Blandy’s Sercial 5 Years Old Madeira
Blandy’s Sercial 5 Years Old Madeira
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Blandy’s Sercial 5 Years Old
Kraj: Portugalia
Region: Madera
Apelacja: DOC Madeira
Producent: Blandy’s
Szczepy: Sercial Madera
Rodzaj: wytrawne, wzmacniane
Dojrzewanie: 5 lat beczka, dąb amerykański
Temperatura: 16–18°C
Pojemność: 0,75 lC4
Słodkie wino wzmacniane o topazowym kolorze i aromatach suszonych owoców wzbogaconych o nuty orzechowe. W ustach przyjemnie słodkie, o subtelnym owocowo-orzechowym smaku i świeżej końcówce. Podawać do sushi, musu z ryby, ptactwa, przekąsek z majonezem, suszonych owoców lub jako aperitif.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Blandy's są wyjątkowe, ponieważ są jedyną rodziną ze wszystkich oryginałów założyciele handlu winem na Maderze, aby nadal byli właścicielami i zarządzali nimi własna oryginalna firma winiarska. Rodzina odegrała wiodącą rolę w rozwoju. Wino Madera w całej swojej długiej historii i w gospodarce rozwój tej odległej Wyspy Atlantyckiej i członków rodzina nadal mieszka na Maderze, podtrzymując tradycję, która sięga roku 1811. Madera Blandy's pozostaje całkowicie oddana tradycjom, opiece, i kunszt wytwarzania wina Madeira i był własnością przez tę samą rodzinę od 200 lat i siedmiu pokoleń. 5-letni Sercial Blandy'ego jest ukarany grzywną i nie wymaga przelewania. Jest doskonały jako aperitif, ale jest też wyjątkowo dobre do przystawek, dań rybnych i kuchni indyjskiej. Gotowy do picia został zabutelkowany i wystarczy na kilka miesięcy po otwarciu.
Madera to nie tylko portugalska, przepięknie górzysta wulkaniczna wyspa na Atlantyku, ale też jedno z najbardziej charakterystycznych i (subiektywnie) jedno z najsmaczniejszych win wzmacnianych na świecie.
Istniejąca od 1811 roku Blandy’s, obok Pereira d’Oliveira, Justino’s, Vinhos Barbeito i HM Borges, jest jednym z pięciu kluczowych producentów madery, wytwarzających wina najlepszej jakości (dwaj kolejni wytwórcy to J.Faria & filhos oraz Henriques & Henriques). Firma działa nieprzerwanie od przeszło 200 lat i pozostaje wciąż w rękach tej samej rodziny. Jej siedziba znajduje się w sercu Funchal, przy Avenida Arriaga 28, gdzie mieści się m.in. okazała winiarnia Blandy’s Wine Lodge, w której Blandy’s koncentruje całą swoją działalność, zarówno produkcyjną, jak i promocyjną.
Madery produkuje się z siedmiu szczepów (Sercial, Verdelho, Terrantez, Boal, Bastardo, Tinta Negra, Malvasia) i klasyfikuje według stopnia słodkości, a Verdelho – uprawiane głównie w północnej części wyspy, w okolicach São Vicente i Porto Moniz – daje bardzo smaczne wina półwytrawne. Winogrona fermentują na rdzennych drożdżach w kontakcie ze skórkami, w stalowych kadziach z kontrolą temperatury. Po mniej więcej 4 dniach fermentację przerywa się poprzez dodanie wysokoprocentowego neutralnego alkoholu, po czym wino poddaje się obróbce cieplnej według metody canteiro.
Starzone 5-letnie Verdelho od Blandy’s dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu w tradycyjnym systemie canteiro. To naturalny proces dojrzewania wina w beczce, które poddaje się wpływowi czasu i naturalnych wahań temperatury poprzez umieszczenie beczek najpierw na najwyższych piętrach magazynu w celu uzyskania naturalnego ogrzewania, a później przenoszenia go niżej dla osiągnięcia efektu schładzania. Przed butelkowaniem wino jest filtrowane i klarowane.
Blandy’s Verdelho 5 Years Old ma złoto-miodowy kolor. Bogaty, złożony nos odsłania świeży bukiet pełen orzechów w miodzie, rodzynek, skórki pomarańczowej, korzennych przypraw i drewna. Na podniebieniu rześkie, z cytrusowym posmakiem, dobrze wyważone, gładkie, o fajnej kremowej konsystencji. Długi, lekko pikantny finisz. Verdelho brak wyrazistej kwasowości typowej dla Sercial, do której mamy wielką słabość, ale z drugiej strony łagodniejsze półwytrawne Verdelho amatorom mniej wytrawnych win może przypaść do gustu bardziej, jako lepiej zrównoważone i mające bogatszy smak. Starzony 5-letni Sercial jest (subiektywnie) smaczniejszy, ale Verdelho również niczego nie brakuje, jest bardzo dobre.
Blandy’s Verdelho 5 Years Old sprawdzi się doskonale jako aperitif i dodatek do wyrazistych, długodojrzewających serów. To madera gotowa do picia, którą po otwarciu butelki spokojnie możesz przechowywać nawet przez rok, choć to porada natury czysto teoretycznej.
Blandy’s Sercial 5 Years Old Madeira - Opinie klientów
wino
Wytrawne wino wzmacniane o topazowym kolorze i aromatach suszonych owoców wzbogaconych o nuty orzechowe. W ustach łagodne, o subtelnym owocowo-orzechowym smaku i świeżej końcówce. Podawać do sushi, musu z ryby, ptactwa, przekąsek z majonezem, suszonych owoców lub jako aperitif.
Blandy’s Verdelho 5 Years Old Madeira
Blady, jasny kolor topazu ze złotym odcieniem, świeży z nutami suszonych owoców, drewna i cytrusów ze świeżym i orzechowym trwałym finiszem.Blandy's 5-letni Sercial jest karany grzywną i nie wymaga dekantacji. Doskonałe jako aperitif, ale także do przystawek, dań rybnych i kuchni indyjskiej. Gotowe do picia zostało butelkowane i będzie przechowywane przez kilka miesięcy po otwarciu.
2024-02-04
Madeira Blandys 5 lat
Madeira pięcioletna Bual Blandy's podlega karze grzywny i nie wymaga dekantacji. Znakomicie smakuje jako napój po obiedzie, bardzo dobrze komponuje się także z owocami, mleczną czekoladą, ciastami i twardymi serami. Zostało zabutelkowane w stanie gotowym do picia i można je przechowywać przez kilka miesięcy po otwarciu. Przejrzysta, bursztynowa barwa z odcieniami złota; bukiet suszonych owoców, wanilii, drewna i toffi z gładkim, średnio-słodkim finiszem i doskonałą równowagą pomiędzy owocami i kwasowością.