Burmester Sotto Voce Reserve Porto
Wino Burmester Sotto Voce Reserve Porto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Burmester Sotto Voce Reserve Porto
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Apelacja: Vinho DO Porto
Szczepy: Touriga, Touriga Franca, Roriz, Barocca, Amarela
Rodzaj: słodkie
Pojemność: 0,75l
Ciemne, tajemnicze, dobrze zbudowane wino. Początkowo mocno wyczuwalne jagody, później kakao i czekolady. W ustach młode, dystyngowane, wyraźnie dojrzałe owoce. Poza tym nuty wanilii i czekolady, długa końcówka. Potrawy: Desery czekoladowe.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Przyjemne dobre Ruby Reserve Port. Porto Burmester Sotto Voce ma żywy, rubinowo-czerwony kolor z fioletowym brzegiem. Port to wspaniała aromatyczna elegancja; odsłania piękny nos dojrzałych dzikich jagód. Wino jest delikatne i młode, o owocowym i intensywnym charakterze, jedwabiste i ciepłe w ustach oraz ma długi i trwały finisz. Energiczność i żywiołowość owoców sprawiają, że wino to fantastycznie łączy się z bogatym w czekoladę budyniem lub jagodami. Pyszne z sernikiem, panacotą z syropem jeżynowym, truflami czekoladowymi i średnio mocnymi serami, takimi jak Camembert. Wino najlepiej przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, chronionym przed światłem i wahaniami temperatury, a butelka musi stać pionowo. Z biegiem czasu logiczne jest, że na dnie butelki wina porto tworzy się osad. raz otwarte, zalecamy wypicie porto w ciągu 4 do 6 miesięcy. Podawać w temperaturze od 14 do 16°C.
Port powstaje poprzez staranną selekcję i mieszanie win porto z różnych zbiorów iw różnym wieku. Wykorzystano tradycyjne odmiany winorośli Douro, w szczególności Touriga Nacional, Touriga Franca i Tinta Roriz, które są zawsze starannie zbierane ręcznie. Winnice położone są na wysokości do 600 m n.p.m. i mają dno z łupkowatego piaskowca (szarogłazu), miejscami przeplatanego granitem. Rzędy winorośli są tradycyjnie sadzone na poziomych tarasach na zboczu. Niedawno na zboczu posadzono pionowo winorośl („vinha ao alt”).
Nazwisko rodowe „Burmester” pochodzi od niemieckiego słowa „Burgmeester” (Burgemeester) – ponieważ rodzina pochodziła z małego miasteczka Moelln w północnych Niemczech. W 1730 roku Henry Burmester i John Nash założyli w Londynie handel zbożem pod nazwą Burmester & Nash. W 1750 roku firma przeniosła się do Vila Nova de Gaia i rozpoczęła wysyłkę portową na Wyspy Brytyjskie i resztę Europy. Firma była bardzo aktywna w Londynie. Działalność handlowa i finansowa rodziny Burmesterów była w Londynie wysoko ceniona. Najbardziej znaną ulicą w dzielnicy Wimbledon jest „Burmester Road”.