Purcari Negru De Purcari
Wino Purcari Negru De Purcari
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Purcari Negru De Purcari
Kraj: Mołdawia
Region: Purcari
Producent: Purcari
Typ: Red Dry - Cabernet Sauvignon, Saperavi
Pojemność: 0,75lPAR1
Alkohol: 13,5 %
Wino o intensywnej rubinowo czerwonej barwie. Bukiet złożony i intensywny z aromatami czerwonych owoców, jeżyn, jagód oraz szafranu. Na podniebieniu skoncentrowane, pełne i złożone, z aromatami słodkich owoców, śliwek, fig oraz przypraw. Wino dojrzewało w beczkach z francuskiego dębu przez okres 18 miesięcy. Sugestie kulinarne: steki, dziczyzna, mięsa z grilla, kaczka, polędwica wołowa, sery twarde, stek z polędwicy wołowej, wędliny długo dojrzewające, tapas.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Purcari Negru De Purcari Limitowana edycja „króla win Purcari”, jak nazywana jest przez producentów Czarnym Asortymentem Purcari, po prostu urzeka elegancją i szlachetnością. Asortyment leżakuje w beczkach z francuskiego dębu przez 18 miesięcy, wystarczająco długo, aby w pełni zdefiniować jego hipnotyzującą osobowość. Odmiana: Cabernet Sauvignon 70%, Saperavi 25% i Rare Black 5% Kolor: ceglasty Zapach: mocny, intensywny, złożony, bogaty i dobrze zbalansowany bukiet, w którym wyczuwalne są nuty śliwek i fig posypane dyskretnymi akcentami goździków, szafran i lukrecja Smak: bogate aromaty śliwek, fig i jagód w pikantnych tonach Polecenia gastronomiczne: dania z czerwonego mięsa, wołowiny, jagnięciny, dziczyzny, pikantne dania z pikantnym sosem, makarony z sosem mięsnym, sery z pleśnią, ser Roquefort, Gorgonzzola, Stillton, bułka z dziczyzny w piekarniku, nadziewana figami; bułka z bażanta z puree z kasztanów Temperatura serwowania 18-20 °C; należy zdekantować 30 minut przed
Piwnice PURCARI założone w 1827 roku Piwnice Purcari to prawdziwy skarb. Wina vintage z 1948 r., kolekcja królowej Elżbiety II z 1947 r., z etykietami w języku angielskim, to tylko niektóre z klejnotów piwnic Purcari, w których czas zatrzymał się. Poczujesz historyczne odciski palców pozostawione przez mnichów, którzy zbudowali piwnice w kształcie krzyża, błogosławiąc w ten sposób wina.
Położone PURCARI na zachodnim wybrzeżu Dniestru, na wysokości 110-185 metrów nad Morzem Czarnym, winnice Purcari, zajmujące powierzchnię ponad 260 hektarów, posiadają specyficzny mikroklimat, który chroni winnice przed mrozem zimą i upałem podczas lato. Mikrostrefa Purcari posiada wyjątkowe terroir idealne do produkcji wysokiej jakości wina. Klimat charakteryzuje się aktywnymi temperaturami do 3300 °C i współczynnikiem wilgotności względnej 0,68-0,75. Mikrostrefa znana jest ze składu gleby – czarnoziem gliniasty – zwęglony piaszczysty. Orientacja zbocza określa właściwości gleby, które odgrywają ważną rolę w kształtowaniu aromatów i smaku wina. Zapewnienie winnicom światła i ciepła zależy również od stopnia nachylenia terenu. Położenie wzgórz pozwala na maksymalną ekspozycję na promienie słoneczne, pomagając winorośli rosnąć i dojrzewać winogrona. Zbocze ułatwia również odprowadzanie wody. W ten sposób korzenie winorośli wnikają głęboko w warstwy gleby węglowej w poszukiwaniu wody, a sadzenie w uporządkowanych rzędach umożliwia dobrą cyrkulację powietrza. Klimat, gleba i położenie geograficzne tworzą doskonały zespół, który wpływa na jakość uzyskiwanych winogron. Terroir ma duże znaczenie, ponieważ zapewnia niepowtarzalny atrybut każdej winnicy.
Nagrody i wyróżnienia:
93/100 ptk. - Wine Enthusiast
Bronze medal - Decanter World Wine Awards
Silver Medal - Concours Mondial de Bruxelles
Purcari Negru De Purcari - Opinie klientów
Chateau Purcari Negru de Purcari 2020
Szlachetna historia Chateau Purcari sięga 1827 roku, kiedy cesarz Rosji Mikołaj I wydał specjalny dekret uznający posiadłość za pierwszą oficjalną winnicę w Besarabii, znanej dziś jako Mołdawia. Ta winnica, położona zaledwie 30 km od Morza Czarnego, oferuje idealne warunki do produkcji wina najwyższej jakości. Urzeczywistniono to już w 1847 r., kiedy wino Negru de Purcari z posiadłości zostało nagrodzone złotym medalem na wystawie rolniczej Besarabii. Kilkadziesiąt lat później wino to zostało również nagrodzone złotym medalem na Wystawie Światowej w Paryżu, plasując się obok najlepszych francuskich win Bordeaux.
Dziś Purcari po raz kolejny zyskuje uznanie, na jakie zasługuje, dzięki znakomitym wynikom na gali Decanter World Wine Awards, w tym złotemu medalowi za kultowe wino Negru de Purcari. Ta majestatyczna czerwień jest wytwarzana głównie z Cabernet Sauvignon wraz z lokalnymi winogronami Saperavi i Rara Neagră, które dodają złożoności i intensywności cuvee.
Winogrona są starannie zbierane ręcznie, aż osiągną optymalną dojrzałość, a w posiadłości stosuje się tradycyjne techniki winiarskie, które są stosowane w tym regionie od wieków. Młode wino dojrzewa następnie w beczkach z francuskiego dębu, aby umożliwić zmiękczenie tanin i pełną integrację różnych odmian winogron. Rezultatem jest bogate i mocne czerwone wino, które przepełnione jest aromatami ciemnych owoców, przypraw i nutami prażonych dębów, a także mocnymi taninami i bardzo długim finiszem.
2024-01-29
Dobre wino z Małdawi
Purcari Negru De Purcari- Wyróżnia się złożonym i intensywnym bukietem świeżych i pieczonych śliwek i fig, które mieszają się z delikatnymi przyprawami i aromatem szafranu. Jego głęboki i aksamitny smak przypomina te same owoce wraz z obfitymi nutami delikatnych tanin. Jest długie na finiszu.