Najlepsze Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Wino Najlepsze Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Najlepsze Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Producent: Saint Clair Estate Wines
Szczepy: Sauvignon Blanc
Apelacja: Marlborough
Rodzaj: wino białe, wytrawne
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 13%
Specjalistyczna seria Pioneer Block firmy Saint Clair obejmuje wina z małych paczek, wytwarzane ręcznie, aby odzwierciedlić wyjątkowy wpływ terroir na odmiany winorośli uprawiane w tym samym regionie. Francuskim terminem terroir określa się poszczególne gleby, klimat i położenie winnic. To wszystko czynniki, które odgrywają znaczącą rolę w tworzeniu tych wyjątkowych win. Wszystkie wina Pioneer Block są ponumerowane zgodnie z winnicą, z której zbierane są winogrona. Każde wino ma również etykietę z nazwą związaną z pochodzeniem winnicy, która opowiada własną, niepowtarzalną historię.
Wina te są wytwarzane ręcznie z małych, najwyższej jakości działek winogron, aby wyrazić terroir konkretnych miejsc winnic Pioneer Block. Winiarze Saint Clair's mogą również stosować indywidualne podejście do produkcji wina, mające na celu maksymalne wykorzystanie paczek owoców i/lub produkcję specjalistycznych stylów wina. Subtelne różnice stylistyczne w winach odzwierciedlają zarówno terroir, jak i indywidualny charakter winiarstwa. Wina Pioneer Block są produkowane tylko w najlepszych warunkach rocznika dla każdej odmiany.
Saint Clair Family Estate produkuje najlepsze wino z Nowej Zelandii! Ogłoszono wyniki Międzynarodowego Konkursu Wina i Alkoholi w Hongkongu
Saint Clair Sauvignon Blanc Pioneer Block 2020
Jasne, jasnożółte z lekkim zielonym odcieniem. Bardziej powściągliwy i elegancki nos dla Marlborough Sauv Blanc, grając na niuanse i subtelności Estery (gruszka i moreli) zauważa połączeniu z mocą-owocowym marakui i dotyk grassiness zapewniając lekkości i głębi. Niemal nieśmiałe i dopracowane aromaty pozostawiają miejsce dla kuszącej mineralności. Podniebienie jest suche z wyraźna kwasowość, jak i odrobina słodyczy są wyczuwalne, ale wydają się doskonale neutralizować i równoważyć. Są otoczone środkową częścią ciała i raczej tłustą konsystencją, która przyjemnie pokrywa podniebienie. Aromaty są świeże, tropikalne i cytrusowe, z nutami lekkiego białego pieprzu, siana i rabarbaru . Pomimo ostrożnego podejścia wina do podniebienia, wykończenie długo żywi się marakui i trawiastymi tonami.
Lokalne winorośle starzeją się z roku na rok, zapewniając bardziej dojrzałe smaki i głębię. Winiarze małżeństwo Judy i Neala Ibbotsonów znają swój terroir lepiej niż kiedykolwiek. Od kilkunastu lat kojarzona niezmiennie z nazwiskiem Matta Thomsona, w 2008 roku uhonorowanego na konkursie International Wine Challange tytułem International White Winemaker of the Year – najlepszego wytwórcy win białych na świecie. Ale udział Thomsona to tylko jedna strona medalu – druga to wieloletnie doświadczenie, zajmujących się win ogrodnictwem od lat 70., oraz ich długie starania o przyłączenie do winnic najlepszych parceli w Marlborough (dziś dysponują areałem 170 ha). To interes całkowicie rodzinny, w którym współdziała już z powodzeniem trójka potomstwa Judy i Neala, a powoli do pracy przysposabiają się wnuczęta. Warunki klimatyczne rocznika były idealnie ciepłe i suche przez cały sezon, zapewniając zdrowe owoce i mnóstwo czasu dla winnic na wybranie w najlepszym momencie dla każdego bloku.
2022-05-30
Najlepsze Nowozelandzkie Sauvignon Blanc
Doskonałe wino o mocnych aromatach agrestu wzbogaconych o nuty marakui i liści czarnej porzeczki. Usta pełne i eleganckie, o długim, przyjemnie orzeźwiającym posmaku. Podawać do dań ze świeżych owoców morza.