

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Ze względu na świeżość Casal Garcia jest szczególnie przyjemny w przyjaznych i zrelaksowanych atmosferach.
Casal Garcia Vinho Verde z Aveleda to orzeźwiające białe wino pochodzące ze słynnego regionu upraw Vinho Verde w Portugalii. Wino to uwodzi zmysły swoją bladą, słomkowożółtą barwą i owocowym bukietem cytrusów i zielonych jabłek. Na podniebieniu zachwyca przyjemną kwasowością i lekką, pikantną świeżością. Idealne jako aperitif lub do lekkich dań, takich jak ryby, owoce morza czy sałatki. Ciesz się tym winem dobrze schłodzonym i zanurz się w aromatycznej różnorodności Portugalii. Vinho Verde, co oznacza „zielone wino”, to znacznie więcej niż tylko region winiarski w Portugalii. Jest symbolem bogatej kultury winiarskiej kraju i świadectwem wykwintności, jaką cieszą się miłośnicy wina na całym świecie. Jako sommelier mogę z pierwszej ręki potwierdzić wyjątkowość tego rozwijającego się regionu. Vinho Verde rozciąga się od granicy z Hiszpanią po Ocean Atlantycki i obejmuje około 21 000 hektarów winnic i jest największym obszarem DOC (Denominação de Orgem Controlada) w Portugalii. Ten malowniczy region winiarski charakteryzuje się granitowymi glebami, chłodnym morskim klimatem i bogatym wyborem rodzimych odmian winorośli, które rosną na nasłonecznionych zboczach wzdłuż rzek. Białe wina z Vinho Verde należą do najbardziej znanych i lubianych w tym regionie. Są zazwyczaj lekkie, pikantne i orzeźwiające, z charakterystycznym uczuciem musowania na podniebieniu, dostarczając aromatów zielonych jabłek, cytrusów i pestek, co daje niesamowicie zrównoważony smak, który sprawi, że serce każdego miłośnika białego wina zabije szybciej. Wina czerwone są w porównaniu z nimi mocniejsze i bardziej rustykalne, mają głęboką barwę i wyraźne taniny. Alvarinho, Loureiro i Trajadura w przypadku win białych oraz Vinhão w przypadku win czerwonych to tylko niektóre z ważnych odmian winorośli, które składają się na tożsamość Vinho Verde. Wina Vinho Verde słyną z doskonałej jakości i doskonałego stosunku jakości do ceny. Są również bardzo uniwersalne, mogą być podawane jako aperitif lub dobrze komponują się z owocami morza, rybami i białym mięsem. Zatem Vinho Verde to nie tylko wino, ale także wyraz bogatej tradycji winiarskiej i różnorodności Portugalii. Każdy łyk odkrywa magiczne połączenie słońca, gleby i ludzkich rąk, które je stworzyły. Jako sommelier mogę jedynie polecić odkrycie tych wyjątkowych win i przekonanie się o ich pyszności.
Kolor bladożółty z zielonkawymi refleksami. Nos owocowy, z nutami limonki, moreli i jabłka. W ustach lekkie i świeże. Trwałe i orzeźwiające, o dobrej kwasowości.
Vinho Verde by Casal Garcia z portugalskiego regionu uprawy winorośli Minho to nieskomplikowane, lekkie i cudownie świeże białe wino. Wino to mieni się w kieliszku czystą cytrynowożółtą barwą. Bukiet ujawnia wspaniałe nuty jabłek Granny Smith, pomarańczy i jest doskonale podkreślony dojrzałymi w słońcu owocami cytrusowymi. Na podniebieniu to białe wino z Portugalii przekonuje niezapomnianą świeżością, młodzieńczym stylem i zrównoważonym charakterem. Lato zdecydowanie może nadejść! Zalecenia kulinarne dla Casal Garcia Vinho Verde od portugalskiego białego wina z lekkimi daniami kuchni orientalnej, białym mięsem, owocami morza lub sałatkami. Jest wspaniałym aperitifem w lecie lub cieszyć się tym Vinho Verde. To Vinho Verde jest winifikowane z odmian winogron Trajadura, Loureiro, Arinto i Azal. Wybrani producenci z regionu dostarczają najlepsze winogrona do tego cuvée. Winogrona są delikatnie wyciskane, a następnie odbywa się fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Przed butelkowaniem wino jest filtrowane i stabilizowane przez wystawienie na zimno. Wino dojrzewa wyłącznie w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Casal Garcia Vinho Verde białe, półwytrawne wino portugalskie. Bardzo świeże, dobrze zbalansowane z nutami kwiatów oraz owoców cytrusowych.
Bardzo świeże, dobrze zbalansowane z nutami kwiatów oraz owoców cytrusowych. Delikatnie gazowane co jest typowe dla Vinho Verde.
Lekkość mineralność delikatne akcenty melona. Przyjemne mocno schłodzone. Wino do kalmarów.
Casal Garcia Vinho Verde o barwie niedojrzalej cytryny z mroźnymi zielonymi refleksami, nogi czyste, błyszczące. Czysty aromatyczny zespół o dużej intensywności. Znajdziemy w nim aromaty moreli, brzoskwini, kopru włoskiego, zielonych łupin migdałów, anyżu, świeżych owoców (grejpfruta, zielonego jabłka), nuty świeżo skoszonego siana i lekkie akcenty dymu zmieszane z nutami mineralnymi. Aksamitne w ustach i jedwabiste wejście rozwijające się w kierunku dużej objętości i wspaniałej struktury. Zrównoważona kwasowość daje świeżość i nerwowość. Długi i smakowity atak, owocowy z jeszcze intensywniejszym posmakiem niż w fazie nosowej, z wyróżniającymi się nutami kopru włoskiego i anyżu. Łączenie potraw to na pewno przydadzą się świeże owoce morza i białe ryby. Ryż w bulionie rybnym. Duszony ryż. Zapiekany makaron i białe mięso.
Na otwarciu jest odrobina spritzu, ale ma to tendencję do rozpraszania się po kilku minutach, odsłaniając kwaśne liczi, skórkę mandarynki i chrupiącą białą brzoskwinię.
Vinho Verde Casal Garcia to doskonałe białe wino na upalne dni, uniwersalny kompan posiłków od owoców morza po dania egzotyczne. Lekkie, bardzo zwiewne, o cytrusowo-kwiatowym aromacie i niskiej zawartości alkoholu. Świetnie orzeźwia.