Purcari Chardonnay Mercouri Estate
Wino Purcari Chardonnay Mercouri Estate
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Purcari Chardonnay Peloponez
Kraj: Grecja
Region: Peloponez
Producent: Mercouri Estate
Typ: Dry White Chardonnay
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 % PAR1
Wino powstało w skutek połączenia dwóch odmian winogron Chardonnay, Fetească Albă. Bukiet zaprasza świeżymi nutami zielonej cytryny, gruszki i anyżu, które stopniowo ustępują delikatnym akcentom jaśminu, praliny i kokosa. Na podniebieniu kremowa, oleista budowa z żywą kwasowością w finiszu. Sugestie kulinarne: Risotto, owoce morza, krewetki, sałatki warzywne, smażone ryby, aperitif.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino jest kupażem dwóch szczepów, lokalnego Feteasca Alba oraz międzynarodowego Chardonnay. Ma złoty kolor z zielonkawymi refleksami. W bukiecie dominują aromaty świeżych cytrusów, limonek i cytryn z delikatną nutą zielonego jabłka. Na podniebieniu wino jest lekkie i orzeźwiające o odpowiedniej harmonii między słodyczą, a cierpkością. Podczas degustacji ujawniają się delikatne kwiatowe nuty. Jest to trunek doskonały do łączenia z daniami kuchni wegetariańskiej, pełnej warzyw i owoców. Najlepiej skomponuje się z sałatką z kaszy kuskus z awokado, cukinią, zielonymi winogronami i szczypiorem lub makaronem penne z brokułami, pestkami słonecznika i serem feta skropionym oliwą wysokiej jakości. Sprawdzi się również jako aperitif, który rozbudzi apetyt przed posiłkiem. Wino zostało zamknięte w charakterystycznej dla marki butelce, lecz w bardziej eleganckim stylu. Butelka o klasycznym kształcie, wykonana z jasnego szkła, ozdobiona została czarnym kapturem na szyjce ze złotym zdobieniem oraz dwoma etykietami. Górna etykieta przedstawia zdjęcie mołdawskich winnic w promieniach zachodzącego słońca, oddzielone od dolnej części złotą ozdobną linią. Dolna część przedstawia dużą nazwę marki na czarnym tle. Poniżej widnieje prostokątna etykieta o białym tle, na której umieszczono informacje na temat trunku w eleganckiej czcionce. Stylu dodają złote zdobienia.
Feteasca alba (inaczej fetiaska) to biały szczep pochodzący z Rumunii oraz Mołdawii. Poza obszarem Europy Centralnej nie jest zbyt dobrze znany. Uprawiany jest na ponad 23 tysiącach hektarów. Podobno w Karpatach pojawił się już 2000 lat temu. W wolnym tłumaczeniu jego nazwa oznacza tyle co „panienka”. Szczep daje wina wytrawne, które charakteryzują się harmonijną strukturą oraz subtelną kwasowością. Używany jest również do produkcji win musujących, które są utrzymane w owocowych i kwiatowych klimatach. Odmiana dojrzewa dosyć wcześnie, jest także wydajna (10-12 ton z hektara). Cechuje ją odporność na choroby oraz niższą temperaturę. Na Węgrzech szczep ten nazywana jest leanyka. Produkuje się z niego lekkie, często półwytrawne wina. Natomiast w Rumunii, w regionie Cotnari, daje wina słodkie oraz półsłodkie. W Mołdawii występuje także odmiana wina czerwonego – Feteasca Neagră, która zawiera od 12 do 12,5% alkoholu. Charakterystyczny dla niej aromat staje się głębszy wraz z procesem starzenia. W przypadki tego wina wyczuwalny jest zapach podobny do rodzynek, suszonych śliwek, a nawet cynamonu. Innymi nazwami tej odmiany są m.in..: Baratik, Bulgarien Feteasca, Devcenco Hrozno, Devicii Belii, Dievcenske Hrozno, Dievcie Hrozno, Divci Hrozen, Fehér Leányka, Feniaska Belaii, Fetiasca Alba, Fetiasca Beli. Przykładami win wyprodukowanym ze szczepu Feteasca alba są np. Nomad Feteasca Alba, Artisan Feteasca Alba oraz Cotnari Feteasca Alba. Pierwsze wino ma sporą ilość świeżego owocu oraz miękką strukturę, która została złamana przez cukier resztkowy. Poleca się je w połączeniu z dorszem w sosie słodko-kwaśnym. Jest również doskonałe jako aperitif. Artisan Feteasca Alba posiada aksamitną teksturę. W tym winie wyczuwalny jest aromat dojrzałej gruszki i melona. Fantastycznie komponuje się z homarem, łososiem, czy kurczakiem w sosie śmietankowym. Ostatnie z win z wiekiem zmienia kolor - od żółtego z zielonymi refleksami do złotożółtego. Jego zapach kojarzy się z jabłkami, a szlachetny smak jest wynikiem zrównoważenia cukru, kwasowości i alkoholu. Leżakuje minimum 2 lata. Sprawdza się w połączeniu z deserami oraz owocami. Innymi szczepami białymi pochodzącymi z Rumunii są: Grasa de cotnari, Feteasca Regala oraz Tamaioasa Romaneasca.
Nagrody i wyróżnienia:
Silver Medal - IWSC
Silver Medal - Decanter World Awards