Villa Maria Chardonnay Reserve Hawkes Bay
Wino Villa Maria Chardonnay Reserve Hawkes Bay
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Villa Maria Chardonnay Reserve Hawkes Bay
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Hawkes Bay
Producent: Viila Maria
Szczep: Chardonnay
Kolor: białe
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%
Nota degustacyjna:
W młodości to skoncentrowane wino jest blade w kieliszku i ukazuje delikatne i złożone aromaty owoców pestkowych o białym miąższu, kwiatów, herbatników i orzechów laskowych. Zawiłe wpływy fermentacji w beczce łączą się z owocami pestkowymi i kwasowością na podniebieniu, tworząc wyrafinowane połączenie stylu i długości. Można je pić z ufnością przez kolejne 8 lat od rocznika. Dojrzewanie: 8 miesięcy dąb francuski ( 34% nowy dąb)
Notatki Sommelier:
Sam Kim pisze: „Z wdziękiem elegancki i stylowy, ukazujący charakter rockmelona, brzoskwini, dębu wanilinowego i płatków owsianych z nutą skórki cytryny w nosie. Skoncentrowane podniebienie ma płynną konsystencję i zaokrąglone odczucie w ustach, znakomicie ustrukturyzowane dzięki żywej kwasowości, kończąc imponująco długie i wciągające ”.
Bob Campbell MW pisze: „Bogata, dojrzała i kremowa brzoskwinia chardonnay, aromaty owoców nektarynki plus orzechowe cechy fermentacji w beczce i sugestia krzemienia. Umiarkowanie intensywny i wyrafinowany styl z topowego rocznika”.
Cameron Douglas MS pisze: „Klasyczny i kuszący bukiet dojrzałych, żółtych owoców pestkowych, jakości prażonych orzechów brazylijskich, pieczonego jabłka i skórki cytrusów. Chwile karmelu i tostowej warstwy beczki w złożoności i swojskości. Pełne treści z satynową kremową konsystencją skontrastowaną kwasowością i nowym drewnem, delikatnymi taninami i długim finiszem. Pyszne, klasyczne i gotowe do delektowania się od końca 2022 do 2029+."
Producent: Villa Maria
Villa Maria jest obecnie najpopularniejszą i najczęściej nagradzaną winnicą w Nowej Zelandii. George Fistonich miał zaledwie 21 lat, kiedy założył tę wytwórnię win. Dostał od ojca 5 akrów ziemi w Mangere w Auckland i postanowił dodać skrzydeł swojej pasji winiarskiej. Już w następnym roku zrobił swoje pierwsze wino z winogron zasadzonych na tej ziemi i nazwał je Villa Maria.
Przez prawie dekadę George zarządzał tą wytwórnią niemal w pojedynkę, przy pewnym wsparciu swojej żony Gail. Zastosował mieszankę nowoczesnych i tradycyjnych metod produkcji wina i zasadził winogrona, na które pozwalała gleba Auckland, aby wytwarzać jego wina. Dziś, prawie sześćdziesiąt lat po powstaniu firmy, w winnicach i winnicach pracuje prawie 250 osób. Uprawia się tu blisko 28 odmian winorośli. Białe wina Villa Maria są dziś obecne w 60 krajach na całym świecie.
Winogrona do produkcji win Villa Maria są uprawiane w niektórych z najpopularniejszych regionów winiarskich Nowej Zelandii, takich jak Marlborough, Hawkes Bay, Auckland i Gisborne. Do produkcji win czerwonych używa się Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir. Do białych używa się odmian, takich jak Chardonnay, Albarino, Sauvignon Blanc, Viognier, Riesling i Pinot Gris. Jeśli kochasz ekologiczne wina, znajdziesz ich sporo pod marką Villa Maria. Marlborough i Hawkes Bay to tylko niektóre z najlepszych regionów, z których Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot i Sauvignon Blanc są wykorzystywane do produkcji win organicznych.
Nagrody i wyróżnienia:
GOLD MEDAL - Hawke's Bay Wine Awards 2021
Wino Roku - Winestate Magazine 2019
Złoto - NZ International Wine Show 2019
Złoto - NZ Wine of the Year Awards 2019
FIVE STARS 95/100 - Sam Kim, Wine Orbit
95/100 POINTS - Bob Campbell MW
94/100 POINTS - Cameron Douglas MS