevka, Temjanka, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay, Afus Ali, Rilder, Riesling, Sauvignon Blanc, Kardinal. Trunek ten jest obecny w kraju od czasów starożytnych. Dawniej wino stanowiło nawet środek płatniczy. Cieszyło się ogromną popularnością, uprawa winorośli była czymś niezwykle ważnym. Wino stało się integralną częścią życia społecznego, niemalże każdy mieszkaniec ma w swojej piwniczce rozmaite trunki, najczęściej domowej produkcji. Są dumni ze swoich bogatych tradycji winiarskich. Pomimo tego że Macedonia ma niewielką powierzchnię, to wytwarza duże ilości trunków. Specyficzne położenie geograficzne, mnóstwo ciepłych dni sprzyja produkcji win czerwonych. Trunek przygotowany z dojrzałych i wygrzanych w słońcu owoców smakuje wyśmienicie. Trudniej jest jednak z winami białymi, przez co stanowią one niewielki procent całej produkcji. Jeśli ktoś kiedyś odwiedzi macedońską plantację winorośli, to zaobserwuje coś charakterystycznego. Mowa jest tutaj o wieku winorośli, większość krzewów stanowi rośliny mające kilkadziesiąt lat, więcej niż nawet 60. Nie ma zbyt wielu szczepów międzynarodowych.
Na terenie Macedonii działa od wielu lat mnóstwo winnic. Każda wyróżnia się trunkami o innych walorach smakowych i zapachowych. Wina Imako Vino Chardonnay są fermentowane poza beczkami, używa się w tym celu stalowych pojemników. Cechują się świeżością, aromatami miodu i lipy. Nie można jednak liczyć na ciało. Jeśli ktoś szuka orzeźwiającej kwasowości, to warto spróbować tego trunku. Z kolei winami bardzo kwiatowymi są Winery Filovski Temjanika. Przebijają się nuty cytrusowe. Można wyczuć posmak agrestowy i lekką goryczkę. Miłośnikom owoców jagodowych można polecić wino Popova Kula Winery Stanushina. Dobrze Wyczuwalne są truskawki i maliny. Skovin Syrah Cabernet to wino łączące w sobie czarną porzeczkę, pieprz, truskawkę. Popularnym szczepem winnym do produkcji win białych jest Smederevka. Z kolei grona typu Temjanika służą do produkcji czerwonych win, pikantnych, półwytrawnych, deserowych. Ziołowy posmak miesza się ze słodyczą owocową. Najważniejszą odmianą gron Macedonii jest Vranec. Produkuje się z niego mocne wina, wytrawne, pełne, długie, z nutką karmelu lub czekolady.