Alianca Bairrada Reserva Red
Wino Alianca Bairrada Reserva Red
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Alianca Bairrada Reserva
Kraj: Portugalia
Region: Bairrada
Producent: Alianca Vinhos
Winiarz: Francisco Antunes
Szczep: Baga, Tempranillo, Touriga Nacional
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l cer1
Alkohol: 13,5%
Wino o jasno rubinowym odcieniu z aromatami czarnych owoców, jagód, jeżyn, z przyprawami oraz nutami ziemi. Na podniebieniu miękkie o przyjemnym owocowym charakterze z eleganckim wykończeniem. Sugestie kulinarne: pieczone mięsa, pieczona jagnięcina, baranina, mięsa z grilla, deska serów...
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Alianca Bairrada Reserva Red od samego początku pozwala się polubić. Natychmiast soczysta z dużą ilością owoców jeżyny i dopracowanymi aromatami. Podszyty pikantno-ziołowy charakter z jedwabistymi, miękkimi czarnymi owocami. Delikatne taniny z nutami sosny i wanilii na eleganckim wykończeniu. Dobrze komponuje się z grillowaną wołowiną lub jagnięciną lub solidnym gulaszem. Dla wegetariańskiej alternatywy spróbuj zapiekanki ze szpinakiem i soczewicą.
Bairrada jest DOC regionu Beiras w środkowo-północnej części Portugalii. Znana jest z produkcji bogatych, intensywnie zabarwionych czerwonych win z winogron Baga , Castelão i Rufete , choć nie osiągnęła jeszcze poziomu sławy, jakim cieszy się jej śródlądowy sąsiad, Dão . Beiras jest stosunkowo szerokie, jak na regiony Portugalii, i rozciąga się od wybrzeża Atlantyku aż do granicy z Hiszpanią . Bairrada znajduje się w zachodniej, przybrzeżnej części Beiras i cieszy się umiarkowanym klimatem, na który wpływ ma rozległa przestrzeń Oceanu Atlantyckiego. Jeśli chodzi o profil glebowy, większość winnic Bairrada ma gleby gliniaste bogate w wapień ( barro to po portugalsku „glina”). To terroir ciągnie się dalej na wschód, do regionu winiarskiego Dao, gdzie znajdują się jedne z najbardziej cenionych winnic Portugalii. Baga to kluczowa odmiana czerwonych winogron Bairrada, stanowiąca około 75 procent nasadzenia czerwonego wina. Późno dojrzewająca odmiana dobrze sobie radzi w terroir, chociaż jesienne deszcze i wiatry z pobliskiego wybrzeża Atlantyku mogą siać spustoszenie podczas zbiorów. Małe jagody i gruba skórka Baga tworzą intensywne, taniczne wino, a winiarnie Bairrada dodają do swoich winnic Merlot , Cabernet i Touriga Nacional , aby nadać winu miękkość i głębię. Region stał się DOC w 1980 roku, chociaż Bairrada widziała swoje pierwsze winnice zasadzone wieki temu. Region doznał poważnego niepowodzenia w XVIII wieku, kiedy Port stał się popularny wśród brytyjskich konsumentów. Kilku producentów w Bairradzie oznaczyło swoje wina jako Port, a kilku producentów portowych używało win z Bairrada do ulepszania swoich win. Rezultatem tego oszustwa było to, że rząd nakazał wykorzenienie wszystkich winnic Bairrady. Reputacja regionu zaczęła się poprawiać dopiero w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat.