Capricho Do Rei Tinto VR Lisboa
Wino Capricho Do Rei Tinto VR Lisboa
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Portugalia
Region: Lisboa
Apelacja: VR Lisboa
Producent: Adega de Azueira
Typ: Red Dry - Syrah Portugalski
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% C4
Nota degustacyjna:
Capricho Do Rei Tinto to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Syrah uprawianej w Lisboa. Wino prezentuje się głębokim rubinowym odcieniem z fioletowymi refleksami, o wspaniałym złożonym bukiecie na który składają się nuty dojrzałych ciemnych owoców, owoców leśnych, kwiatów z nutą balsamiczną. Na podniebieniu pełne, świetnie zrównoważone z długim jedwabistym wykończeniem. Sugestie kulinarne: pieczony grób, kaczka, gęś, wędliny, sery dojrzewające, dania wegetariańskie.
Notatki Sommelier:
Obchodząca 60-lecie Adega de Azueira, położona w jednym z regionów Portugalii o największej tradycji winiarskiej, produkuje rocznie około 10 milionów litrów wina, w 85% czerwonego i 15% białego. Obecnie zrzesza około 400 aktywnych członków, a powierzchnia produkcji jej winogron to około 1200 hektarów winnic.
2023-06-24
Capricho Do Rei Tinto 2017
Jasnoczerwony kolor, intensywny aromat dojrzałych dzikich jagód z nutami balsamicznymi. Złożony smak, z miękkimi taninami i długotrwałym finiszem. Jest to wino harmonijne, eleganckie i obfite. Wino będzie dobrze komponować się z grillowanym mięsem lub rybą, chudym mięsem, drobiem lub daniami wegetariańskimi. Pieczona papryka, cebula, przesmażona czarna fasola z odrobiną kminku, chili i czosnku dadzą nadzienie do tacos, do tego guacamole. To idealny przepis do połączenia z cool climate Syrah. W przypadku wegetariańskich potraw i wina, chodzi o osobistą przyjemność, więc najważniejszym czynnikiem są zawsze subiektywne odczucia i preferencje. Wegetariańskie jedzenie ma (podobnie jak wszystkie inne rodzaje kuchni i składników) swoje trudności w dobieraniu wina. Ja osobiście, przy wegetariańskich daniach, nie szukam ciężkości, dębowego dotyku i oceanu tanin. Dlatego zdecydowanie bardziej lubię gulasz z fasoli lub bezmięsne ravioli (z nadzieniem ze słodkich ziemniaków lub purée z zielonego groszku) z delikatnymi czerwieniami, najchętniej z cool climate czyli chłodnych apelacji. Jeśli masz z tym problem, gubisz się, to rosé jest winem dla Ciebie w przypadku potraw jarskich.