Moroki & Pulpo Wina Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Wino Moroki & Pulpo Wina Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Moroki & Pulpo Wina Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Szczep: Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l
Flagową odmianą winorośli Nowej Zelandii jest Sauvignon Blanc. Wina z tego szczepu wyróżniają się intensywnym smakiem i miło są odbierane przez miłośników wina ... poznaj dobre nowozelandzkie wina.
Koneserzy wąchającego wina często unikają Sauvignon blanc z Nowej Zelandii, ale nadal odpowiada on za ponad 70 procent całkowitej produkcji wina w kraju, z czego większość jest eksportowana. Ceniony jest za czystość i owoce tropikalne, a także za to, że jest mniej surowy niż jego odpowiedniki znad Loary. Jest to wino wyraziste i ekstrawaganckie z nutami marakui, kiwi, agrestu i gujawy. Jest hojny, ale prawdopodobnie mniej intrygujący niż niektóre Sancerre. Innymi słowy, jest to wino, którym można się delektować bez konieczności posiadania zbyt dużej wiedzy o winie.
Podczas gdy Marlborough jest uważane za klasyczny region winiarski dla sauvignon blanc, Martinborough, Canterbury/Waipara Valley, Hawke’s Bay i Nelson oraz inne obszary na Wyspach Północnych i Południowych produkują wysokiej jakości sauvignon blanc. Istnieją style pochodzące z regionów i konkretnych miejsc, ale wysiłki winiarskie mające na celu unikanie nadmiernych manipulacji odgrywają tutaj kluczową rolę. Dzięki niższym plonom, lepszej selekcji klonów i drożdży, mądrzejszym decyzjom dotyczącym czasu zbioru, kontaktu z osadem oraz wyborom dojrzewających naczyń, więcej sauvignonów Kiwi ma teraz czystość, wciągającą złożoność i głębię. Producenci tacy jak Dog Point, Greywacke, Cloudy Bay, Clos Henri, Villa Maria, Craggy Range, Ata Rangi i Neudorf, między innymi, robią doskonałe wina z zapałem i energią, podczas gdy kilku producentów, takich jak Pegasus Bay, oferuje świetne zakupy z sauvignon- mieszanka semilonowa.
Sauvignon blanc z Nowej Zelandii może być równie stare jak wiele butelek Loary (w szczególności Sancerre, Pouilly-Fumé i mniej znane, ale niezwykle wartościowe Menetou-Salon). Jednak do znakomitego sauvignon blanc z Nowej Zelandii nie potrzeba tyle cierpliwości, co na przykład do znakomitego Chablis. Większość konsumentów tak bardzo pragnie rozkoszować się świeżym, rześkim charakterem i aromatycznym urokiem wina, że zapominają, że absorbujące kiwi sauvignon blanc również dobrze się trzyma. Uważam, że są to wina charakteryzujące się redukcyjnymi cechami, a także doskonałą koncentracją i kwasowością, takie jak to, które często produkuje klasyczny, skomponowany Dog Point z charakterystyczną zapaloną zapałką, krzemiennym charakterem (przechodzącym w pewnym momencie w zgniłe jaja), co wydaje się „ blokować” owoce przed utlenianiem, może zapewnić jeszcze dłuższy okres przydatności do spożycia.
Dla tych, którzy nie znają nowozelandzkiego Sauvignon Blanc, może nadszedł czas, aby zastanowić się nad tym.
Moroki & Pulpo Wina Nowozelandzkie Sauvignon Blanc - Opinie klientów
Nowa Zelandia słynie ze wspaniałych Sauvignon Blanc a tu kolejne
Nowa Zelandia słynie ze wspaniałych Sauvignon Blanc, a zaprezentowane wina doskonale odzwierciedlają charakterystykę regionu. Wina świeże o wspaniałym aromacie marakui, mango, jabłek i złotych owoców kiwi. Odpowiednio dobrze wkomponowane nuty. Pierwszy smak miło wypełnia podniebienie owocowymi posmakami z doskonałą kwasowością uzupełniającą kolejny krok degustacji o nuty cytrusowe gdzie chrupkość trwale pozostaje na podniebieniu. Dobre wina z Nowej Zelandii
2022-07-10
Moroki Sauvignon Blanc w cenie 50 to prawie prezent.
W ustach smakowite, o dobrej strukturze i świeżym, czystym posmaku.