BLANDY’S VERDELHO 10 YEARS OLD Madeira
Wino BLANDY’S VERDELHO 10 YEARS OLD Madeira
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Blandy’s Verdelho 10 Years Old
Kraj: Portugalia
Region: Madera
Apelacja: DOC Madeira
Producent: Blandy’s
Szczepy: Verdelho
Rodzaj: Madera, półwytrawne, wzmacniane
Dojrzewanie: 10 lat beczka, dąb amerykański
Temperatura: 10–12°C
Pojemność: 0,5 lC4
Klasyczne wino wzmacniane z Madery o bogatym bukiecie złożonym z nut suszonych owoców i przypraw oraz aromatów pomarańczy. W ustach skoncentrowane i świeże, półwytrawne, o smaku wzbogaconym o słodko-gorzką nutę startej skórki pomarańczowej i długim posmaku egzotycznych owoców i przypraw. Podawać do przystawek z melona i szynki serrano, tostów z siekanymi grzybami lub policzków wieprzowych.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Rodzina Blandy jest wyjątkowa, ponieważ jest jedyną rodziną ze wszystkich pierwotnych założycieli branży winiarskiej na Maderze, która nadal posiada i zarządza swoją pierwotną firmą winiarską. W całej swojej długiej historii rodzina odgrywała wiodącą rolę w rozwoju wina Madera. Nadal mieszkają i pracują na wyspie, zachowując tradycję sięgającą 1811 roku; 2 wieki doskonałej produkcji wina. Wino Madeira słynie z niezrównanej zdolności do starzenia. W Blandy's wina wciąż starzeją się od 1920 roku, a butelki pochodzą z końca XVIII wieku. Słyną również z tego, że po otwarciu zachowują świeżość (prawie w nieskończoność). Dzieje się tak dzięki wyjątkowemu procesowi dojrzewania, któremu podlega, oraz wysokiej kwasowości win, która nadaje im świeży, pikantny charakter. Wino Madeira jest naturalnie podgrzewane w starych beczkach dębowych przez subtropikalny klimat Madery. Proces ten powoduje karmelizację cukrów i koncentrację aromatów wina poprzez odparowanie (w pierwszych 4-5 latach traci się do 7% wina). Ponadto przedłużone starzenie w beczkach pozwala winom „oddychać” poprzez powolne wystawianie ich na działanie tlenu. To właśnie ciepło, kontakt tlenu i koncentracja wina dają klasyczne złożone smaki karmelu, toffi, bogatych suszonych owoców i nutę orzechów. Ta metoda produkcji została pierwotnie odkryta przypadkowo na pokładach żaglowców w XV i XVI wieku. Podczas jednej szczególnej podróży w obie strony do Indii odkryto, że beczki wina madera w ładowni statku znacznie poprawiły smak po czterokrotnym przekroczeniu równika. Przez wiele lat spedytorzy celowo poddawali wina działaniu tropików podczas tych długich podróży, aby wyprodukować wino w stylu Madery. Były znane jako „Vinho da roda” (wina w obie strony). Pojawienie się statków napędzanych parą drastycznie skróciło czas dojrzewania, co wraz z rosnącymi kosztami żeglugi oznaczało, że cała produkcja została przeniesiona do magazynów wina na wyspie. Dziś Madera jest produkowana w różnych bardziej wytrawnych i słodszych stylach. Bardziej wytrawne style są doskonałym aperitifem, podczas gdy słodsze, bogatsze style są idealnym napojem po kolacji. Są również fantastyczne z deserami, serami i doskonałymi cygarami. Zalecamy serwowanie Madery w stanie schłodzonym. Pojawienie się statków napędzanych parą drastycznie skróciło czas dojrzewania, co wraz z rosnącymi kosztami żeglugi oznaczało, że cała produkcja została przeniesiona do magazynów wina na wyspie. Dziś Madera jest produkowana w różnych bardziej wytrawnych i słodszych stylach. Bardziej wytrawne style są doskonałym aperitifem, podczas gdy słodsze, bogatsze style są idealnym napojem po kolacji. Są również fantastyczne z deserami, serami i doskonałymi cygarami. Zalecamy serwowanie Madery w stanie schłodzonym. Pojawienie się statków napędzanych parą drastycznie skróciło czas dojrzewania, co wraz z rosnącymi kosztami żeglugi oznaczało, że cała produkcja została przeniesiona do magazynów wina na wyspie. Dziś Madera jest produkowana w różnych bardziej wytrawnych i słodszych stylach. Bardziej wytrawne style są doskonałym aperitifem, podczas gdy słodsze, bogatsze style są idealnym napojem po kolacji. Są również fantastyczne z deserami, serami i doskonałymi cygarami. Zalecamy serwowanie Madery w stanie schłodzonym. Są również fantastyczne z deserami, serami i doskonałymi cygarami. Zalecamy serwowanie Madery w stanie schłodzonym. Są również fantastyczne z deserami, serami i doskonałymi cygarami. Zalecamy serwowanie Madery w stanie schłodzonym.
2024-02-04
Madiera Blandys 10 lat
10-letni Malmsey w stylu non-vintage ma introspektywny bukiet o zapachu marmolady, fig i palonego cukru, który delikatnie rozwija się w kieliszku. Podniebienie jest bardzo dobrze zrównoważone, z lepkim posmakiem, który lakieruje usta. Kwasowość jest bardzo dobrze dobrana, co nadaje finiszu poczucie równowagi i napięcia, które starannie równoważy bogactwo i przedwczesność. To jest bardzo dobrze wykonane