Seifried Winemakers Collection Sweet Agnes Riesling
Wino Seifried Winemakers Collection Sweet Agnes Riesling
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Seifried Estate Winemakers Collection Sweet Agnes Riesling
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Nelson
Producent: Seifried
Szczep: Riesling
Winnica: Seifried Edens Road Vineyard
Rodzaj: wino deserowe, słodkie
Odpowiedni dla wegetarian i wegan: Tak
Pojemność: 0,350 l
Alkohol: 9,5 % BK17
Kolekcja słodkiego wina Seifried Winemakers Nelson „Sweet Agnes” Riesling jest intensywnie pachnąca nutami kandyzowanej skórki cytrusów, wiosennych kwiatów ciętych i letnich owoców pestkowych. Podniebienie ma delikatną kwasowość mineralną do przecinania owocowych postaci suszonych moreli i marmolady. Wino ma długie obfite wykończenie.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winnica Edens Road znajduje się 12 km od wybrzeża i graniczy z rzeką Wairoa. „Gleba” to połączenie skał i głazów, co jest bardzo trudne dla sprzętu rolniczego, ale ma zasadnicze znaczenie dla utrzymania ciepła słońca Nelsona i dojrzewania winogron. Winorośle Edens Road są uprawiane w niezwykle kamienistym obszarze winnicy, gdzie poziom wody i składników odżywczych jest niski. Pomaga to ograniczyć żywotność rośliny i uprawiać ją na niskich poziomach. Aby jeszcze bardziej poprawić aromat, usunęliśmy liście, aby umożliwić przenikanie światła i ruch powietrza wokół strefy owocowania. Używając 100% owoców Riesling, winogrona zostały ręcznie wybrane w szczytowym okresie dojrzałości, a duża część owoców pomarszczona i wysuszona, spowodowana naturalnym odwodnieniem. Następnie winogrona delikatnie wyciśnięto, aby uwolnić bardzo skoncentrowany sok o intensywnym smaku. Winogrona były zbierane, prasowane i fermentowane partiami, gdy winogrona były selekcjonowane podczas kilku przejazdów przez winnicę. Fermentację rozpoczęto natychmiast i kontynuowano przez około trzy tygodnie. W tym czasie działki fermentacyjne były regularnie monitorowane i degustowane. Młode wino zostało następnie zmiksowane i ustabilizowane przed butelkowaniem w lipcu. Resztkowy cukier w winie wynosi 153 g / l.
Kolekcja Seifried Winemakers Sweet Agnes Riesling to jedno z najczęściej nagradzanych win deserowych z Nowej Zelandii.
Firma Seifried została założona w 1973 roku, kiedy Hermann i Agnes Seifried posadzili winogrona w dolinie Moutere między Nelson a Motueką. Pierwsze 2ha wysadzonych winogron obejmowało 14 różnych odmian Vinifera, które zostały zaszczepione na podkładce odpornej na filokserę. W 1976 r. Powstały pierwsze zbiory, w których wyprodukowano pięć charakterystycznych win odmianowych. W tym czasie sprzedażą wina była sprzedaż wysyłkowa i drzwi do piwnicy. Obecnie Seifrieds ma ponad 180 hektarów winnic, a kolejne 5 ha jest za młode, by jeszcze przynosić owoce. Zatrudniając 35 stałych pracowników w kompleksie winiarskim / winiarskim i kolejnych 10 zaangażowanych w krajową sprzedaż i marketing win, Seifrieds jest firmą o silnym kierunku rozwoju. Region produkujący wino w Nelson oferuje nieskazitelne warunki, a wraz ze specjalnie dobranymi miejscami na północ od winnic, oferują szereg gleb, od żwirów swobodnie spływających po ciężkie gliny aluwialne i klimat dostosowany do uprawy bogatych odmian, eleganckich win. Mimo to mroźne zimy, długie suche lata, chłodne jesienne noce połączone z najwyższymi godzinami nasłonecznienia w Nowej Zelandii.
Owoce słodkiej Agnieszki Seifried pochodzą z winnicy Brightwater, która została zasadzona w Riesling w 1999 roku. Te winorośle są uprawiane w niezwykle kamienistym obszarze winnicy, gdzie poziom wody i składników odżywczych jest niski. Pomaga to ograniczyć wigor roślin i uprawę na niskim poziomie. Aby jeszcze bardziej poprawić aromat, usunęliśmy liście, aby umożliwić przenikanie światła i ruch powietrza wokół strefy owocowania. Używając 100% owoców Riesling, winogrona zostały ręcznie wybrane w szczytowym okresie dojrzałości, a duża część owoców pomarszczona i wysuszona, spowodowana naturalnym odwodnieniem. Następnie winogrona delikatnie wyciśnięto, aby uwolnić bardzo skoncentrowany sok o intensywnym smaku. Poziom słodyczy soku wynosił 37 ° Brix. Fermentację rozpoczęto natychmiast i kontynuowano przez około dwa i pół tygodnia. W tym czasie, wino było regularnie monitorowane i smakowało. Młode wino zostało następnie przefiltrowane i ustabilizowane przed butelkowaniem.