Turnau Riesling
Wino Turnau Riesling
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Riesling Turnau
Kraj: Polska
Region:Zachodniopomorskie
Producent: Winnica Turnau
Szczep: Riesling
Rodzaj: białe, wytrawne
Temp. serwowania: 10–12°C
Pojemność: 0,75l
Szlachetny riesling o aromatach zielonego jabłka i cytrusów z delikatnymi nutami melona i jaśminu. Rześkie i chrupkie, z potencjałem na kilkuletni rozwój w butelce. Sprawdzi się do ryb, owoców morza oraz mięs.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Zachodniopomorskie Riesling reprezentuje szlachetność, opartą na wysokiej chrupkiej kwasowości i kompozycji zapachów zielonego jabłka, dojrzałej limonki i cytryn. Wyjątkowy charakter Polskiego Rieslinga podkreśla aromat melona z delikatnie zaznaczoną nutą jaśminową. W smaku jabłkowo-grejpfrutowe, pełne, zdecydowane i orzeźwiające, z potencjałem na kilkuletni rozwój w butelce. Polski Riesling z Winnicy Turnau to tchnące owocowością, a jednocześnie poważne wino, odzwierciedlające siłę i witalność odmiany. Podawać jako aperitif lub do ryb, owoców morza oraz białego i czerwonego mięsa.
Winnica zlokalizowana jest w Baniewicach (woj. Zachodniopomorskie), gdzie na 28 hektarach rosną takie odmiany jak solaris, johaniter, riesling, hibernal, seyval blanc, rondo, regent, cabernet i pinot noir. W czerwcu 2017 roku swoje premiery miały wino lodowe oraz tzw. szlachetny zbiór (czyli wino z winogron dotkniętych szlachetną pleśnią).
2023-06-15
Wino Turnau Riesling
Riesling reprezentuje szlachetność, opartą na wysokiej chrupkiej kwasowości i kompozycji zapachów zielonego jabłka, limonki i cytryn. Jego wyjątkowy charakter podkreśla aromat melona z delikatnie zaznaczoną nutą jaśminową. W smaku jabłkowo-grejpfrutowe, pełne, zdecydowane i orzeźwiające, z potencjałem na kilkuletni rozwój w butelce. Riesling z Winnicy Turnau to tchnące owocowością, a jednocześnie poważne wino, odzwierciedlające siłę i witalność odmiany. Podawać jako aperitif lub do ryb, owoców morza oraz białego i czerwonego mięsa.