Burmester Colheita 2003 Port Wine
Wino Burmester Colheita 2003 Port Wine
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Burmester Colheita Port 2003
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Apelacja: Vinho DO Porto
Szczepy: Touriga, Tinta Roriz,
Touriga Franca, Barocca
Pojemność: 0,75l
Brązowo - karmelowy kolor z pomarańczowymi refleksami. Zapach karmelu, toffi, grillowanych kasztanów i orzechów, drewna i przypraw. W ustach intensywne, harmonijne i delikatne. Końcówka długa i soczysta. Idealne wino na zimowe wieczory. Sugestie kulinarne: Lody, ciasta i desery czekoladowe – brownie, suflet czekoladowy, mus czekoladowy, czekolada ciemna, gorzka, deserowa.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Jest to wino o wyjątkowej jakości i elegancji, klasyk z Casa Burmester, produkowane z jednego zbioru – „Vintage Tawny” – dojrzewające w małych dębowych beczkach o pojemności 550 litrów w naszych piwnicach w Vila Nova de Gaia. Butelkowane jest co najmniej po siedmiu latach.
Przez lata firma przechodziła z pokolenia na pokolenie, aż w 1834 roku Johann Wilhelm Burmester (JWB), bezpośredni potomek wspólnika założyciela, Henry’ego Burmestera, przybył do Porto, nie wyobrażając sobie, że zostanie założycielem nowej dynastii, który stał się sławny w mieście. Wielkie decyzje wykazały charakter i odwagę. Zaczynając jako prosty pracownik w zadłużonej firmie, zostaje menadżerem, a później przejmuje firmę ze wszystkimi prawami.
Nagrody i wyróżnienia:
Wine & Spirits Magazine 94/100 pkt.
2024-08-24
Porto Burmester 2003 vintage
Piękny ciemny kolor karmelu, z nutami trufli i herbaty, z nutami oliwek i zielonych owoców (figi). Dojrzałość na podniebieniu jest oczywista, znowu z fantastyczną słodyczą i bogactwem brązowego cukru, Muscovado i orzechami włoskimi, ale charakterystyczna świeża kwasowość pomarańczy i cytryny kontrastuje z tym, a także ze słodyczą i bogactwem ciasta kawowego i orzechowego.