Moroki & Pulpo Wina Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Szczep: Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Flagową odmianą winorośli Nowej Zelandii jest Sauvignon Blanc. Wina z tego szczepu wyróżniają się intensywnym smakiem i miło są odbierane przez miłośników wina ... poznaj dobre nowozelandzkie wina.
Koneserzy wąchającego wina często unikają Sauvignon blanc z Nowej Zelandii, ale nadal odpowiada on za ponad 70 procent całkowitej produkcji wina w kraju, z czego większość jest eksportowana. Ceniony jest za czystość i owoce tropikalne, a także za to, że jest mniej surowy niż jego odpowiedniki znad Loary. Jest to wino wyraziste i ekstrawaganckie z nutami marakui, kiwi, agrestu i gujawy. Jest hojny, ale prawdopodobnie mniej intrygujący niż niektóre Sancerre. Innymi słowy, jest to wino, którym można się delektować bez konieczności posiadania zbyt dużej wiedzy o winie.
Podczas gdy Marlborough jest uważane za klasyczny region winiarski dla sauvignon blanc, Martinborough, Canterbury/Waipara Valley, Hawke’s Bay i Nelson oraz inne obszary na Wyspach Północnych i Południowych produkują wysokiej jakości sauvignon blanc. Istnieją style pochodzące z regionów i konkretnych miejsc, ale wysiłki winiarskie mające na celu unikanie nadmiernych manipulacji odgrywają tutaj kluczową rolę. Dzięki niższym plonom, lepszej selekcji klonów i drożdży, mądrzejszym decyzjom dotyczącym czasu zbioru, kontaktu z osadem oraz wyborom dojrzewających naczyń, więcej sauvignonów Kiwi ma teraz czystość, wciągającą złożoność i głębię. Producenci tacy jak Dog Point, Greywacke, Cloudy Bay, Clos Henri, Villa Maria, Craggy Range, Ata Rangi i Neudorf, między innymi, robią doskonałe wina z zapałem i energią, podczas gdy kilku producentów, takich jak Pegasus Bay, oferuje świetne zakupy z sauvignon- mieszanka semilonowa.
Sauvignon blanc z Nowej Zelandii może być równie stare jak wiele butelek Loary (w szczególności Sancerre, Pouilly-Fumé i mniej znane, ale niezwykle wartościowe Menetou-Salon). Jednak do znakomitego sauvignon blanc z Nowej Zelandii nie potrzeba tyle cierpliwości, co na przykład do znakomitego Chablis. Większość konsumentów tak bardzo pragnie rozkoszować się świeżym, rześkim charakterem i aromatycznym urokiem wina, że zapominają, że absorbujące kiwi sauvignon blanc również dobrze się trzyma. Uważam, że są to wina charakteryzujące się redukcyjnymi cechami, a także doskonałą koncentracją i kwasowością, takie jak to, które często produkuje klasyczny, skomponowany Dog Point z charakterystyczną zapaloną zapałką, krzemiennym charakterem (przechodzącym w pewnym momencie w zgniłe jaja), co wydaje się „ blokować” owoce przed utlenianiem, może zapewnić jeszcze dłuższy okres przydatności do spożycia.
Dla tych, którzy nie znają nowozelandzkiego Sauvignon Blanc, może nadszedł czas, aby zastanowić się nad tym.
Moroki Sauvignon Blanc Marlborough
Pulpo Sauvignon Blanc Marlborough
2022-07-10
Moroki Sauvignon Blanc w cenie 50 to prawie prezent.
W ustach smakowite, o dobrej strukturze i świeżym, czystym posmaku.