MUD HOUSE Pinot Noir Central Otago
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Szczep: Pinot Noir
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 12,5%
Rozwiń opis...Wino Nowozelandzkie czerwone o purpurowej barwie. Aromaty dzikich wiśni, śliwek i czekolady połączone z nutami delikatnego dymu i przypraw. Dojrzale, stanowcze taniny i wyważona kwasowość. Pieczona jagnięcina, czerwone delikatne mięsa, sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Czerwone, wytrawne wino o głębokiej rubinowej barwie, stworzone ze szczepu Pinot Noir. Winogrona zbierane są ręcznie, a proces winifikacji obejmuje fermentację z mieszanką dzikich i hodowlanych drożdży oraz dojrzewanie w beczkach z francuskiego dębu. W aromacie dominują czarne wiśnie, dojrzałe jeżyny i pikantne nuty dębowe. W smaku wyczuwalne śliwki, czarne porzeczki i jagody, z gładką strukturą, delikatnymi taninami i orzeźwiającą kwasowością. Finisz jest długi i pełen elegancji.
Trunek stworzony jest w 100 % ze szczepu Pinot Noir. Ma głęboką rubinową barwę. W bukiecie przeważają aromaty czarnych wiśni i soczystych, dojrzałych jeżyn, które podkreślają nuty pikantnego dębu. Podniebienie pieści smak śliwek, czarnych porzeczek i jagód w postaci gładkiej konsystencji, delikatnych tanin i orzeźwiającą kwaskowatością. Po degustacji smak wina długo utrzymuje się w ustach. Tak wspaniałe i unikalne wino doskonale skomponuje się z pieczoną perliczką z borówkowym sosem lub kaczą wątróbką z suszoną żurawiną i płatkami migdałów. Doskonale łączy się także z długo dojrzewającymi wędlinami jak Jamon Iberico i aromatycznymi serami.
Winogrona użyte do produkcji wina były zbierane z niezwykłą starannością, tak by nie uszkodzić żadnej jagody. Po tygodniu moczenia w zimnej wodzie każda partia zerwanych winogron została poddana fermentacji z użyciem mieszanki dzikich i hodowanych drożdży. Każda część zbioru była gnieciona osobno i oddzielnie umieszczana w beczkach z francuskiego dębu lub pozostawiana w zbiorniku. Następnie każda partia była jeszcze poddawana fermentacji jabłkowo-mlekowej, by cierpki kwas jabłkowy przetworzyć w niej na delikatny kwas mlekowy, a dopiero na koniec wszystkie części wina zmieszano razem.
Owoce Pinot Noir wykorzystane do produkcji tego wina pochodzą z winnicy o nazwie 431 Vineyard z regionu Central Otago. Nazwa winnicy inspirowana jest faktem, iż dawniej z miejsca gdzie dziś rosną winorośle, pozyskiwano złoto. Winnica ta w całości obsadzona jest odmianą Pinot Noir, dla której kontynentalny klimat regionu jest idealny, by w pełni rozwinąć swoje unikalne aromaty.
Historia winiarni rozpoczęła się, gdy para podróżników podczas swojej kolejnej wycieczki trafiła do Nowej Zelandii i zakochała się w jej cudownym klimacie. Był wtedy rok 1996, a założyciele Mud House osiedlili się w kraju na stałe i posadzili swoją pierwszą winnicę. Wkrótce potem wybudowali dom, do którego konstrukcji użyli nowozelandzkiej ziemi. Dom ten jest sercem winiarni i stał się wielką inspiracją dla tworzenia marki i jej nazwy – „mud house” oznacza „błotnisty dom”.