Casa do Valle Vinho Verde Adamado DOC
Wino Casa do Valle Vinho Verde Adamado DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Casa do Valle Vinho Verde Adamado DOC
Kraj: Portugalia
Region: Vinho Verde
Apelacja: DOC Vinho Verde
Producent: Casa do Valle
Szczepy: Arinto, Azal, Loureiro
Rodzaj: białe wytrawne
Temp. serwowania: 8-9°C
Pojemność: 0,75l C2
Wino o jasno słomkowej barwie z delikatnym aromatem cytrusów oraz zielonego jabłka. Na podniebieniu lekkie, świeże z delikatnym orzeźwiającym musem. Sugestie kulinarne: ryby, owoce morza, przystawki, aperitif.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Na rozległym obszarze północno-zachodniej Portugalii bujny, zielony płaszcz spływa ze skalistych szczytów górskich, pokrywając doliny w głębi lądu, gdy spływa do morza. Od Melgaço do Vale de Cambra, od Esposende do granitowych gór w Basto przy granicy z Trás-os-Montes, teren wznosi się i opada. Gdzieniegdzie miasta i wsie przerywają roślinność. Ta gęsto zaludniona, żyzna kraina jest kolebką Vinho Verde.
Z tego wyjątkowego regionu i jego rodzimych winogron pochodzą najlepsze portugalskie wina Vinho Verde (znane również jako portugalskie zielone wino). Wyjątkowe portugalskie białe wino Vinho Verde jest lekkie, świeże, młode i zachwycająco aromatyczne. Wino portugalskie Vinho Verde pasuje na każdą okazję: słoneczny piknik, obiad w restauracji czy romantyczną randkę. Świetnie komponuje się z sałatkami, rybami, owocami morza, daniami warzywnymi, sosami cytrusowymi i sushi. Poza Portugalią najczęściej spotyka się wina białe i różowe. Będąc w kraju, można również spróbować czerwonej odmiany Vinho Verde. Podobnie jak białe, to czerwone wino ma lekki i świeży styl, który najlepiej smakuje schłodzony. Jest zdecydowanym faworytem miejscowych w tradycyjnych restauracjach, doskonale pasuje do grillowanych sardynek. Vinho Verde można znaleźć również w stylu semi musującym.
Klimat w regionie Vinho Verde jest bardzo zróżnicowany, co znajduje odzwierciedlenie w dziewięciu podregionach, których nazwy pochodzą od rzek lub miast: Monção i Melgaço, Lima, Cávado, Ave, Basto, Sousa, Baião, Paiva i Amarante. Lokalne winogrona też się różnią. Wina Alvarinho (wytwarzane z delikatnie aromatycznych, pełnych winogron Alvarinho) są specjalnością podregionów Monção i Melgaço w północnej części regionu Vinho Verde. Opady deszczu są tu niższe, a latem temperatury są zauważalnie wyższe niż w pozostałej części regionu. Winogrono Alvarinho w tym mikroklimacie daje pełne, wytrawne wino o złożonym, subtelnym, świeżym aromacie przypominającym morele, brzoskwinie i owoce cytrusowe. W połączeniu z atrakcyjnym mineralnym charakterem.
Na południe od Monção i Melgaço znajdują się podregiony Lima, Cávado i Ave. Tutaj główną odmianą winorośli jest pyszne Loureiro, powszechnie używane są również Arinto i Trajadura. Tutejsze wina są zazwyczaj świeże i aromatyczne, często o zapachu cytrusów i kwiatów. Pagórkowate podregiony Basto i Sousa również produkują lekkie wina z różnych odmian winorośli. W podregionach Amarante i Baião winogrona Avesso dają rześkie, wytrawne białe wina o bogatym smaku i charakterze mineralnym. Amarante i Paiva, ta ostatnia na południe od rzeki Duero, słyną z czerwonych win. Lekkie, świeże, młode i zachwycająco aromatyczne Vinho Verde pasuje na każdą okazję.