Lake Chalice The Nest Sauvignon Blanc Marlborough
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Producent: Lake Chalice
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l
Alkohol:13%VIP
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Lake Chalice The Nest to białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Sauvignon Blanc pochodzących z wyselekcjonowanych winnic w centralnej dolinie Wairau w Marlborough. Wino prezentuje jasno slomkową barwę z aromatami owoców tropikalnych, marakui i czarnej porzeczki. Na podniebieniu świeże i soczyste z nutą dojrzałej skórki cytrusowej z agrestem i marakui, otoczone zielonymi aromatami i zrównoważoną kwasowością. Sugestie kulinarne: owoce morza, ryby z grilla, sałatki wiosenne, miękkie sery, kozi ser, przystawki, szparagi, aperitif.
Notatki Sommelier:
Lake Chalice The Nest to swieże klarowne Sauvignon Blanc o jasno słomkowym odcieniu z aromatami białych owoców pestkowych, moreli, agrestu i słodkiego grejpfruta. Żywe podniebienie zapewnia rześkie cytrusowe smaki wspierane przez czarną porzeczkę i delikatne tropikalne nuty, aż do pięknego, świeżego wykończenia. Owoce do tego wina pochodzą z wybranych winnic w środkowej dolinie Marlborough Wairau, głównie z żyznego podregionu Dillon's Point. Gleby na wschodnich równinach zalewowych to bogate w składniki odżywcze ilaste gliny, znane z dostarczania kultowego Sauvignon Blanc o tropikalnym smaku. Aby uchwycić maksymalną ekspresję cech regionalnych, przycinanie, nawadnianie i zarządzanie baldachimem jest podyktowane każdą odmianą i każdym unikalnym blokiem ziemi. Owoce zbierano w chłodnej nocy, aby zachować żywe aromaty i owocowe smaki. Winogrona zostały delikatnie sprasowane przy minimalnym kontakcie ze skórą, przed fermentacją w chłodnych warunkach o kontrolowanej temperaturze. Fermentacja odbywała się w zbiornikach ze stali nierdzewnej z wyselekcjonowanymi drożdżami w celu zachowania czystości owoców i uzyskania maksymalnych cech tiolowych. Tiole to związki naturalnie występujące w winogronach Sauvignon Blanc, które są odpowiedzialne za charakterystyczne tropikalne nuty Marlborough.
Producent: Lake Chalice Wines
Lake Chalice Wines to jedna z ekskluzywnych winnic w Marlborough. Założona w 1989 roku przez trzech przyjaciół. Firma znana jest na całym świecie z wyjątkowych i różnorodnych win. Wyselekcjonowane winogrona, ręcznie zbierane, zimna fermentacja, niewielka część materiału wina jest fermentowana w dębie, co nadaje winom kompleksowość.
Lake Chalice są bliskimi mieszkańcami swojej ziemi, jej klimatu i pór roku. Pod nadzorem Head Winemaker, Chloe Gabrielsen, czerpią z wyjątkowej regionalnej różnorodności Marlborough poprzez swoje unikalne winnice. Podstawą portfolio jest seria Falcon z jej charakterystycznymi smakami. Biorąc pod uwagę, że sokół nowozelandzki, karearea, ozdabia wszystkie ich butelki, nic dziwnego, że Lake Chalice są dumnymi zwolennikami Marlborough Falcon Conservation Trust. Dzięki wprowadzonym szkodnikom, prześladowaniom i porażeniom prądem przez linie energetyczne te wspaniałe ptaki są zagrożone i coraz trudniej je dostrzec. Lake Chalice współpracuje z Trustem w ramach programu uwolnienia Karearea, aby ponownie zaludnić region. Ich najnowszą innowacją jest wprowadzenie skrzynki hakowej w winnicy Eyrie (gdzie ptaki mogą się schronić i nakarmić przed wypuszczeniem na wolność) oraz izolowanych transformatorów elektrycznych w pobliżu winnicy, aby chronić ptaki. Istnieje nadzieja, że dając im czas i bezpieczne schronienie, kararea pozostanie na tym obszarze po wypuszczeniu.
Winemaker - CHLOE GABRIELSEN
Wychowana w Turangi nad brzegiem potężnego jeziora Taupo, Chloe przeprowadziła się do Marlborough, aby zdobyć tytuł licencjata winiarstwa i enologii na Uniwersytecie Lincolna, kończąc swoje pierwsze zbiory w posiadłości rodziny Saint Clair w 2006 roku. Teraz, ponad dziesięć roczników później, Chloe reprezentuje zespół winiarski w Lake Chalice Wines… to znaczy, kiedy nie jest mamą Ashera, członkiem wielu drużyn sportowych, występując w Kapa Haka (maoryskie sztuki sceniczne), niszcząc rekordy cross-fit lub gotując wrednego kai (kiwi jedzenie).