Clos Henri Pinot Noir
Wino Clos Henri Pinot Noir
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Clos Henri Pinot Noir
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Producent: Clos Henri
Typ: Red Dry - Pinot Noir
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Wino Clos Henri Pinot Noir odzwierciedla potencjał ziem gliniastych w Broadbridge i Wither, które uważane są za jedne z najlepszych na świecie do produkcji Pinot Noir. Wino prezentuje jasno wiśniową barwę rozświetloną przy obręczy. Nos elegancki i czysty ujawniający aromaty wiśni, jeżyn z nutami przypraw. Wino o odpowiedniej gęstości, na podniebieniu mięsiste, pełne i dosyć intensywne. Podniebienie ujawnia soczyste ciemne owoce, z subtelnie zaznaczonym dębem i nutą lukrecji. Posiada dobrą strukturę z doskonałymi taninami i długą końcówką. Wino dojrzewało 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, 25% nowy dąb. Potencjał starzenia: 7-8 lat od rocznika. vip
Notatki Sommelier Bachus Wina
Clos Henri jest częścią imperium Henri Bourgeois, którego początki leżą w regionie Sancerre w Dolinie Loary. Założona w 1952 roku przez Henri Bourgeois i posiadająca zaledwie 2 akry winorośli, dziś francuska posiadłość obejmuje 80 akrów i jest największa w regionie, produkując doskonałe Sancerre i Pouilly-Fume. W 2000 roku rodzina Bourgeois podjęła decyzję o zakupie prawie 100 hektarów ziemi w regionie Marlborough na Wyspie Południowej w Nowej Zelandii. Zasadzono winogrona Sauvignon Blanc i Pinot Noir, a pierwsze wina pojawiły się w 2003 roku i od razu zyskały uznanie. Ten konkretny Pinot Noir pochodzi z młodych winorośli i dojrzewa w dębowych beczkach, z czego 30% to nowy dąb. Bogata i elegancka czerwień, która przetrwa kilka lat.
Kolor średni rubinowy. Aromaty owoców jeżyny i słodkiej wiśni z nutą ciemnej czekolady. Na podniebieniu średnie do pełne z nutami malin, czarnej porzeczki i wanilii z dębu. Finisz jest długi i bogaty. Świetnie smakuje z escargot en cercueils (z orzechami laskowymi w skorupce z ciasta francuskiego), gołębiem w sosie miodowym ze świeżymi figami lub kawałkiem sera Port Salut.
2022-08-28
Wysokiej klasy Pinot Noir z Nowej Zelandii
Soczyste i szerokie w atrakcyjności z hojną pomocą pieczonej wiśni i truskawek, to przybrzeżne wino jest również ziemiste i pikantne w rabarbarze i czarnej herbacie. Długi, odważny i wyważony, ma dobrze zintegrowany dąb i garbnik, kończąc smak czarnej herbaty i leśnej podłogi