Saint Clair Vicar’s Choice Pinot Noir
Wino Saint Clair Vicar’s Choice Pinot Noir
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Saint Clair Vicar’s Choice Pinot Noir
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Producent: Saint Clair Family Estate
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c4
Certyfikaty: Zrównoważony rozwój - certyfikat dla producenta
Nota degustacyjna:
Saint Clair Vicar’s Choice Pinot Noir to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z gron Pinot Noir uprawianych w „Southern Valleys” w regionie Marlborough. Wino prezentuje jasno rubinową szatę z bogatym uwodzicielskim aromatem świeżych wiśni, truskawek, malin, czarnej porzeczki, przepleciony z nutami kwiatów, suszonych ziół, przypraw i świeżych ziaren kawy. Na podniebieniu aromaty świeżych czerwonych owoców, wiśni, czarnej porzeczki i żurawiny łączą się z prażoną przyprawą i świeżą czarną kawą. Konsystencja jest aksamitna z długim i prażonym finiszem. Wino dojrzewało w nowych i używanych beczkach z francuskiego dębu przez okres 8 miesięcy.
Sugestie kulinarne: Idealne do czerwonych mięs, jagnięcina, cielęcina, wołowina, makaronów z sosami pomidorowymi, wędzonego łososia, młodych ziemniaków i świeżej letniej sałatki, tajska sałatka z wołowiny.
Winnica: Saint Clair Family Estate
Nazwa Saint Clair pochodzi od posiadłości winnic, które po raz pierwszy zasiedlili rodzina Sinclair. Dziś Saint Clair Family Estate jest własnością Neala i Judy Ibbotsonów, pionierów uprawy winorośli w Marlborough od 1978 roku. Początkowo winogrona były dostarczane do lokalnych firm winiarskich; jednak chęć rozszerzenia jakości osiągniętej w winnicy na gotowe wino doprowadziła do założenia winnicy Saint Clair Family Estate w 1994 roku. Winogrona w tym winie zostały zebrane w wybranych winnicach, które były w stanie osiągnąć optymalną intensywność smaku, zanim poziom cukru stanie się zbyt wysoki. Pozwoliło to na produkcję tego pięknego wina o zawartości jedynie 9,5% alkoholu, ale bogatego w smak. Winogrona zbierano maszynowo w niskich temperaturach i natychmiast przetwarzano, aby zminimalizować kontakt ze skórą. Sok był fermentowany w niskich temperaturach w stali nierdzewnej, aby zachować różnorodny charakter i świeżość. Następnie zatrzymano fermentację, pozostawiając tylko trochę cukru, aby nadać winu wagę podniebienia.
Nagrody i wyróżnienia:
SILVER Medal – International Wine & Spirit Awards
Silver Medal - Hong Kong
Gold Medal – Mondial des Pinots
Saint Clair Vicar’s Choice Pinot Noir - Opinie klientów
Nowozelandzkie Pinot Noir
Proszę pij wina te które dobrze Twoim zdaniem smakują, Nie patrz ile wino kosztuje. Dobre Pinot Noir z Nowej Zelandii. Skoncentrowane i dojrzałe, tętni także cytrusową kwasowością i śliwkami. Smaki bulionu wołowego i sosu sojowego mieszają się z poziomkami, czarnymi wiśniami i borówką, z szczyptą przyprawy z ziaren pieprzu przechodzącą przez soczysty finisz. Równowaga owoców z bardziej pikantnymi nutami jest pięknie skalibrowana.
2024-04-12
Cienkie wino Saint Clair Vicar’s Choice Pinot Noir
Cienkie wino Saint Clair Vicar’s Choice Pinot Noir