Kim Crawford & Villa Maria Wina Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Wino Kim Crawford & Villa Maria Wina Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kim Crawford & Villa Maria Wina Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Szczep: Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l
Flagową odmianą winorośli Nowej Zelandii jest Sauvignon Blanc. Wina z tego szczepu wyróżniają się intensywnym smakiem i doskonale sprawdzają się w połączeniu z równie wyrazistymi smakami.
Villa Maria Sauvignon Private Bin Blanc Marlborough
Kim Crawford Sauvignon Blanc Marlborough
Notatki Sommelier Bachus Wina
Marlborough to zdecydowanie najważniejszy region winiarski Nowej Zelandii. Jest szczególnie znana z ostrych, pikantnych białych win wytwarzanych z odmiany winorośli Sauvignon Blanc. Położony na północno-wschodnim krańcu Wyspy Południowej, ten suchy, słoneczny region jest domem dla ponad 500 hodowców i produkuje ponad trzy czwarte całego nowozelandzkiego wina. Powierzchnia winnic przekracza 27 800 hektarów (68 700 akrów). Odpowiada to około dwóm trzecim całości krajowej. Sauvignon Blanc stanowi ponad 80 procent powierzchni winnic i ponad 85 procent produkcji regionalnej. Odmiana eksplodowała na światowej scenie winiarskiej w latach 80. i 90. XX wieku, ku zachwytowi krytyków wina i konsumentów na całym świecie. Sauvignon Blanc z Marlborough odniosło taki sukces, że jest powszechnie uważane za ojczyznę tej odmiany w Nowym Świecie.
Wino jest znane ze względnego braku subtelności, intensywnych smaków zielonego pieprzu i agrestu oraz charakteru, który został opisany jako „koci siusiu na krzaku agrestu”. Istnieje pewien zakres różnic regionalnych; na przykład z doliny Awatere, jak wspomniano powyżej. Starzenie Lees i inne techniki mogą mieć subtelną różnicę. Można znaleźć przykłady wieku dębu, które są wyraźniej określone na podstawie stylu archetypowego, chociaż nie są powszechne. Niewiele jest regionów winiarskich Nowego Świata tak ściśle związanych z jedną odmianą winorośli, jak Marlborough z Sauvignon Blanc (z możliwym wyjątkiem Mendozy i jej Malbec).
Marlborough Sauvignon Blanc pozostaje chlebem powszednim dla branży, a wiele winnic spoza regionu posiada lub dzierżawi winnice lub kupuje winogrona lub wino, aby móc oferować ten kluczowy produkt i wzmocnić swoje portfolio. Nowsze rynki w Azji i Stanach Zjednoczonych, które są mniej zaznajomione ze stylem wina, ograniczają potrzebę martwienia się przez Marlborough o dywersyfikację w kierunku innych odmian w tym momencie.
Podczas gdy niepakowane dostawy wina (marek własnych i marek butelkowanych w regionie rynkowym) stanowią nieco mniej niż 40 procent całkowitego wolumenu, wciąż osiągają one ceny, których pozazdrościliby eksporterzy win masowych z innych hrabstw. Rzeczywiście, przemysł winiarski w Nowej Zelandii, z Marlborough na czele, ma najwyższą średnią cenę za litr ze wszystkich krajów eksportujących wino.
Powierzchnia winnic znacznie wzrosła od wczesnych nasadzeń w latach 70. XX wieku. W ostatniej dekadzie tempo nowych nasadzeń spadło, ale średnia produkcja znacznie wzrosła ze względu na zmiany klimatu i osiągnięcie pełnej produkcji przez nowsze winnice. To powiedziawszy, roczna produkcja może się znacznie różnić z roku na rok. W 2014 r. 22 900 hektarów (56 600 akrów) dało ponad 329 000 ton owoców przy 14,4 tonach z hektara; w następnym roku 23 400 hektarów wyprodukowało 233 000 ton przy 10 tonach z hektara. W 2018 roku plony wyniosły około 12 ton z hektara.
Te różnice w poziomach upraw oznaczają, że producenci często muszą wykazać się dużą pomysłowością logistyczną, aby zarządzać dostępnością mechanicznych kombajnów lub zbieraczy ręcznych (znacznie mniej powszechnych i zazwyczaj w przypadku mniejszych działek wspierających odmian winorośli), transportu owoców z winnicy do prasy, pojemności prasy i miejsca w zbiorniku. Wszystko to wymaga również wysokiego stopnia współpracy między producentami, a przemysł winiarski Marlborough znany jest ze swojej kolegialnej postawy. Obecność kilku dużych kontraktowych zakładów winiarskich pomaga regionalnemu przemysłowi winiarskiemu zachować elastyczność i efektywnie współpracować.
Kim Crawford & Villa Maria Wina Nowozelandzkie Sauvignon Blanc - Opinie klientów
Hit sauvignon blanc który każdy dobrze oceni
Wina mile zaskakują już przy pierwszej degustacji, aromaty wyraziste trwale utrzymują się podczas smakowania wina. Wspólne cechy wybranych win to wyraźnie wyczuwalna skórka limonki, kwiatu czerwonego bzu oraz gujawy. Wina posiadają odpowiednią strukturę, są chrupkie i urzekają cudownym miłym smakiem.
Dobry zestaw Nowozelandzkich win
Ta kolekcja pięknie oddaje esencję Marlborough Sauvignon z klasycznymi nutami tropikalnymi i cytrusowymi, jasną kwasowością i soczystą intensywnością owoców, a wszystko to jest cudownie zbalansowane dla eleganckiego, smacznego łyku.
2022-07-10
Pełne mocy nowozelandzkie białe wina
Pełne mocy nowozelandzkie białe wina wytrawne o wyraźnych aromatach marakui, grejpfruta i czarnej porzeczki przemieszanych z nutami mineralnymi. W ustach skoncentrowane, bogate, o doskonałej strukturze i długim posmaku.