Villa Maria Reserve Pinot Noir
Wino Villa Maria Reserve Pinot Noir
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Villa Maria Pinot Noir Reserve
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Producent: Viila Maria
Szczep: Pinot Noir
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Nota degustacyjna:
Nos bogaty z wiśnią, czereśnią, leśnymi owocami oraz subtelnymi nutami przypraw. W smaku złożone, czyste, bogate, hojne, z krągłymi taninami i delikatną kwasowością. Do produkcji wykorzystywane są wyłącznie winogrona z ręcznego zbioru. Dojrzewanie w beczce trwa około 14 miesięcy.
Notatki Sommelier:
Villa Maria Pinot Noir Reserve prezentuje aromaty świeżych czarnych wiśni, czereśni, czerwone maliny a także nuty jasnych kwiatów z subtelną nutą przypraw oraz kawy. Na podniebieniu zachęcająca mieszanka gorzkiej czekolady i soczystych letnich jagód z nutą świeżych grzybów portabello. To złożone wino wykazuje zarówno czystość, jak i bogactwo, z kredowymi, gęstymi taninami i delikatną kwasowością dopełniającą wino. Przy prawidłowej piwniczce wino będzie dojrzewać z wdziękiem, powoli uwalniając więcej masy owocowej i pikantnych smaków z dojrzewaniem w butelce.
Owoce dla tego Pinot Noir pochodziło z trzech winnic z głębokimi glebami gliniastymi w dolinie Wairau. Rutherford i Cowley leżą w osłoniętej północnej części doliny Ben Morven, z hodowaną na sucho winnicą Campbell Vineyard na górnym końcu doliny Omaka. Winnice Taylors Pass i Seddon znajdują się w chłodniejszej dolinie Awatere, obie z swobodnie osuszanymi przez wiatr mułowymi glebami lessowymi przylegającymi do rzeki Awatere. 100% ręcznie zbieranych winogron Pinot Noir, ręcznie zanurzanych w otwartych górnych fermentorach i dojrzewających przez 14 miesięcy w nowych i używanych francuskich beczekach.
Producent: Villa Maria
Villa Maria jest obecnie najpopularniejszą i najczęściej nagradzaną winnicą w Nowej Zelandii. George Fistonich miał zaledwie 21 lat, kiedy założył tę wytwórnię win. Dostał od ojca 5 akrów ziemi w Mangere w Auckland i postanowił dodać skrzydeł swojej pasji winiarskiej. Już w następnym roku zrobił swoje pierwsze wino z winogron zasadzonych na tej ziemi i nazwał je Villa Maria.
Przez prawie dekadę George zarządzał tą wytwórnią niemal w pojedynkę, przy pewnym wsparciu swojej żony Gail. Zastosował mieszankę nowoczesnych i tradycyjnych metod produkcji wina i zasadził winogrona, na które pozwalała gleba Auckland, aby wytwarzać jego wina. Dziś, prawie sześćdziesiąt lat po powstaniu firmy, w winnicach i winnicach pracuje prawie 250 osób. Uprawia się tu blisko 28 odmian winorośli. Białe wina Villa Maria są dziś obecne w 60 krajach na całym świecie.
Winogrona do produkcji win Villa Maria są uprawiane w niektórych z najpopularniejszych regionów winiarskich Nowej Zelandii, takich jak Marlborough, Hawkes Bay, Auckland i Gisborne. Do produkcji win czerwonych używa się Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Pinot Noir. Do białych używa się odmian, takich jak Chardonnay, Albarino, Sauvignon Blanc, Viognier, Riesling i Pinot Gris. Jeśli kochasz ekologiczne wina, znajdziesz ich sporo pod marką Villa Maria. Marlborough i Hawkes Bay to tylko niektóre z najlepszych regionów, z których Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot i Sauvignon Blanc są wykorzystywane do produkcji win organicznych.
Nagrody i wyróżnienia:
Silver Medal - International Wine Challenge
Silver Medal - International Wine & Spirit Competition
Pure Bronze - New Zealand Wine of the Year
Villa Maria Reserve Pinot Noir - Opinie klientów
Villa Maria Reserve Pinot Noir delikatne wino
Bardzo delikatne elementy truskawki wiśni czerwonego jabłka i ziół
Pinot Noir Villa Maria
Uroczy rubinowy kolor i złożony nos z nutami czarnej wiśni, jeżyny, poziomki, piwonii, lukrecji, grafitu i delikatnej mleczarni drzewnej. Podniebienie jest naprawdę żywe, z subtelną harmonią między dobrze zrównoważoną strukturą, ekspresyjną aromatyczną złożonością i kwasowością energetyczną. Dobrze się sprawdza z pieczonym łososiem.
2023-09-29
Pinot Noir do surowej ryby tuńczyk tu pasuje najlepiej.
Nuty banana słodkie mandaryni, truskawki smażone śliwki imbir i uczucie chwiejności smaków. Lekkie aż zaleskie w smaku. Brak ciała i napicie znikome , ach to szlak... Wino polecają do surowego tuńczyka. Osobiście degustację przeprowadzaliśmy bez potraw.