Saint Clair Origin Pinot Noir Marlborough
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Producent: Saint Clair Family Estate
Typ: Red Dry -Pinot Noir
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c4
Rozwiń opis...Certyfikaty: Sustainability - Zrownoważony rozwój - certyfikat dla producenta
Gama Origin to podstawowa gama Saint Clair Family Estate, odzwierciedlająca doskonałą jakość i stosunek ceny do jakości. Słowo „Origin” oddaje hołd pierwszym winnicom założonym przez rodzinę Ibbotson w 1978 roku. Owoce z przydomowej winnicy są do dziś używane w gamie Origin.
Nota degustacyjna:
Saint Clair Origin Pinot Noir to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron 96% Pinot Noir z małym dodatkiem 4% Malbec, uprawianych w regionie Marlborough. Wino dojrzewało przez okres ośmiu miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Wino prezentuje piękny rubinowy odcieni z aromatami dojrzałych ciemnych owoców, borówek, czarnej porzeczki, czarnych wiśni, śliwki z nutami kwiatów, przypraw oraz wanilii. Na podniebieniu pełne i bogate, o zrównoważonej kwasowości z nutami owoców jagodowych, cedru, przypraw i długiego, trwałego finiszu zawierającego aromaty świeżo zmielonych ziaren kawy i prażonego dębu. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, jagnięcina, grillowane mięsa, dania z kurczaka, pieczona gęś, dania wegetariańskie, tagliolini z grzybami leśnymi, wędzony łosoś, sery.
Winnica: Saint Clair Family Estate
Nazwa Saint Clair pochodzi od posiadłości winnic, które po raz pierwszy zasiedlili rodzina Sinclair. Dziś Saint Clair Family Estate jest własnością Neala i Judy Ibbotsonów, pionierów uprawy winorośli w Marlborough od 1978 roku. Początkowo winogrona były dostarczane do lokalnych firm winiarskich; jednak chęć rozszerzenia jakości osiągniętej w winnicy na gotowe wino doprowadziła do założenia winnicy Saint Clair Family Estate w 1994 roku. Winogrona w tym winie zostały zebrane w wybranych winnicach, które były w stanie osiągnąć optymalną intensywność smaku, zanim poziom cukru stanie się zbyt wysoki. Pozwoliło to na produkcję tego pięknego wina o zawartości jedynie 9,5% alkoholu, ale bogatego w smak. Winogrona zbierano maszynowo w niskich temperaturach i natychmiast przetwarzano, aby zminimalizować kontakt ze skórą. Sok był fermentowany w niskich temperaturach w stali nierdzewnej, aby zachować różnorodny charakter i świeżość. Następnie zatrzymano fermentację, pozostawiając tylko trochę cukru, aby nadać winu wagę podniebienia.
Nagrody i wyróżnienia:
SILVER MEDAL – NZ International Wine Competition
GOLD MEDAL – Decanter World Wine Awards