Adega de Redondo Porta Da Ravessa Reserva Tinto
Wino Adega de Redondo Porta Da Ravessa Reserva Tinto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Adega de Redondo Porta Da Ravessa Reserva Tinto
Kraj: Portugalia
Region: Alentejo
Apelacja: DOC Alentejo
Producent: Adega Cooperativa de Redondo
Szczepy: Touriga Nacional , Syrah , Alicante Bouschet
Dojrzewanie: 6 miesięcy w dębie francuskim
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16–17°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% c4
Nota degustacyjna:
Porta Da Ravessa Reserva Tinto to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron Touriga Nacional , Syrah oraz Alicante Bouschet uprawianych w regionie Alentejo, które dojrzewało 6 miesięcy w dębie francuskim. Wino prezentuje głęboki rubinowy odcień z fioletowymi refleksami, bogaty nos uwydatnia aromaty dojrzałych śliwek, owoców leśnych, jeżyn, konfitury z nutą przypraw, wanilii oraz liści tytoniu. Na podniebieniu miękkie i harmonijne ożywione mocnymi taninami, którym towarzyszą nuty dojrzałych ciemnych owoców. Wykończenie długie i trwałe.
Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, dziczyzna, duszona wołowina, jagnięcina, warzywa z grilla, sery.
Notatki Sommelier:
„Alentejo od tysiącleci jest krainą wina. W całym regionie istnieje wiele historycznych śladów, które łączą starożytnych mieszkańców tych ziem z trzema głównymi filarami diety śródziemnomorskiej: winem, oliwą z oliwek i chlebem. Uprawa winorośli była jednym z głównych ogniw łączących społeczności, w których zawsze obecne było poczucie wzajemnej pomocy i cel dobra wspólnego. Nic więc dziwnego, że pierwsza portugalska winiarnia społeczna, zalążek ruchu spółdzielczego, narodziła się w Viana do Alentejo pod koniec XIX wieku.
W latach czterdziestych winnice w Alentejo zostały osłabione przez szereg szkodników (filoksera, pleśń, oidium) oraz determinację rządu do wprowadzenia monokultury zbóż w regionie. W latach 50. spółdzielcze winiarnie pojawiły się jako sposób na zachowanie i wzmocnienie winorośli i wina dzięki połączonym wysiłkom producentów. Założona w 1956 r. przez 14 winiarzy, Adega Cooperativa de Redondo była jedną z pierwszych, która powstała i odegrała decydującą rolę w odrodzeniu i późniejszym rozwoju wina Alentejo od samego początku, szczególnie od lat 80. XX wieku. Obecnie Adega de Redondo zrzesza około 200 producentów, reprezentujących ponad 75% upraw winorośli subregionu Redondo i jest jedną z największych i najbardziej dynamicznych spółdzielczych winnic w Portugalii.”
Producent: Adega Cooperativa de Redondo
„Adega Cooperativa de Redondo jest dobrze znana w Portugalii i na świecie, zwłaszcza dzięki marce Porta da Ravessa, która stała się prawdziwym ambasadorem jakości i autentyczności win Alentejo. Ale oprócz tej flagowej marki, Adega de Redondo produkuje zróżnicowaną gamę innych marek, ze szczególnym naciskiem na, również emblematyczny, Real Lavrador. Różnorodność marek dla różnych segmentów rynku charakteryzuje obecność Adega de Redondo na rynku, gdzie wyróżniają się również marki takie jak AR, Anta da Serra, Maré Viva, Latitude, Longitude, Albarrada, Castelo de Alandroal konsekwentnie zdobywając z roku na rok liczne wyróżnienia w konkursach krajowych i międzynarodowych.
Adega de Redondo produkuje średnio rocznie około dziesięciu milionów litrów wina, z czego 75% jest czerwone. Nowoczesne i dobrze wyposażone urządzenia do produkcji wina i butelkowania pozwalają w pełni wykorzystać jakość otrzymywanych winogron, pod nadzorem dyrektora winiarstwa Mariany Cavaca.”