Casa de Vilacetinho Grande Escolha Vinho Verde
Wino Casa de Vilacetinho Grande Escolha Vinho Verde
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Casa de Vilacetinho Grande Escolha Vinho Verde
Kraj: Portugalia
Region: Minho
Apelacja: DOC Vinho Verde
Producent: Casa de Vilacetinho
Szczepy: Avesso , Arinto , Azal , Loureiro
Kolor: białe
Rodzaj: półwytrawne, musujące
Temp. serwowania: 8–10°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5% c4
Certyfikaty: Sustainability - Zrownoważona produkcja - certyfikat dla producenta
Nota degustacyjna:
Grande Escolha Vinho Verde to białe półwytrawne wino lekko musujące powstałe z winogron Avesso , Arinto , Azal oraz Loureiro uprawianych w regionie Minho. Wino odznacza się jasno żółtym odcieniem z świeżymi aromatami białych owoców, brzoskwiń, śliwki, wzbogaconych o nuty tropikalnych owoców i trawy cytrynowej z subtelną mineralną nutą. Na podniebieniu długotrwałe i złożone z nutami zielonego jabłka i białej brzoskwini.
Sugestie kulinarne: białe mięsa, pieczona ryba, risotto z krewetkami, makarony z białymi sosami, kuchnia wegeteriańska, aperitif.
Producent: Casa de Vilacetinho
Jedna z najnowszych winnic z Portugalii, a jednocześnie weteran regionu Vinho Verde. Ta rodzinna firma, która wyłoniła się z dawnego klasztoru Alpendura, jest obecnie w 8 pokoleniu. Casa de Vilacetinho zawdzięcza ten fakt również dużej, ciągłej powierzchni upraw, która jest unikalna w tym regionie: 40 hektarów najlepszej ekspozycji z widokiem na rzekę Douro ze zboczami skierowanymi na południe, jest to jedno z najlepiej prosperujących terroirów w regionie. Uprawia się na nim typowe odmiany winorośli Vinho Verde: Loureiro, Avesso, Arinto i Azal. Wina zachwycają lekkością i wyrazistymi nutami owocowymi oraz typowymi bąbelkami Vinho Verde.
2023-06-16
Wino Casa de Vilacetinho Grande Escolha Vinho Verde
Kuszący cytrusowy aromat, pod którym wyczuć można również śliwki i brzoskwinie, a także nuty tropikalnych owoców i trawy cytrynowej. W ustach doskonale zbudowane, o smaku świetnie korespondującym z aromatami wyczuwanymi w nosie, dodatkowo wzbogaconym o subtelną mineralność. Podawać do białych mięs, ryb, risotto z owocami morza, makaronów ze śmietanowymi sosami.