• -40,00 zł

Wino MUD HOUSE Pinot Noir Central Otago

147,00 zł
107,00 zł Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 147,00 zł Zniżka 40,00 zł
Brutto Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 147,00 zł

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

MUD HOUSE Pinot Noir Central Otago

 

Kraj: Nowa Zelandia

Region: Marlborough

Szczep: Pinot Noir

Pojemność: 0,75 l

Alkohol: 12,5%

 

Rozwiń opis...

Wino Nowozelandzkie czerwone o purpurowej barwie. Aromaty dzikich wiśni, śliwek i czekolady połączone z nutami delikatnego dymu i przypraw. Dojrzale, stanowcze taniny i wyważona kwasowość. Pieczona jagnięcina, czerwone delikatne mięsa, sery.  

  

Notatki Sommelier Bachus Wina

Czerwone, wytrawne wino o głębokiej rubinowej barwie, stworzone ze szczepu Pinot Noir. Winogrona zbierane są ręcznie, a proces winifikacji obejmuje fermentację z mieszanką dzikich i hodowlanych drożdży oraz dojrzewanie w beczkach z francuskiego dębu. W aromacie dominują czarne wiśnie, dojrzałe jeżyny i pikantne nuty dębowe. W smaku wyczuwalne śliwki, czarne porzeczki i jagody, z gładką strukturą, delikatnymi taninami i orzeźwiającą kwasowością. Finisz jest długi i pełen elegancji.

Trunek stworzony jest w 100 % ze szczepu Pinot Noir. Ma głęboką rubinową barwę. W bukiecie przeważają aromaty czarnych wiśni i soczystych, dojrzałych jeżyn, które podkreślają nuty pikantnego dębu. Podniebienie pieści smak śliwek, czarnych porzeczek i jagód w postaci gładkiej konsystencji, delikatnych tanin i orzeźwiającą kwaskowatością. Po degustacji smak wina długo utrzymuje się w ustach. Tak wspaniałe i unikalne wino doskonale skomponuje się z pieczoną perliczką z borówkowym sosem lub kaczą wątróbką z suszoną żurawiną i płatkami migdałów. Doskonale łączy się także z długo dojrzewającymi wędlinami jak Jamon Iberico i aromatycznymi serami.

Winogrona użyte do produkcji wina były zbierane z niezwykłą starannością, tak by nie uszkodzić żadnej jagody. Po tygodniu moczenia w zimnej wodzie każda partia zerwanych winogron została poddana fermentacji z użyciem mieszanki dzikich i hodowanych drożdży. Każda część zbioru była gnieciona osobno i oddzielnie umieszczana w beczkach z francuskiego dębu lub pozostawiana w zbiorniku. Następnie każda partia była jeszcze poddawana fermentacji jabłkowo-mlekowej, by cierpki kwas jabłkowy przetworzyć w niej na delikatny kwas mlekowy, a dopiero na koniec wszystkie części wina zmieszano razem. 

Owoce Pinot Noir wykorzystane do produkcji tego wina pochodzą z winnicy o nazwie 431 Vineyard z regionu Central Otago. Nazwa winnicy inspirowana jest faktem, iż dawniej z miejsca gdzie dziś rosną winorośle, pozyskiwano złoto. Winnica ta w całości obsadzona jest odmianą Pinot Noir, dla której kontynentalny klimat regionu jest idealny, by w pełni rozwinąć swoje unikalne aromaty. 

Historia winiarni rozpoczęła się, gdy para podróżników podczas swojej kolejnej wycieczki trafiła do Nowej Zelandii i zakochała się w jej cudownym klimacie. Był wtedy rok 1996, a założyciele Mud House osiedlili się w kraju na stałe i posadzili swoją pierwszą winnicę. Wkrótce potem wybudowali dom, do którego konstrukcji użyli nowozelandzkiej ziemi. Dom ten jest sercem winiarni i stał się wielką inspiracją dla tworzenia marki i jej nazwy – „mud house” oznacza „błotnisty dom”. 

MUD HOUSE Pinot Noir Central Otago - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2025-03-27

Wino Pinot Noir polecam do pieczonego tuńczyka

Wino kategorii Pinot noir, lekkość i swoboda w kieliszku jak i przy łączeniu z daniami. ja polecam do pieczonego tuńczyka z warzywami. Wino w samotności ujawnia aromaty dojrzałej czerwieni i ciemnych jagód mieszają się z aromatami wiśni, wspierane przez subtelny korzenny dąb. Soczyste wiśnie prowadzą do gładkiego podniebienia, zapewniając długie wykończenie z delikatnymi taninami i zrównoważoną kwasowością.

Oceń 
Quality


2025-03-27

Wzorcowe wino Pinot Noir

Wino Pinot Noir łącząc wspaniałą czystość owoców ze złożonością, wino ukazuje ciemne śliwki, słodkie wiśnie, oliwki, ciepłe grzyby i prażonych orzechów, po których następuje cudownie obciążone podniebienie, które jest pełne i jedwabiste. Wspaniale oprawione pięknie nasycone taniny, dzięki czemu jest bardzo przyjemne.

Oceń 
Quality


2025-01-12

Nowozelandzki Pinot Noir

Wyraziste owoce i skwierczące, aromatycznie złożone przyprawy tańczą razem w tym dobrze ustrukturyzowanym, ekologicznie uprawianym Pinot Noir. Soczyste taniny niosą dojrzałe czerwone i czarne smaki wiśni, a także posypkę płatków róż i proszku z borowików, a wszystko to jest przełamane żywą kwasowością, która obiecuje dekadę, jeśli możesz tak długo czekać.

Dodaj opinię

MUD HOUSE Pinot Noir Central Otago

Dodaj opinię