Marlborough Sun Sauvignon Blanc Bubbles
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Producent: Saint Clair Family Estate
Szczepy: Sauvignon Blanc
Rodzaj: białe, wytrawne, musujące
Temp. serwowania: 6-8°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11% c3
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Pyszne, aromatyczne bąbelki Marlborough Sun z Nowej Zelandii wykonane w całości z odmiany Sauvignon Blanc. Wino cechuje jasno żółty odcień ze złotymi refleksami. Nos uwydatnia aromaty limonki, agrestu, owoców cytrusowych z akcentami ziół. Na podniebieniu orzeźwiająca kwasowość doskonale równoważy się z pozostawioną niewielką dozą cukru resztkowego, dzięki któremu całość nabiera niezwykle przyjemnego i uniwersalnego kształtu. Sugestie kulinarne: owoce morza, skorupiaki, ryby, dania wegetariańskie.
Notatki Sommelier:
Marlborough to wyjątkowy obszar. Pomimo wielkości swojej międzynarodowej renomy jest dość niewielki. Winogrona są uprawiane głównie w dwóch stosunkowo małych dolinach zorientowanych na wschód i zachód - dolinie Wairau i dolinie Awatere. W obrębie obu dolin istnieją podregiony, które mogą znacznie różnić się pod względem klimatu i gleby. Jeśli chodzi o uprawę winorośli, to klimat i gleba sprawiają, że Marlborough jest wyjątkowe. Region ma fajny klimat. W okresie wegetacji i dojrzewania dni są długie. Kontury linii brzegowej mają tendencję do odchylania się w miarę zbliżania się złej pogody od dolin uprawnych, co daje Marlborough reputację najbardziej słonecznego regionu Nowej Zelandii. Gleby są zróżnicowane, od swobodnie drenujących, ilastych, kamienistych iłów po bardzo drobne muły, które mogą zawierać znaczne ilości gliny.