Wairau Pacific Sauvignon Blanc
Wairau Pacific Sauvignon Blanc
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wairau Pacific Sauvignon Blanc Marlborough
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Szczep: Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 12,5%
Barwa wina jasno złota z zielonymi refleksami, aromaty cytrusowe, grejpfrut, zielone jabłko, zielony agrest. W smaku soczyste, delikatnie mineralne na tle przypraw, marakui, liczi. Wino wyróżnia się z pośród win nowozelandzkich idealną równowagą i harmonią. Wino doskonałe do degustowania dla przyjemności. Sugestie kulinarne: Wędliny wędzone, łosoś wędzony, węgorz z warzywami, kuchnia azjatycka, sushi, miękkie kozie sery, zupa z dyni, kalafior w posypce bułki tartej, szparagi z szynka parmeńską , pieczony pstrąg, kurczak duszony na parze z warzywami, bataty zapiekane w przyprawach papryki słodkiej i pikantnej, kasza gryczana z pulpetami, krewetki w tempurze.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Pierwsze wyobrażenie Nowej Zelandii to piaszczyste plaże, ośnieżone szczyty i owce za owcami. Od ponad 30 lat Kiwi odkryli również uprawę winorośli. Świeże, chłodne morskie bryzy uderzają w winnice wzdłuż zielonych wybrzeży, na które w równym stopniu wpływają prądy antarktyczne i południowe prądy równikowe. Prawie morski klimat. Idealne warunki do winifikacji Sauvignon Blanc, Chardonnay, a nawet Pinot Noir, które są bliskie, jeśli nie lepsze niż winom europejskim. Ponieważ Kiwi lubią orientować się w tradycyjnych kreacjach ze starego świata, ale nigdy nie zapominają o swoich nowozelandzkich korzeniach. Symbioza tysięcy lat doświadczenia z innowacyjnymi pomysłami. To nowozelandzkie wino, to przyjemność, która szturmem podbiła świat.
Już w 1819 roku, około 170 lat przed ekonomicznym rozkwitem uprawy winorośli, misjonarz wspomniał o winorośli w małej osadzie na Wyspie Północnej Nowej Zelandii. Została profesjonalnie uprawiana, gdy James Busby, ten sam James Busby, który również odegrał ważną rolę w sukcesie australijskich win, uprawiał importowane winorośle. Fakt, że wino nowozelandzkie mogło zdobyć przyczółek dopiero znacznie później, wynikał jednak z religijnych ruchów abstynencyjnych, które prawie uniemożliwiły pomyślne wprowadzanie na rynek i oferowanie wina. Sprzedaż została zakazana, restauracje nie mogły służyć. 1990 potem kolej - wino stało się ogólnodostępne. Od dawna znano dobre warunki i uprawiano najpierw Müller-Thurgau, potem Chardonnay, a następnie Sauvignon blanc. Dziś uprawa winorośli w Nowej Zelandii jest większa niż kiedykolwiek - i rośnie. Winiarze nigdy nie zapominają, że doskonałą jakość zawdzięczają naturze Nowej Zelandii. Zrównoważony rozwój i ochrona środowiska są bliskie kiwi i są wykonywane do perfekcji od winnicy po piwnice. Wynik młodej historii nowozelandzkiego wina jest imponujący. Sauvignon blanc z Nowej Zelandii to jedno z najlepszych win białych, jakie ma do zaoferowania świat.
Polecane produkty
Hunky Dory Sauvignon Blanc Marlborough
- Polecane!
Mount Riley Sauvignon Blanc Marlborough
- Polecane!
MUD HOUSE Sauvignon Blanc Marlborough
Mount Vernon Sauvignon Blanc Marlborough
Lawson's Dry Hills White Label Sauvignon Blanc
Old Coach Road Sauvignon Blanc Seifried Estate
Waimea Sauvignon Blanc
Ra Nui Sauvignon Blanc Marlborough
- Polecane!
Secret Coast Sauvignon Blanc Marlborough
- Polecane!
2023-05-30
Wino Nowiozelandzkie
Wairau Pacific to wspaniałe, białe, wytrawne wino z Nowej Zelandii, z regionu Marlborough. Region ten znany jest na całym świecie z żywych i owocowych białych win szczepu Sauvignon Blanc. Wino urzeka jasnożółtym kolorem z zielonymi akcentami. W nosie wyczuwalne są aromaty cytrusowe, takie jak różowy grejpfrut, ale również zielone zioła i liczi. Na podniebieniu wino jest pełne, złożone, jedwabiste i lekko pikantne, z wyczuwalnymi nutami marakui, liczi, jabłka i agrestu. Wino odznacza się idealną równowagą i harmonią. Finisz jest długi i mocny, bardzo owocowy i cudnie orzeźwiający, z pięknym, cytrusowo-mineralnym posmakiem. Nowozelandzkie Sauvignon Blanc z Marlborough i tym razem nie zawodzi! Doskonale komponuje się to wino z sosami na bazie ziół do dań z kurczaka, ryb i owoców morza oraz akcentami azjatyckiej kuchni.