Burmester 10 Anos Tawny Porto
Wino Burmester 10 Anos Tawny Porto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Porto Burmester 10 Anos Tawny
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Apelacja: Vinho DO Porto
Szczepy: Touriga Nacional, Touriga Francesa,
Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cão
Rodzaj: słodkie
Pojemność: 0,75l
Piękny czerwony kolor z ceglastym odcieniem. Zapach dżemu malinowego, miodu, tof fee, cykorii, skóry, konopii i przypraw.W ustach obfite w pomarańczowoorzechowe smaki, pełne i okrągłe, z delikatnie mineralną nutą na finiszu. Sugestie kulinarne: Desery, ciasta z orzechami, starzone i wędzone sery.
Notatki Sommelier Bachus
Port Burmester 10-letni Tawny jest wytwarzany ze starych winorośli, poddawanych starannemu procesowi starzenia w małych beczkach dębowych. W swojej ponad 250-letniej historii Casa Burmester dopracowała klasyczny proces mieszania win i jest to wspaniały przykład jego wiedzy specjalistycznej. Winnica Burmester została w 1750 dokładnie w Vila Nova de Gaia w celu produkcji wysokiej jakości win portowych. Nazwa Burmester jest modyfikacją niemieckiego słowa „Burgmeester”, zwanego dziś burmistrzem. Głęboki żółtawy brąz z rozpoznawalnym statusem dojrzałości. Aromaty suszonych owoców i na podniebieniu dużo owoców i zrównoważone smaki cytrusów.
Porto Burmester 10 Anos Tawny ujawnia intensywny blond kolor z bursztynowymi refleksami. Złożone aromaty zapachowe suszonych owoców, migdałów i orzechów laskowych połączone z nutami miodu i wanilii. Wyrafinowane podniebienie o wielkiej giętkości, elegancji i intensywności. Pełne, okrągłe wino, które kończy się bogatą i intensywną świeżością. Ręcznie zbierane w optymalnym miejscu winogrona są odszypułkowane, miażdżone i poddawane winifikacji w procesie opartym na starannej maceracji z ekstrakcją koloru, garbników i aromatów ze skórek, uzupełnionym ciągłym pompowaniem podczas fermentacji. Odbywa się to w młynach, w kontrolowanej temperaturze między 28-30ºC, aż do osiągnięcia pożądanego stopnia Baumé. Na tym etapie dodaje się spirytus winny (korzyść), w wyniku czego powstaje wino wzmocnione. Wino wysokiej jakości, otrzymywane przez mieszanie win z kilkuletnich zbiorów w celu uzyskania komplementarności cech organoleptycznych typowych dla tego stylu leżakowania płowego. Dojrzewa się w drewnie przez różne okresy czasu, w których wiek podany na etykiecie odpowiada przybliżonej średniej wieku różnych win biorących udział w partii.
Nagrody i wyróżnienia:
IWSC London złoto
Wine Enthusiast 91/100 pkt.
Wine Spectator 92/100 pkt.
Wine & Spirits Magazine 91/100 pkt.